Vuurwerk angst bij hondenVuurwerk angst bij honden

Sommige mensen hebben er helaas mee te maken, hun trouwe vriend heeft schrik voor vuurwerk. Dit is helaas vaker het geval dan je waarschijnlijk doet beseffen, maar wat kan je hier nu eigenlijk aan doen? Het is verschrikkelijk als je hond zoveel schrik heeft, niet meer naar buiten wil, niet meer vrolijk rond huppelt en dat soort dingen. Je hond kijkt maar treurig uit zijn of haar ogen en dit alles door die verschrikkelijke knallen waar hij totaal niet van geniet. Hij raakt in de stress en soms nog erger. Je wilt er eigenlijk gewoon niet over nadenken.

Je bedenkt je van alles hoe je het je hond makkelijker kan maken, zodat jullie beide gewoon heerlijk ontspannen kunnen zijn, maar vooral ook in de tijd van de harde knallen en alles wat met vuurwerk te maken heeft. Als eerst begin je natuurlijk met het herkennen van werkwerk angst bij je hond. Je kan het onder andere herkennen aan het schrik gedrag bij de knallen maar ook aan de volgende punten:

 • niet meer willen eten van de schrik
 • nerveus en zenuwachtig rond lopen
 • alert zijn op alles en iedereen
 • overdreven hijgen
 • maar vooral ook de platte oren, start tussen de benen en een lage houding aannemen

Wat kan je doen om het voor je hond makkelijker te maken? 

Je wil je hond het zo makkelijk mogelijk maken natuurlijk, maar wat zou je dan allemaal kunnen doen? Daar zijn natuurlijk diverse manieren voor wij gaan hier onder enkele van deze manieren toelichten.

 1. Train met bijvoorbeeld een cd of YouTube. (vuurwerkgeluiden): Je kan diverse cd’s aanschaffen of filmpjes op YouTube er bij pakken met geluiden en daarbij dus ook de harde knallen van vuurwerk. Hopelijk zal je hond hier in gaan beseffen dat het niet altijd erg is om die harde geluiden te horen. Begin er wel op tijd mee om dit te trainen.
  Wacht zeker niet tot het laatste moment, dit kan natuurlijk al het hele jaar door. Ook zou je kunnen overwegen om een keer met je hond naar een bos, het strand of een andere omgeving te kunnen gaan om daar terwijl je aan het wandelen bent uit het niets harde geluiden van vuurwerk op je mobiel af te spelen. Wat je ook zeker niet mag vergeten is dat je hond natuurlijk ook van de flitsen en het rook zou kunnen schrikken, je kan natuurlijk maar aan alles gedacht hebben. Je zou op een creatieve manier kunnen bedenken hoe je dit ook kan oefenen met je hond, als voorbeeld kan je als je een tuin hebt een vuurkorf gebruiken om hier rook te creëren. Ook zijn er diverse producten op de markt die licht creëren in een vuurschaal. Heel makkelijk en creatief natuurlijk.
 2. Een veile plek in huis: Een grote kans is aanwezig dat je hond gebruik maakt van zijn of haar veilige plek, meestal is dit de eigen Bench.
  Het meest belangrijke in deze situatie is dat je hem of haar zelf laat kiezen waar ze zich fijn voelen. Als extra tip kan je er een kledingstuk van jezelf op zijn plekje leggen.
  Dit zodat jouw geur aanwezig is.
 3. Rust en Regelmaat: Zolang jij rustig bent en blijft en gewoon de dagelijkse routine volgt is de kans aanwezig dat je hond volgt. Probeer zelf niet al te veel aandacht te schenken aan die harde knallen. Dit kan er voor zorgen dat het voor je hond ook als ”normaal” lijkt. Wat je vooral niet moet doen is je hond aandacht geven op het moment dat deze een schrik reactie geeft, dit kan helaas ook gezien worden als een beloning en zo stimuleer je juist extra het schrik gedrag.
 4. Radio of tv aan: Ook zou je er voor kunnen kiezen op in de avond de radio heerlijk aan te zetten of de tv kan natuurlijk ook met gezellige muziek. Op deze manier krijgt je hond misschien wel wat minder mee van de nare geluiden van buiten.

Ook is er medicatie op de markt, maar dit raden we zeker niet als eerste aan. Probeer het ”probleem” op te lossen zonder medicatie. Maar wat als dit nou echt de allerlaatste optie gaat zijn? Overweeg je serieus om dit te proberen dan is ons advies om altijd een dierenarts te raadplegen. Je moet nooit met medicatie testen als je er zelf weinig tot geen weet van hebt. Niet alle medicatie is de juiste en je wilt het probleem natuurlijk niet erger maken dan het al is.

Wil je zelf iets kwijt over vuurwerk angst bij je hond of heb je mogelijk nog tips voor andere? Laat ons dit dan weten. Tenslotte willen we natuurlijk allemaal dat onze trouwe viervoeter geniet van elke dag, maar ook van de dagen waarin de harde knallen van het vuurwerk centraal staat.

 

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties