Zwarte Russische terriër

De Zwarte Russische terriër is een meer dan gemiddeld grote hond die graag bezig is met de baas en uitstekend waakt.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Intelligent, robuust, weerbestendig, kindvriendelijk, terughoudend tegenover vreemden, waaks!

Karakter:

rustig in huis, vriendelijk met kinderen en andere dieren, mits goed gesocialiseerd! werkt graag voor de baas, bewaakt zijn terrein en mensen.

Gebruik/functies:

Is vroeger gefokt voor bewaking van grenzen. Waakt nog steeds heel goed en werkt graag met en voor de baas. Of dit nu IPO, G&G of behendigheid is, zolang hij met de baas bezig is geeft hij zich volledig.

Lichaamsbeweging:

De Rus houd van een stevige wandeling, maar heb je eens een keer minder tijd dan past hij zich aan.

Verzorging:

Regelmatige verzorging is essentieel voor het knappe uiterlijk van de Zwarte Russische terriër. Verwacht je hond elke twee tot drie maanden te baden. De draadachtige vacht moet twee keer per week worden geborsteld om klitten te voorkomen.

De rest is basiszorg. Nagels moeten eenmaal per maand worden getrimd en oren moeten elke week worden gecontroleerd. Regelmatig tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en hondentandpasta houdt de tanden en het tandvlees gezond. Omdat de Zwarte Russische terriër geen gewoon ras is, zullen sommige professionele trimmers waarschijnlijk niet precies weten hoe ze hem moeten verzorgen, vooral als het gaat om het met de hand strippen (de jas inkorten met een scheermesachtige kam). Een ervaren fokker is waarschijnlijk de beste bron om te leren hoe het ras te verzorgen. Het is belangrijk om te beginnen met het verzorgen van de Zwarte Russische terriër als hij heel jong is. Een vroege introductie leert deze onafhankelijke hond dat verzorging een normaal onderdeel van zijn leven is en om het verzorgingsproces geduldig te accepteren.

Omgang met kinderen:

Is heel lief en beschermend naar zijn “eigen” kinderen. Maar ook kinderen die komen spelen worden toegelaten, hij houd een “oogje in het zeil”.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De rus is goed geproportioneerd met krachtige botten en sterke spieren. brede diepe borst, gewelfde ribben. Rechte rug, stevige rechte poten, een gestrekte kop die vierkant lijkt door de volle baard, snor en wenkbrauwen.

Kleur:

Zwart of zwart met enkele grijze haren. Heel af en toe komt er een “mis” kleur voor, zoals black en tan, wit of bruin. deze zijn niet toegestaan.

Schofthoogte:

teven: gemiddeld tussen de 66 – 72 cm en reuen: gemiddeld tussen de 72 – 78 cm

Ogen:

donker bruin

Vacht:

wollige ondervacht met een goed aansluitende redelijk stevige bovenvacht. op benen, baard, snor en wenkbrauwen overvloedig behaard.

Staart:

vroeger gecoupeerd, maar momenteel lang en natuurlijk gedragen. Voorkeur voor een niet krullende staart.

Geschiedenis:

De Rus is gefokt om de grenzen in Rusland te bewaken, hij is ontstaan uit verschillende rassen. De belangrijkste zijn Riesenschnauzer, rottweiler, airedale terrier en moscouse waterhond. Daarnaast zijn er nog een aantal rassen gebruikt om specifieke dingen te veranderen.