Waarvoor zijn de snorharen?Waarvoor zijn de snorharen?

Honden hebben natuurlijk zoals je weet snorharen, maar weet je eigenlijk wel dat deze ook een functie hebben? Het is namelijk dat snorharen bij de hond een belangrijke rol hebben.
Via de snorharen krijgt de hond namelijk signalen door. Eigenlijk werken de snorharen dus als een soort van zintuig.
De eigenschappen van de snorharen zijn o.a. de structuur, de ligging en de gevoeligheid.  Je zal nu misschien denken, ”hoezo zijn deze gevoelig?”. Nou het is namelijk zo dat snorharen dieper in de huid liggen en verbonden zijn met gevoelige zenuwen. Deze zorgen er dus al bij de kleinste aanraking voor dat de hersenen van je hond een signaal krijgen. Hier zal dan door de hond op de juiste manier op gereageerd worden.

Snorharen van een hond noemen ze ook wel tactiel haren, deze vind je op de volgende plekken bij de hond:

  • De ogen
  • De wenkbrauwen
  • De kaak

Voor al deze haren geldt dat het belangrijk is dat je deze niet weghaalt. Je hond kan zich op deze manier namelijk goed beschermen tegen mogelijke gevaren.
Het is dus echt van belang dat deze ook bij de hond op alle plaatsen blijven zitten. Het zou jammer zijn als je door het weghalen van deze haren een extra vermogen bij je hond weg haalt om het gevaar snel te ontdekken en dat hij zich mogelijk minder goed kan voort bewegen  in bepaalde ruimtes en op bepaalde plaatsen.