Heeft u er wel eens over nagedacht uw hond te castreren? Maar u weet niet of u wel de juiste beslissing maakt? Zet voor u zelf dan op een rijtje wat de voor en eventuele nadelen zijn van de castratie, en mocht u er niet uit komen praat er dan met uw dierenarts over. Zij kunnen u vast het juiste advies geven.
Castratie:
Castratie is de meest gebruikte term voor de verwijdering van de testikels van de reu. Bij de teef wordt vaak gesproken over sterilisatie. Feitelijk is deze term niet juist en zouden we hier moeten spreken van castratie van de teef.
Castratie voor een aangenamer gezinslid:
– Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
– Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer.
– De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen.
– Gecastreerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.
Castratie tegen dominantie:
Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijk hormoon niet met elkaar verwisselen. Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kunnen ze bij uw hond een implantaat ( suprelorinchip) geven. Dit implantaat onderdrukt tijdelijk de productie van mannelijke hormonen. Gedraagt uw hond zich na het plaatsen van het implantaat zoals u daar voor graag zou willen dan is castratie een goede optie. Als er geen verandering is dan kunt u beter met het gedrag van uw hond aan de slag.
Castratie voor een gezondere hond?
Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond op jonge leeftijd te castreren. Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.
De risico’s:
Aan de ingreep zijn eigenlijk geen risico’s verbonden. Castratie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Om het narcoserisico tot nagenoeg nul te reduceren gebruiken we de modernste en veiligste methode en narcosemiddelen van dit moment.
De ingreep:
Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Indien nodig kunt u bij de dierenarts een kap mee vragen. Zodat uw hond de wond niet kan open bijten. Na 10 dagen wordt de wond gecontroleerd.
Kortom: Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen.
Sinds 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben, Zij moeten voor een leeftijd van 7 weken bij de fokker gechipt zijn en voor een leeftijd van 8 weken door de fokker op diens naam geregistreerd zijn bij één van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden.
Een halsband met penning of adreskoker lijkt een goede oplossing, maar deze gaan helaas vaak verloren. Vandaar dat de identificatiechip de beste oplossing is voor de dieren die verloren zijn. Deze identificatiechip, meestal kortweg “chip” genoemd, heeft een unieke code die gekoppeld is aan uw contactgegevens, waardoor de eigenaar van de hond altijd te achterhalen is. De chip heeft ongeveer de grote van een rijstkorrel.
Hoe wordt een hond gechipt?
Als een hond gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald onder de huid ingebracht. Bij honden wordt de chip bij voorkeur tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht. Het inbrengen van de chip is relatief pijnloos voor het dier en te vergelijken met andere injecties. Waar kan ik mijn huisdier laten registreren?
Met chippen alleen bent u er niet. Uw hond kan alleen worden geïdentificeerd als hij ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw hond en aan uw contactgegevens. Daarom moet u een formulier invullen met uw gegevens. Soms doet de dierenarts dit al voor u. Door het formulier op te sturen naar een databank, worden uw gegevens door de databank gekoppeld aan het unieke registratienummer in de chip. Er zijn verschillende databanken waar u uw dier kunt laten registreren. Op www.chipnummer.nl vindt u een overzicht van de verschillende databanken. Let bij het kiezen van een databank niet alleen op de prijs, maar ook op de mogelijkheden. Zo is het belangrijk dat u uw hond op uw eigen naam kunt zetten en dat u zelf alle gegevens kunt inzien en wijzigen. Zorg ervoor dat uw dier wordt ingeschreven bij een databank die altijd – dus 24 uur per dag en 7 dagen in de week- bereikbaar is.
Wat moet ik doen als ik ga verhuizen?
Zorg ervoor dat uw gegevens altijd up-to-date blijven. Iedere verandering (naam, adres, telefoonnummer, enz.) moet u doorgeven aan de databank waarbij uw hond is ingeschreven.
Meer dan 75% van de honden heeft rond de leeftijd van 2-3 jaar last van gebitsproblemen zoals tandsteen of tandvleesontsteking. Gebitsproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een goede en regelmatige gebitsverzorging. Dit laatste het liefste dagelijks.
Wanneer wisselt mijn pup de melktanden?
Bij de geboorte hebben pups nog geen tanden en kiezen. In de tweede levensweek komt het melkgebit door en als ze ongeveer 4 maandjes oud zijn begint het melkgebit alweer te wisselen. Tijdens het wisselen kunnen de pups wat moeite hebben met kauwen, dit omdat het tandvlees gevoeliger is. Rond de leeftijd van 6-7 maanden is het volwassen gebit voltooid en is het zaak om dit goed te verzorgen zodat uw hond zolang mogelijk van een gezond gebit kan genieten. Als u denkt dat het wisselen klaar is dan is het altijd verstandig om het gebit bij uw dierenarts te laten controleren. Het wil nog wel eens gebeuren dat er een melkkies of melktandje wil blijven zitten. Als deze niet verwijderd word dan heeft de volwassen tand geen kans om op de juiste plek te komen staan waardoor deze op een verkeerde positie komt te staan terwijl hier eigenlijk geen plaats voor is. Bacteriën grijpen op deze manier hun kans waardoor er tandvlees ontstekingen kunnen ontstaan.
Wat kan ik doen om tandproblemen te voorkomen?
Tandenpoetsen: Het dagelijks poetsen met speciale tandpasta zorgt er voor dat het gebit gezond zal blijven. Het beste kunt u hiermee al op jonge leeftijd beginnen.
Speciale brokken: Er zijn diverse gebitsverzorgende brokken. Denk bijvoorbeeld aan Royal Canin Dental Diet. Deze is speciaal ontwikkeld voor honden en deze smakelijke dieetvoeding helpt de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.
Dit raden wij niet aan omdat de prijs best hoog is, U kunt uw hond uiteraard gewoon de voeding bieden die u zelf wenst.
Nylabone: Nylabone is een synthetisch kauw bot. Het bestrijd tandplak en is smakelijk en duurzaam. Door het kauwen wordt de Nylabone ruw en vormen zich “borsteltjes”, daardoor gaat het materiaal poetsen. Ook is het een ideaal product voor honden met een voedselallergie.
Anti-tandplak vloeistof (mondwater): Vet Aquadent is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en een slechte adem. Vet aquadent kan eenvoudig aan het drinkwater worden toegevoegd.
Wat moet ik doen als mijn hond tandplak of tandsteen heeft?
Tandplak wordt gevormd door bestandsdelen in het speeksel. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplak bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Ontstoken tandvlees ziet er rood uit en bloedt snel bij aanraking. De ontsteking is de oorzaak voor de slechte adem.
Wanneer tandplak niet dagelijks verwijderd wordt reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is zichtbaar als een geelbruine aanslag. Indien er geen behandeling plaats vindt, breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebit ondersteunende weefsels (parodontitis). Hierdoor gaan de tanden en kiezen los zitten en kunnen er zelfs ontstekingen elders in het lichaam ontwikkelen.
Reiniging onder narcose is noodzakelijk om tandplak en tandsteen te verwijderen. De gebieden erom heen worden grondig schoongemaakt en losliggende elementen getrokken. Om herhaling van de problemen te voorkomen, is het noodzakelijk het gebit na de gebitsreiniging goed schoon te houden.
Heeft u er wel eens over nagedacht om uw hond te laten steriliseren? Maar u weet niet of u wel een juiste beslissing maakt? Of u bent bang geworden van alle verhalen die er rond gaan? Wij hebben voor u een aantal punten op een rij gezet, mogelijk dat de keuze dan iets gemakkelijker word.
Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keuze. Het best kunt u dit voor de eerste loopsheid laten doen. Dus tussen de 6 en 9 maanden. Ook tussen de 2 en 3 maanden na de eerste loopsheid is dit nog een prima optie. Het verlaagd de kans aanzienlijk op het ontstaan van bijvoorbeeld melkkliertumoren.
Na schatting is gemiddeld 30-35% van alle teefjes in Nederland gesteriliseerd.
Sterilisatie voor een aangenamer gezinslid:
– Zonder de bekende paringsdrang kan uw hond een aangenamer huisdier worden.
– Minder weglopen, geen last meer van opdringerig gedrag van niet gecastreerde reuen.
– De gesteriliseerde teef produceert geen bloederige uitvloeiing meer.
– Gesteriliseerde honden zijn aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere honden.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
– Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie voor de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker.
-Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de niet gesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker of baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei!
– Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden.
Sterilisatie om zwangerschap te voorkomen:
Over populatie van honden is een serieus probleem. Nog steeds zitten asielen vol met hondjes. Door het risico op ongewenste zwangerschappen niet tegen te gaan, houden we het hedendaagse probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis voor de jonge aanwinsten is niet altijd zo gemakkelijk als u denkt. En mocht u besluiten een of meerdere pups zelf te houden, denk dan aan de extra kosten van vaccinaties, voeders, speeltjes en eventuele ziekten.
De risico’s:
Bij teefjes bestaat er een zeer geringe kans op urine-incontinentie, vroeg of laat na sterilisatie. Hoewel natuurlijk best vervelend, is deze aandoening met medicatie goed te behandelen. Om het narcose risico tot het absolute minimum te beperken gebruiken de meeste dierenartsen de modernste en veiligste methode en narcose middelen van het moment. Heel soms word er een vacht verandering na de sterilisatie waar genomen.
De ingreep:
Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Na de operatie krijgt u pijnstillers mee voor de dagen na de operatie, dit bevorderd de wondgenezing. Mocht u het prettig vinden dan kunt u bij de dierenarts ook een kap vragen, zodat uw hond de wond niet open kan bijten.
Een teek is een kleine spinachtige parasiet die bloed zuigt bij mensen, dieren en vogels. Teken zitten in het (hoge)gras en op struiken. Ze wachten daar tot er een gastheer voorbijkomt. Ze laten zich dan op de gastheer vallen en klimmen naar een goede plek toe om zich vast te zetten en vol te zuigen. Als de teek zich helemaal heeft vol gezogen laat hij zich van zijn gastheer afrollen. De volwassen wijfjes leggen dan nog een duizend eitjes en sterft dan.
Als uw huisdier een teek heeft hoe verwijder je die dan?:
Door teken binnen 24 uur te verwijderen is de kans dat ze een ziekte overbrengen erg klein. Controleer uw huisdier daarom dagelijks op teken en verwijder ze direct met bijvoorbeeld een tekenpincet of tekenhaak. Gebruik nooit alcohol of andere producten om de teek eerst te “verdoven”. De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspugen en zo het dier als nog besmetten met een ziekte. Na het verwijderen mag er wel wat alcohol op de bijtplaats worden aangebracht, maar dit is meestal niet nodig.
Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een tekenpincet en knijp niet in het lichaam van de teek.
Welke ziektes kunnen teken overbrengen?:
Het aantal teken in Nederland stijgt de laatste jaren enorm. En ook de teken die besmet zijn met Lyme, Babesiose of Ehrlichiose komen steeds vaker in ons land voor.
Ziekte van Lyme (Borreliose): Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die door teken wordt overgebracht. De ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in latere stadia kunnen organen beschadigd worden.
De meeste infecties maken de hond niet ziek. Veel honden hebben afweerstoffen tegen Borrelia en zullen niet snel ziek worden.
Babesiose (Piroplasmose): Ook deze ziekte wordt veroorzaakt door parasieten die door teken worden overgebracht. Ze tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Bloedarmoede is dus ook het meest voorkomende symptoom van babesiose. Andere symptomen zijn hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht. Deze ziekte komt vooral in het middellandse zeegebied voor, maar wordt ook steeds vaker in Nederland aangetroffen.
Ehrlichiose: Deze ziekte wordt ook wel rickettsiose genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven en worden overgedragen door teken. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben grotere neiging tot bloedingen.
Waarom is het belangrijk om mijn huisdier te behandelen voor teken?
In Nederland krijgen jaarlijks maar liefst 27.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Helaas neemt het aantal teken toe. En wist u dat katten- en hondeneigenaren maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet hebben? Onbeschermde dieren kunnen teken levend mee naar huis nemen. Om uzelf en uw gezin te beschermen, is het dus zaak óók uw huisdier te beschermen!
Omdat het vaak praktisch niet te doen is om elke teek binnen 24 uur te verwijderen is het raadzaam om uw huisdier in de warmere maanden (tussen maart en november), in warme winters en op vakantie in warme landen preventief te behandelen. Laat u goed voorlichten over welk product voor uw huisdier het beste is. Zo zijn er veel producten voor de hond juist Giftig voor de kat! Nieuwe producten met vaak ook een nieuwe werkzame stof zijn altijd het eerst verkrijgbaar bij de dierenarts. Er zijn pipetten om op de huid te druppelen, maar er zijn ook tabletten en halsbanden verkrijgbaar.
Een pup 3 maal geënt op een leeftijd van 6,9 en 12 weken. De eerste enting vind dus plaats in het nest! Let er op dat dit ook altijd bij aanschaf van de pup in het hondenpaspoort of vaccinatieboekje staat.
De entingen zorgen er voor dat de pup afweer aanmaakt tegen levensbedreigende virussen. Er zijn diverse mogelijkheden om uw pup te vaccineren.
Deze vaccinaties dienen ieder jaar herhaald te worden om uw hond te beschermen tegen een aantal ziektes. Pas als de pup deze 3 vaccinaties heeft gehad mag deze mee naar de honden uitlaatveldjes. Dit omdat op deze velden immers veel ontlasting ligt en de kans op infecties aanzienlijk groter is. Het is zelfs beter om uw hond op andere wandelplekken uit te laten, maar dit is iets wat iedere honden bezitter uiteraard zelf voor het kiezen heeft.
Een bijkomende vaccinatie is die tegen hondsdolheid of terwijl Rabiës deze enting is verplicht als de hond naar het buitenland gaat en dient 21 dagen voor de reis gegeven te worden. Sommige landen hebben meer regels opgesteld dus controleer dit altijd van te voren.
Nog een bijkomende enting is die voor de Kennelhoest. Vrijwel alle pensions en hondenscholen verplichten u dat uw hond deze enting heeft gehad.
Zowel de kennelhoest als de Rabiës worden vanaf 12 weken aan uw hond gegeven. (als u dit aangeeft)
Een vaccin bevat één of meerdere ziekteverwekkers. Door een speciale behandeling zijn deze niet meer in staat de ziekte zelf te veroorzaken, maar ze zorgen er wel voor dat uw hond afweerstoffen tegen de desbetreffende ziekte aanmaakt. Dus wanneer de hond vervolgens in aanraking komt met deze ziekteverwekkers zijn er afweerstoffen aanwezig die zorgen dat uw hond niet ziek zal worden.
Uitleg vaccinaties:
Rabiës: In Nederland komt hondsdolheid niet voor, behalve bij vleermuizen. In veel andere landen vormt hondsdolheid een groot probleem. Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat meestal via speeksel wordt overgebracht, bijvoorbeeld door bijtwonden. Het virus tast de hersenen aan, waardoor afwijkend gedrag waargenomen kan worden. Vrijwel alle mensen en dieren overlijden binnen 7 dagen na openbaring van de verschijnselen.
Kennelhoest: Verschillende virussen en bacteriën veroorzaken deze aandoening. De ziekte treed meestal op nadat de hond intensief in contact is geweest met andere honden (bijv. pension, uitlaatservice en hondenscholen) De ziekte word verspreid door deeltjes die bij het hoesten worden rond gesproeid en door opgegeven slijm. De verschijnselen bestaan uit een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Deze verschijnselen kunnen wel 6 tot 8 weken aanhouden.
Hepatitis (besmettelijke leverziekte): Deze ziekte wordt veroorzaakt door een adenovirus en uit zich in een ontsteking van de lever. De ziekteverschijnselen zijn niet altijd duidelijk en meestal is bloedonderzoek noodzakelijk om de diagnose te stellen. De ziekte komt voor bij dieren in alle leeftijdscategorieën. De symptomen kunnen variëren van mild tot zeer ernstig, met zelfs een dodelijk afloop.
Leptopspirose/ziekte van Weil: Leptospirose is een van dier op mens overdraagbare, besmettelijke ziekte (zoönose) die ernstige gevolgen kan hebben. In Nederland is de aandoening ten gevolge van goed vaccinatiebeleid zeldzaam. Mensen en (ongevaccineerde honden) zijn gevoelig voor leptospirose.
