Vizsla

Een levendige, zeer veelzijdige jachthond met een uitstekende neus. Voelt zicht thuis op vlak terrein en kan goed tegen de warmte. Hij kan ver zoeken, maar geeft ook de voorkeur aan om dicht bij zijn baas te blijven. Deze hond staat vast voor en geeft daarbij nauwkeurig aan waar het wild zich beving. Kan goed apporteren en is een uitstekende zwemmer.

Hij is evenwichtig en voelt zich goed thuis in een gezin. Wel heeft hij een consequente, enigszins vriendelijke maar niet te flauwe, opvoeding nodig.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Een elegante voorstaande jachthond van middelgroot formaat met een korte tarwe gele vacht. De eerder lichte, droge, atletische bouw weerspiegelt harmonie van schoonheid en kracht.

Karakter:

Vriendelijke, evenwichtig en vooral levenslustig. De Vizsla leert snel en is zeer mens gericht. Hij verdraagt geen grove behandeling en is niet agressief of schuw. Bij te weinig geregelde dagelijkse bewegingen veranderd de Vizsla in een drukke hond in huis.

Gebruik/functies:

Als all-round jachthond voor zowel het werk voor als na het schot. Is goed in apporteren en kan goed zwemmen.

Gezellige en trouwe huishond.

Lichaamsbeweging:

Dagelijkse op geregelde tijden paar keer per dag uitlaten. Tijdens het uitlaten vind hij het fijn om gewoon lekker te kunnen spelen en rennen, zodat hij zijn energie kwijt kan raken. Je komt er dan dus ook niet makkelijk met twee maal per dag een kort rondje.
Daarnaast door gericht te gaan werken middels gehoorzaamheids- en apporteertrainingen doe je de hond en jezelf veel plezier, immers je verkrijgt een gehoorzame hond.

Verzorging:

De verzorgingsroutine van een Vizsla is ongeveer net zo eenvoudig als het wordt. Borstel de korte, gladde vacht wekelijks met een rubberen curryborstel of een stevige borstel om huidoliën te verspreiden en de vacht glanzend te houden. Baden zijn zelden nodig; vier tot vijf keer per jaar is genoeg.

De rest is basisverzorging: houd zijn oren schoon en droog (wekelijks schoon met een door de dierenarts goedgekeurde reinigingsoplossing) en trim de nagels indien nodig, meestal elke week of twee. En poets zijn tanden met een door dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algehele gezondheid en frisse adem.

Omgang met kinderen:

Kinderen en een Vizsla Korthaar kunnen elkaars beste vrienden zijn. Alleen is het wel zo hoe drukker het kind, hoe speelser de Vizsla zal worden. (dat is uiteraard bij meerdere rassen het geval)

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Vrij lang, maar krachtig. Middellange gespierde licht gebogen hals, zonder keelhuid. Duidelijke schoft, middelbrede diepe borstkas. Matig gewervelde ribben, vlakke lendenen, rechte korte rug.

Kleur:

Tarwe geel of enigszins lichtbruin, te donker is niet gewenst.

Kleine witte vlekken op borst en voeten zijn geen fouten. De kleur van neusspiegel, oogleden, lippen en nagels komen overeen met elkaar.

Schofthoogte:

De Reu word gemiddeld tussen de 58 en 64 cm. De Teef gemiddeld tussen de 54 en 60 cm.

Ogen:

Middelgroot, enigszins ovaal. De kleur is donker dan de vachtkleur. De blik is levendig en intelligent.

Vacht:

Kort, dicht, stevig en hard aanvoelend. Hoofd en oren iets meer zijdeachtig.

Geen ondervacht. Buik iets minder tot kaal.

Staart:

Wat laag aangezet, van aanzet tot einde geleidelijk dunner toelopend. Lengte tot het spronggewricht, in beweging vaak horizontaal gedragen. Goed en dicht behaard.
Door zijn enthousiaste staartdracht komt het vaak voor dat de uiteinde van de staart ( puntje) tot bloedens toe wordt kapot geslagen. Genezing zeer moeizaam.

Overige:

Schaf geen Vizsla Korthaar aan als je niet dagelijks enige uren de tijd voor hem kan vrijmaken.

Geschiedenis:

De voorouders zijn o.a de Pannatonische brak, de Turkse Gele Hond en de Sloughi.
De eerste Vizsla Kortharen verschenen in het begin van de 18e eeuw. Na de 2e wereldoorlog heeft men ook andere staande jachthonden, zoals de Duitse Staande Korthaar, de Ierse Setter en de Pointer in gekruist. Vandaar dat je wat verscheidenheid ziet in type en in kleur.
De Vizsla Korthaar is in 1938 door de FCI erkend. Vanaf 1953 de eerste Vizsla Kortharen in geschreven in de stamboeken van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.