Welsh terriër

De Welsh terriër komt uit Groot-Brittannië, het is een ras dat erg pittig is, het is een harde werker, maar ze zijn evenredig en compact gebouwd. Het zijn erg aanhankelijke en gehoorzame honden, je kunt ze ook goed onder controle houden. De honden zijn veelal vrolijk en soms wat terughoudend als zij mensen niet goed kennen. De honden zijn absoluut niet agressief. Ze worden gemiddeld 39 cm, maar vaak zijn ze wat kleiner.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het ras kan gezien worden als pittig, maar het zijn wel honden die snel leren en gehoorzaam zijn. Het zijn erg aanhankelijke honden, je kunt ze goed onder controle houden en een cursus is sowieso een aanrader zodat de hond de basisoefeningen kent. De hond is ook erg leergierig en daarom is een cursus een aanrader met deze honden.

Karakter:

Het karakter is goed, ze zijn vrolijk, lief en leergierig. De honden zijn absoluut niet agressief, ze zijn juist goed onder controle te houden en soms wat terughoudend naar vreemden toe. Ze beschermen hun eigen gezinnetje graag en vinden het fijn om samen met hen er op uit te gaan en samen spelen daar is dit ras ook altijd wel voor in.

Gebruik/functies:

Het zijn prima gezelschapshonden.

Lichaamsbeweging:

De lichaamsbeweging van de Welsh terriër is groot, ze hebben ene goed uithoudingsvermogen en bewegen graag.

Verzorging:

Het knappe uiterlijk van de Welsh Terrier komt van nature, maar regelmatig verzorgen is belangrijk. Verwacht je Welsh Terrier elke zes tot acht weken te verzorgen (doe het zelf of beter nog, huur een professionele trimmer), vooral als je de jas bijgesneden wilt houden. Regelmatig elke week poetsen tussen de stylings zal de dubbele vacht van het ras in goede staat houden. Regelmatig tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en hondentandpasta helpt de tanden en het tandvlees gezond te houden.

De rest is basiszorg. Knip de nagels indien nodig, meestal om de paar weken. Poets de tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem. Controleer de oren wekelijks op vuil, roodheid of een slechte geur die op een infectie kunnen wijzen. Als de oren er vies uitzien, veeg ze dan weg met een wattenbolletje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger aanbevolen door uw dierenarts.

Er is een verschil tussen het verzorgen van een Welsh Terrier voor de showring en het verzorgen van een huisdier. Een showhond kan het nodig hebben om de hand te strippen in plaats van te knippen door een professionele trimmer en handler.

Het is belangrijk om te beginnen met het verzorgen van de Welsh Terrier als hij heel jong is. Een vroege introductie leert hem dat verzorging een normaal onderdeel van het leven is en leert hem geduldig de omgang en het gedoe van het verzorgingsproces te accepteren.

Omgang met kinderen:

Het ras gaat goed overweg met kinderen en speelt graag met hen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de Welsh terriër is goed, ze honden staan hoog op de poten en de staart wordt naar boven gedragen. De oren hangen naast de kop en worden wat naar voren gedragen.

Kleur:

De kleur van de vacht is veelal bruin en zwart maar verschillende kleuren komen voor.

Schofthoogte:

De schofthoogte is maximaal 39 cm, de honden zijn vaak wat kleiner.

Ogen:

De ogen van de Welsh terriër zijn donker van kleur en niet altijd goed te zien omdat er haren voor kunnen hangen.

Vacht:

De vacht is draadachtig en hard.

Staart:

De staart is dik en wordt naar boven gedragen.

Een stukje geschiedenis:

De Welsh terriër werd vroeger gebruikt in de jacht op vossen, vogels en mollen, maar ook als huisdier. De Welsh terriër komt oorspronkelijk uit het Britse Wales en bestaat officieel sinds de 19e eeuw. De Old English Black and Tan terriër staat aan de wieg van de Welsh terriër. Dit hondenras dateert uit de 13e eeuw. Tot 1900 werd de Welsh terriër ook wel de Old English terriër of de Black and Tan Roughhaired terriër genoemd. Sinds 1886 is het hondenras officieel erkend.