Honden die besmet worden met de klassieke vormen van leptospirose, hebben nierfalen en leverfalen. De laatste jaren worden steeds meer honden gevonden die antistoffen hebben tegen leptospirose variëteiten waartegen we niet enten. Op basis van deze bevindingen is een nieuw vaccin ontwikkeld, dat een betere bescherming biedt. Om er zeker van te zijn dat uw hond optimaal beschermd is, is het noodzakelijk om 3-5 weken na de vaccinatie met het nieuwe vaccin nog een keer te vaccineren. Dit noemen we een boostervaccinatie. Hierna komt u weer voor de jaarlijkse vaccinatie en hiervoor krijgt u een oproep.
Parvo: Parvo wordt veroorzaakt door het parvovirus en komt vooral bij jonge dieren voor. Dit virus kan jarenlang in de omgeving overleven en hierdoor voor een besmetting zorgen. Een parvobesmetting bij de hond veroorzaakt een ernstige darmontsteking en kenmerkt zich door het optreden van heftige, bloederige diarree en braken. Hierdoor droogt de hond uit. De behandeling van een parvo-infectie is moeilijk en erg arbeidsintensief. Zelf bij een goede behandeling, kan een hond doodgaan.
Hondenziekte/ziekte van Carre: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De verschijnselen die de hond vertoont zijn koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, neusuitvloeiing, hoesten, diarree, aantasting van het zenuwstelsel en soms verdikking van de hoornlaag op de neus en voetzolen. De dieren zijn altijd erg ziek. Ze gaan meestal ondanks een goede behandeling dood.
Vaccinatieschema:
Hier kunnen soms wat dingen afwijken.. informeer dit bij uw eigen dierenarts..

Klik op de foto voor een grote versie
Vachtverzorging
Vachtverzorging is bij elke hond nodig. De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen en kammen nodig dan een langharige hond. Tijdens een rui periode zult u ook bij hen extra tijd moeten steken in het verzorgen van de vacht. Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daar voor nodig heeft is per vachttype weer anders. Als u handig bent kunt u de meeste dingen wel zelf doen.
Begin al van jongs af aan met het verzorging van de vacht ook wanneer dit nog niet nodig is. Uw hond kan hier dan al aan wennen en zal zodra hij of zij ouders is alles toe staan. Dit maakt het voor u zelf ook stukken makkelijker.
Je kan werken met diverse materialen, denk hierbij aan:
– Kam: Er zijn allerlei soorten kammen. Kammer zijn geschikt om klitten weg te halen op lastige plekken. Ook zijn deze handig om langere of zijde achtige vachten door te kammen. Laat u adviseren wanneer u een kam voor uw hond wilt aanschaffen. Er zijn namelijk meerdere soorten waaronder lange en korte tanden, dubbele tanden, dicht op elkaar staande of juist wijde tanden.
– Rubber borstel: Deze borstel heeft rubberen noppen en is geschikt voor kortharige honden. Hiermee kunt u goed de losse haren weghalen als de hond in de rui is. Gebruik de borstel niet te vaak buiten de rui periode om want dan trekt u hare uit die vast hadden moeten blijven zitten. Er worden dan steeds nieuwe haren gevormd waardoor het patroon in de rui doorbroken word en u krijgt dan een hond die het gehele jaar door verhaart.
– Slicker-borstel: Deze borsten heeft dunne gebogen metalen haakjes en word gebruikt voor het verwijderen van dode haren en het uit elkaar halen van klitten. Deze is vooral geschikt voor de langere ne dikkere vachten.
– Pennenborstel: Een borstel met pennen die aan de onderkant afgerond zijn zijn geschikt voor honden met een lange en sluite vacht.. Denk dan bijvoorbeeld aan een Yorkshire Terriër.
– Hark: Deze werken uitstekend om de ondervacht van een hond te kammen, en op die manier de dode haren er uit te halen. Vooral honden met een grovere , langere vacht zoals Golden Retriever of Duitse Herders met een dikke vacht is dit erg handig. Deze Harkjes zijn er in diverse maten en soorten.
Controleer ook altijd de gehooringang van de hond op haargroei en waar nodig kunt u deze losse haren er uit halen omdat het anders de gehoorgang kan blokkeren en het oorsmeer er niet meer uit kan. Trek nooit haren er uit die nog vast zitten daar door groeien ze nog sneller terug en het kan bovendien irritaties en soms ontstekingen veroorzaken.
