Welsh springer spaniël

De Welsh springer spaniël is een ras dat komt uit Groot Brittannië. Het zijn vriendelijke en vrolijke honden die je veel kunt leren. De honden worden gemiddeld 48 cm groot en de teefjes zijn wat kleiner met ongeveer 46 cm. De kleur van de vacht is vaak dieprood met wit, andere kleuren komen zelden voor. Het zijn goede gezelschapshonden en lief voor andere honden en kinderen.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het is een sterk ras, ze zijn erg vriendelijk, vrolijk en levendig. Het zijn dan ook geen agressieve of nerveuze honden. De honden zijn juist erg lief naar mensen en andere dieren toe. Ze zijn graag bij je en vinden het heerlijk als zij hun energie kwijt mogen. Het is een zuiver ras dat oorspronkelijk uit Groot Brittannië komt, het zijn prachtige honden om te zien, ze hebben hangende oren en hebben veel weg van de jachthonden.

Karakter:

Het karakter van de Welsh springer spaniël is goed, ze zijn vriendelijk en vrolijk. Zeker naar kinderen toe zijn het erg lieve honden, ze zijn gek op elkaar en vinden het heerlijk om samen te spelen. Het zijn eerlijke honden en ook erg leergierige honden. Je kunt de honden veel leren en een cursus daar zijn ze altijd voor in.

Gebruik/functies:

Het zijn gezelschapshonden.

Lichaamsbeweging:

De Welsh springer spaniël heeft veel beweging nodig, hij kan ook mee aan de fiets en is dan zo zijn energie kwijt.

Verzorging:

De Welsh Springer Spaniel heeft een rechte, zijdeachtige vacht die minstens twee keer per week moet worden geborsteld en gekamd – en elke keer als hij terugkomt van de jacht – om klitten te voorkomen. Het beste gereedschap voor de taak: een slickerborstel en een roestvrijstalen Greyhound- kam. Borstel de bevedering op de benen, het lichaam en de oren uit met de gladde borstel om dode haren te verwijderen; gebruik de kam op de rest van het lichaam. Je moet je fokker ook vragen om je te laten zien hoe je gedetailleerd kunt trimmen met tondeuses en scharen om een nette look te produceren. De Welsh Springer Spaniel Club of America biedt een how-to op het verzorgen van uw Welshie tot in de perfectie. De rest is basisverzorging: Knip de nagels indien nodig, meestal elke week of twee. En houd de oren schoon en droog, vooral als je Welshie een zwemmer is. Poets de tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem.

Omgang met kinderen:

De Welsh springer spaniël kan goed overweg met kinderen, ze spelen graag samen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden bewegen soepel, ze zijn erg lenig en hebben geen spreidvoeten. De staart wordt naar beneden gedragen en is erg kort. De oren worden ook naar beneden gedragen en hangen naast de kop.

Kleur:

De kleur van de vacht is dieprood en wit. Andere kleuren komen zelden voor.

Schofthoogte:

De reuen zijn gemiddeld 48 cm groot en de teefjes 46 cm.

Ogen:

De ogen van de honden zijn donker van kleur en kijken vriendelijk.

Vacht:

De vacht van de Welsh springer spaniël is sluik of glad, borstelen kan nodig zijn bij dit ras.

Staart:

De staart van de honden is kort en wordt naar beneden gedragen.

Een stukje geschiedenis:

Er is weinig bekend over de oorsprong van de Welsh Springer, maar hij wordt beschouwd als een zeer oud ras, met voorouders uit Rome, Groot-Brittannië. Wandtapijten uit de Renaissance tonen spaniels die sterk lijken op de hedendaagse Welsh Springer; soortgelijke rood-witte spanielen verschijnen in enkele 18e-eeuwse portretten. In de 19e eeuw waren de honden nog weinig bekend, behalve in de regio Neath Valley in het zuiden van Wales. Het overwicht van hondenshows in de late 19e eeuw zorgde voor hernieuwde belangstelling voor het ras, dat verscheen op de eerste Kennel Club-show in 1873. Ze werden beoordeeld naast zwart-witte spaniels en witte Engelse Springer Spaniels. Uiteindelijk werden de twee rassen gescheiden.