Weimarse staande hond

De Weimarse staande hond is een hond die komt uit Duitsland. Het is een ras dat middelgroot is, het is een goede jachthond. De honden zijn veelzijdig, eenvoudig af te richten en ze zijn goede waakhonden. Daarnaast zijn het erg betrouwbare honden, ze hebben een goede aanleg voor het werken na het schot. Ze zijn lief voor kinderen en ze worden gemiddeld 70 cm groot en de teefjes ongeveer 65 cm.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het ras staat bekend om het goede jagen, de honden zijn gek op het werk na schot, ze zijn ook erg waakzaam. Als je een eigen bedrijf hebt zijn de honden prima waakhonden die je hiervoor in kunt zetten. De honden zijn ook erg veelzijdig en moedig. Je kunt hen eenvoudig wat aanleren en ze vinden het heerlijk om met je te mogen werken. Ook voor kinderen zijn het erg lieve honden.

Karakter:

Het karakter van de Weimarse staande hond is goed, het is een lieve en erg moedige hond. Deze honden zijn gek op jagen en zeker op het werk na schot. Het zijn echte werkhonden en ze hebben dan ook veel energie. Als zij niet kunnen jagen dan moeten zij de energie toch op een andere manier kwijt kunnen anders kunnen zij gaan stressen. De energie moet er bij de hond zeker uit.

Gebruik/functies:

Het zijn goede jachthonden, zeker voor het werk na schot en goede huishonden.

Lichaamsbeweging:

De Weimarse staande hond heeft veel beweging nodig, het zijn echte jagers.

Verzorging:

Je Weimaraner verzorgen is een fluitje van een cent; de gladde en korte haarvacht heeft niet veel verzorging nodig. Je hoeft ze slechts eenmaal per week met een stevige borstel te borstelen om al het losse haar van je lichaam te verwijderen. Ze hebben geen kenmerkende geur, dus een bad om de paar weken is voldoende. Een keer per week goed borstelen zorgt voor een glanzende vacht en helpt de haarzakjes op het lichaam te activeren en een gezonde huid te behouden.

Omgang met kinderen:

Met kinderen kan de Weimarse staande hond goed overweg, ze hebben een zacht karakter.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van de Weimarse staande hond is goed, ze honden staan hoog op de poten en zien er uit als echte jagers.

Kleur:

De kleur van de vacht is wisselend, veelal bruin of grijsachtig van kleur.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de reuen is gemiddeld 70 cm en de teefjes 65 cm.

Ogen:

De ogen van de honden zijn amandelvormig en donker van kleur.

Vacht:

De vacht is kort, maar ook langharig komt voor.

Staart:

De staart van de honden is niet zo lang en niet zo behaard.

Een stukje geschiedenis:

Weimaraners dateren uit het begin van de 19e eeuw in Duitsland, waar ze werden ontwikkeld aan het Weimar-hof om edelen te helpen met hun jacht. De edellieden hadden een moedige, intelligente hond nodig met een goed geurvermogen en uithoudingsvermogen, en het ras werd bereikt door de bloedhond, de Engelse wijzer, de Duitse kortharige wijzer en de blauwe Duitse Dog te kruisen. Terwijl de bossen kleiner werden en groot wild moeilijk te vinden werd, werden de talenten van de Weim gebruikt om op vogels, konijnen en vossen te jagen. In 1897 werd in Duitsland een exclusieve Weimaraner-club opgericht om rasstandaarden te handhaven en verantwoord fokken te garanderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het echter moeilijk voor Duitse fokkers om hun honden te houden, dus het beste van het ras werd naar de VS gestuurd, waar het ras aan populariteit won. Zoals vaak het geval was, leidde hun populariteit tot onverantwoord fokken, overbevolking en een algemene daling van de rasstandaarden. Weims begonnen temperamentvolle problemen te ontwikkelen en hun populariteit daalde. Tegen het einde van de jaren zestig was hun aantal drastisch genoeg gedaald zodat fokkers een speciale campagne voor hun verantwoorde fokkerij konden hervatten. Vandaag de dag blijft de Weimaraner een van de 30 populairste rassen in Nederland en niet ver achter, over de hele wereld.