Zwemmen met je hondZwemmen met je hond

Wat is er nu lekkerder dan heerlijk zwemmen met je hond bij prachtig weer. Of het nu gaat om het samen zwemmen of gewoon alleen de hond laten zwemmen het is in beide gevallen lekker genieten. Maar als je de keuze maakt om te gaan zwemmen met je hond dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je dit zo veilig mogelijk doet.

Om er voor te zorgen dat je dit op een prettige manier en uiteraard veilige manier voor elkaar krijgt is het slim om je van te voren goed te oriënteren waar je hond allemaal mag zwemmen. Het is niet overal toe gestaan, veel stranden houden vanaf begin april tot een bepaalde periode namelijk een stop aan voor honden op het strand. Daar en tegen zijn er ook stranden met een apart gebied waar je het gehele jaar door met je hond mag zwemmen. Houd er ook rekening mee dat licht stromend water veilgier is om in te zwemmen dan stilstaand water. Dit is zeker het geval in de zomer maanden vanwege het verhoogde risico op besmetting met Leptospirose. Let er bij het water altijd op of er verbodsbordjes of vlaggen aanwezig zijn, hiermee word aangegeven of het verboden is om te zwemmen voor mensen, maar deze waarschuwing telt uiteraard ook voor honden en andere dieren die graag te water willen gaan.

Waar kan je nog meer goed opletten?

  1. Let op dat de stromingen niet te sterk zijn, het is namelijk lastig om voor bijvoorbeeld minder ervaren zwemmers deze stroming aan te kunnen. Het zou zo maar kunnen dat je hond dan door de sterke stroming mee gezogen word.
  2. Omdat de temperatuur van het water doorgaans een stuk lager ligt dan de luchttemperatuur is het verstandig om je hond niet te snel ineens in het water te laten springen. Het langzaam wennen aan het verschil in temperatuur is veel beter voor hem.
  3. Voor dat je in het water gaat samen met je hond of de hond alleen is het verstandig om te zorgen dat je hond eerst zijn of haar behoeftes gedaan heeft.
  4. Zorg voor vers drinkwater, wanneer je hond te veel zout water heeft binnen gekregen kan het zijn dat je hond zich daardoor niet zo lekker vind, laat je hond na het zwemmen dan ook altijd vers water drinken.
  5. Te snel zwemmen na het eten is ook niet bevorderlijk voor de hond, dit vergroot de kans op maagtorsie.

Dit zijn nog maar een paar tips, misschien weet jij nog meer goede tips die wij kunnen gebruiken?

Naast dit alles is het verstandig om ook altijd een handdoek en een deken voor in de auto mee neemt. Drijvend speelgoed zou ook nog een optie kunnen zijn als de hond dit leuk vind.

Met je hond naar het zwembad

Naast het zwemmen in natuurwater is het natuurlijk ook mogelijk om in diverse zwembaden met je hond te gaan zwemmen. Vele reguliere zwembaden organiseren na afsluiting van het zwemseizoen vaal een hondenzwemmiddag. Veel al word dit benoemd als de hondenplons. Houd voor deze activiteit de zwembaden in uw omgeving in de gaten, hier gaat het vaak om de buitenzwembaden.

Wil je nou niet met de hond naar een zogenoemde hondenplons, kan je natuurlijk ook nog altijd overwegen om zelf een honden zwembadje in de tuin te plaatsen, dit vinden ze vaak ook heerlijk. Let bij de aanschaf van zo’n badje wel op de stevigheid, het zou natuurlijk jammer zijn als ze er met hun nageltjes snel door heen gaan.