Teckel

De Teckel, een bikkel in zakformaat. Wie denkt dat kleine honden minder opvoeding nodig hebben, zit er volledig naast met de aanschaf van een Teckel. Een consequente baas is een “must” om te voorkomen dat uw Teckel zijn eigen regels bepaalt in huis.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De Teckel is er in verschillende maten en variëteiten. We kennen de langharige, kortharige en ruwharige teckels en dat ook nog eens in 3 verschillende maten. De kleinste Teckel is het “kaninchen”. Daarna komt de “dwerg” en de grootste Teckel is de “standaard” teckel. Alle Teckels zijn er ook nog eens in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur is de wildkleur, maar daarnaast kennen we Black&Tan, Choco&Tan, Rood, Blond en zelfs schimmels.

Karakter:

De Teckel is eigenzinnig en sommige mensen noemen dit eigenwijs. Het is een ideale hond voor mensen met kinderen omdat de Teckel graag onder de mensen is. De Teckel is sociaal, nieuwsgierig en vooral leergierig.

Gebruik/functies:

De meeste Teckels worden aangeschaft als huishond. Hij is echter ook uitstekend geschikt voor de jacht.

Lichaamsbeweging:

De Teckel is een hond die zijn energie kwijt moet. Hij is gek op het rennen in het bos of op het strand en schuwt daarbij het water niet. Het zijn prima zwemmers. Het is dan ook heel tegenstrijdig dat de meeste Teckels een hekel hebben aan regen. Onze 5 hebben dan geen enkele behoefte om te gaan lopen. Zien ze echter water om in te zwemmen, dan is er geen houden meer aan.

Verzorging:

Afhankelijk van de beharing, wordt een Teckel 2 a 3 keer per jaar geplukt. Die moet gebeuren door een trimmer met Teckel-ervaring. Het zal niet de eerste keer zijn dat een Teckel geschoren van de kapper terug komt. Dit verpest zijn vacht voorgoed.

Omgang met kinderen:

De Teckel is zeer sociaal en kan prima opgroeien in een gezin met kinderen. Maar zoals voor alle honden geldt, moet het kind weten wat wel en niet mag bij een hond.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Gewicht ongeveer 3 – 4 kilo met een maximale borstomvang van 30 cm, gemeten op een leeftijd vanaf 15 maanden.

Dwerg: Gewicht 4 – 5 kilo met een maximale borstomvang van 35 cm

Standaard: Gewicht tot maximaal 9 kilo met een borstomvang vanaf 35 cm.

Kleur:

Wildkleurig, Black&Tan, Choco&Tan, Roodharig, Blond, Schimmel, Leverkleurig.

Schofthoogte:

Afhankelijk van de lichaamsbouw. Over het algemeen staat de Teckel laag op zijn pootjes

Ogen:

Afhankelijk van de kleur van de Teckel. Zo heeft de Black&Tan meestal gitzwarte ogen. Soms zit er een witte rand omheen. De Choco&Tan kan bruine ogen hebben, maar groen of grijs blauw is ook mogelijk. Amandelvormige ogen.

Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat de ogen van een Teckel erg dwingend zijn. Ze zijn groot en kunnen je met een blik aankijken waarbij je weg smelt.

Vacht:

Ruwharig, kortharig of langharig. Onder de Ruwharigen vallen ook de “stokhaartjes”. Dit zijn Teckels met een kort gebleven vacht wat wel ruw is. Dit in tegenstelling tot de kortharigen die een glanzend zacht vacht behoren te hebben.

Staart:

De staat is zo’n 25 à 30 cm lang.

Een stukje geschiedenis:

De Teckels stamt oorspronkelijk af van de Franse Brak, die echter veel hoger op zijn poten stond. Van oorsprong werd de Teckel gebruikt voor de jacht. Omdat hij klein en snel is, kan hij de konijnenholen in om zijn prooi te vangen. Dit tot groot ongenoegen van de huidige Teckel bezitter die een teckel met jachtpassie heeft.