Wassen van uw hond:
Sommige honden moeten regelmatig gewassen worden, dit is afhankelijk van de vacht en natuurlijk ook van de bezigheden van uw hond. Honden met een lange, zijde- achtige vacht moeten af en toe in bad. Maar een labrador of bulldog die in elke sloot springt zult u ook willen wassen. Wen de hond er aan om onder de douche of in bad te gaan. Gebruik water of speciale hondenshampoo. Voor langharige honden zijn er bij de dierenspeciaalzaak of trimsalon speciale producten te koop die er voor zorgen dat de vacht minder klit en makkelijkere te kammen is.
Vachtproblemen / trimmen:
Helaas komt het regelmatig voor dat honden naar de trimsalon of dierenarts gebracht worden in verband met vachtproblemen. Deze kunnen zo ernstig zijn dat ze niet meer door een reguliere trimster verholpen kunnen worden. De vacht is dan bijvoorbeeld vervilt en in de klit of uw hond laat zich niet meer kammen vanwege gedrag- of gezondheidsproblemen.
In eerste instantie zal altijd de voorkeur uit gaan naar een oplossing zonder sedatie, maar dit is helaas niet altijd mogelijk.
Een trimsalon kan uw honden knippen of scheren, maar ook maken zij wel eens gebruik van de pluk techniek. Plukken word gedaan bij honden waarvan u ziet dat de vacht ”plukrijp” is. Dit gebeurd gemiddeld 2 tot 4 maal per jaar.
Kijk op verschillende websites naar mogelijkheden bij een trimsalon.
Mocht u keuze zijn om dit bij een dierenarts te laten doen dan kunt u altijd contact op nemen met uw dierenarts en uw wensen bespreken.
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Niet alleen honden zijn er gevoelig voor, ook wij mensen kunnen gebeten worden door de vlo. Bij de honden komen 2 soorten vlooien voor. De hondenvlo en de katten vlo. Deze katten vlo is ook bij de hond de meest voorkomende oorzaak van jeuk.
Cyclus van de vlo:
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd hebben gehad. Nadat ze gegeten heeft legt zij tientallen eitjes in de vacht van de hond. Deze eitjes rollen uiteindelijk uit de vacht op de grond en komen zo in uw huis terecht. Na 2 tot 4 dagen komen de larven uit de eitjes. Zij zijn slechts een paar millimeter lang en zo dik als een haar en verstoppen zich op donkere plekken. De larven voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar in leven blijven en zijn bestand tegen veel invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt de volgroeide vlo uit de pop en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich dus af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.
LET OP! De vlooien die u ziet op uw huisdier, zijn slechts een fractie van het totaal aantal vlooien dat in uw huis aanwezig is! Slechts een heel klein deel van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien (5%). Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten 95%. Hieruit blijkt dat bestrijding van de volwassen vlo alleen onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.
Waarom en hoe vlooien bestrijden?:
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:
Jeuk: Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid van de hond of kat, om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor het dier gaat krabben en bijten.
Wormen: Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo binnenkrijgt, bijvoorbeeld tijdens het bijten op een pijnlijke plek, kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten! Als uw huisdier vlooien heeft, is het advies om ook te ontwormen tegen de lintworm.
Allergie: Sommige dieren zijn overgevoelig/allergisch voor het speeksel van de vlo. Na een beet kan dan een allergische reactie optreden, waardoor het dier gedurende langere tijd enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe en worden op bepaalde plaatsen kaal hierdoor. Eén beet per maand is in dit geval al voldoende om dit proces in stand te houden.
U kunt vlooien bestrijden door middel van tabletten, pipetten, halsbanden, vlooiensprays voor de omgeving etc.. Deze kunt u verkrijgen bij de dierenspeciaalzaken en bij uw dierenarts.
Wormen
Vaak hebben onze honden last van wormen zonder dat we er iets van zien. De kans is groot dat uw huisdier besmet is met spoelwormen of andere soorten wormen. Honden kunnen ziek worden van een wormbesmetting, maar ook de mens kan problemen krijgen van de larven van de spoelwormen. Daarom is het dus belangrijk om onze huisdieren regelmatig te ontwormen.
Symptomen zijn:
– Braken
– Diarree
– Vermagering (maar wel een bolle buik)
– Verminderde conditie
De meest voorkomende wormen bij honden zijn de spoelworm en de lintworm.
