Whippet

De Whippet is een echte gezelligheidshond en altijd het liefst zoveel mogelijk betrokken bij het gezin. Een Whippet is niet graag alleen en vanwege zijn dunne beharing kan hij slecht tegen al teveel kou.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Sierlijk,slank,gespierd en droog met een diepe borstkas.Hij is perfekt gebouwd met de uitstraling van kracht,snelheid en balans

Karakter:

Zij zijn vrolijk van aard, zeer speels, schrander, gehoorzaam maar niet slaafs, iets onafhankelijk, evenwichtig,soms iets waaks. In huis een rustige en lieve hond welke met zachte hand opgevoed moet worden.

Gebruik/functies:

Renhond, Show en gezinshond, tevens erg geschikt voor behendigheid en flybal.

Lichaamsbeweging:

Hij kan zich aan het leven in de stad aanpassen, mits hij maar regelmatig de gelegenheid krijgt om te rennen om zijn energie kwijt te kunnen.

Verzorging:

Whippets zijn een van de gemakkelijkste rassen om te verzorgen: geef ze een keer af met een rubberen hondenhandschoen en ze zijn klaar om te gaan; baden zijn zelden nodig. En hoewel ze niet zo zwaar werpen als andere rassen, wil je toch een pluizenwals bij de hand hebben. De rest is basisverzorging: Trim de nagels van je Whippet zoals nodig, meestal elke week of twee, en poets zijn tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde tandpasta voor huisdieren voor een goede algehele gezondheid en frisse adem.

Omgang met kinderen:

De omgang met kinderen is erg goed

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Lange,gespierde,sierlijke gebogen hals, zeer diepe borst,goed gewelfde ribben. Brede tamelijk lange rug,gewelfde ledematen.Sterke achterhand,opgetrokken buiklijn.

Kleur:

Alle kleuren en kleurcombinaties, eventueel met wit

Schofthoogte:

Reuen 47-51 cm. Teven 44-48 cm.

Ogen:

Ovaal en stralend

Vacht:

De vacht is fijn, kort en dicht

Staart:

Lang,spits,geen bevedering

Een stukje geschiedenis:

De Whippet is een miniatuurversie van de Greyhound, maar hij is niet rechtstreeks uit de Greyhound gefokt . Gefokt door arbeidersklasse Engelsmannen die wedden op hoeveel ratten en konijnen elke hond kon doden, werd de Whippet waarschijnlijk bereikt door kleine Greyhounds te kruisen met Manchester Terriers en andere snelle, game terrier rassen. De honden werden uiteindelijk voor sport gespeeld in Massachusetts en Maryland, waar ze bekend werden als de Greyhound van de arme man.

De Whippet kan vanuit stand in enkele seconden een snelheid bereiken van 55 km/u