De spoelworm:
De spoelworm is een rondworm van enkele millimeters dik en tot circa 15-35 centimeter lang. In levende toestand is de worm lichtroze, na de dood verdwijnt deze kleur snel en wordt hij wit. Deze worm zie je soms in zijn geheel in de ontlasting of braaksel van uw hond of kat. Vaak worden ze vergeleken met spaghetti of elastiek.
De lintworm:
Lintwormen zijn plat, meestal wit of geelachtig en verdeeld in korte segmenten. Een volwassen lintworm bestaat uit een groot aantal segmenten die samen bij sommige soorten wel 10 meter lang kunnen worden. Gedurende het hele leven van de lintworm worden er nieuwe segmenten bijgemaakt. Deze segmenten zijn soms zichtbaar in de ontlasting en zien er uit als rijstkorrels.
Wat is hartworm?
Deze worm kwam tot voor kort alleen voor in een tropische en subtropische gebieden. Het is echter gebleken dat de infectie zich steeds verder naar het noorden verspreid. De worm wordt via een muggenbeet verspreid en kan niet direct van dier op dier overgaan. De ontwikkeling van larve tot volwassen worm duurt ongeveer 6 tot 7 maanden. Het kan dus zo zijn dat als uw dier een besmetting heeft opgelopen, het geruime tijd duurt voor deze tot uiting komt.
Symptomen:
– Hoesten
– Gewichtsverlies
– Ademnood
– Vermoeidheid.
Als uw huisdier mee gaat naar het buitenland dan is preventieve behandeling met Milbemax aan te raden. Milbemax geeft u 1 keer op de dag van thuiskomst en een maand later nog 1 keer. Indien u langer dan een maand wegblijft is tevens het advies uw hond maandelijks op plaats van bestemming te behandelen.
Wat is de vossenlintworm?
Deze lintworm komt in de dunne darm van de vos voor. Uw huisdier kan ook met deze worm besmet raken. Dit gebeurt dan door het opnemen van besmette ontlasting van de vos. Ook mensen kunnen besmet raken met deze lintworm. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren door het eten van wilde bosvruchten en/of paddenstoelen. De lintworm komt in Nederland voor in Groningen en Limburg en de grensgebieden met Duitsland en België. Deze worminfectie kan zeer gevaarlijk (levensbedreigend) zijn bij de mens.
Kunnen mensen besmet raken met wormen?
Ook mensen kunnen besmet raken. Dit gebeurt vooral bij kinderen, bijvoorbeeld in zandbakken, parken en tuinen. Ook door simpelweg met uw huisdier te spelen kunnen kinderen een worminfectie oplopen. Na besmetting komen de eitjes in de darm terecht. Spoelwormen ontwikkelen zich bij de mens niet tot volwassen wormen, maar de eitjes ontwikkelen zich wel tot larven die de darmwand doorboren en zich verspreiden via de bloedbaan. Daarbij kunnen ze op verschillende plaatsen in het lichaam ontstekingshaardjes veroorzaken. De lever, longen, ogen en hersenen kunnen aangetast worden. Bij kinderen die aanleg hebben voor astma kunnen allergische reacties versterkt worden door een spoelworminfectie. Hygiëne: Het is daarom erg belangrijk dat u een goede hygiëne handhaaft om zo een besmetting te voorkomen. Was daarom altijd goed uw handen en de handen van uw kinderen na het buitenspelen en het spelen met uw huisdier. Verder is het verstandig om de zandbak van uw kinderen af te dekken, zodat honden en katten daar hun behoefte niet kunnen doen. Naast goede hygiëne is het natuurlijk belangrijk dat u uw hond en kat regelmatig ontwormd.
Wanneer moet ik mijn huisdier ontwormen?
Ontwormings schema:
– Pups: op 2,4,6 en 8 weken. Daarna op 3,4,5,6,9 en 12 maanden.
– Volwassen honden: 4 keer per jaar ontwormen.
Als u na het geven van het ontwormings middel wormen in de ontlasting ziet is ons advies om de behandeling na 2 weken nog eens te herhalen. Indien u meerdere dieren heeft is het verstandig om deze gelijktijdig mee te behandelen.