Sussex Spaniel

De Sussex Spaniel is een ras dat hoor bij de staande jachthonden, de spaniels en de retrievers. Het zijn erg lieve en kalme honden, daarnaast zijn ze van nature echte jagers. Ze worden gemiddeld twaalf jaar oud en wegen ongeveer 22 kg. De honden worden maximaal 41 cm groot en ze zijn vaak goudglanzend lever van kleur. Het is een ras dat graag in het struikgewas aan het werk gaat, de aanleg voor rapporteren hebben deze honden echt in zich. Ze zijn erg lief voor kinderen en ook met andere honden zijn er geen problemen.

Bij voorkeur hebben deze honden graag een huis met een tuin zodat zij hier heerlijk kunnen rennen. Qua verzorging moet de Sussex Spaniel regelmatig worden geborsteld en gekamd. Op deze manier kunnen grote klitten in de vacht voorkomen worden. Je kunt deze honden echt als gezelschapshond houden, ook voor gezinnen waarin kleinere kinderen wonen zijn dit leuke honden, ze zijn namelijk erg lief voor kinderen en als er al een andere hond aanwezig is, dan is dat ook geen probleem want de Sussex Spaniel past zich snel aan en speelt graag!

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Als je een lieve en kalme hond zoekt dan is de Sussex Spaniel zeker een aanrader, het zijn honden die erg lief zijn voor kinderen en graag met hen spelen. De honden zijn ook gek op andere honden en spelen graag, een huis met tuin is wel aan te raden omdat ze hun energie kwijt moeten kunnen,.

Karakter:

het karakter van de honden is goed voor mens en dier want ze kunnen zowel met kinderen als met andere honden erg goed overweg. Ze hebben wel veel energie die ze graag iedere dag kwijt willen, het liefst hebben zij dan ook een tuin waar zij lekker kunnen rennen.

Gebruik/functies:

Van nature zijn het echte jagers, ook apporteren kunnen zij erg goed. Het zijn ook echte gezelschapshonden.

Lichaamsbeweging:

Veel beweging, volop kunnen rennen en een tuin, dat is wat de Sussex Spaniel nodig heeft.

Verzorging:

De Sussex heeft een overvloedige vacht die plat of licht golvend is met veren op de benen en staart en een mooie ruches onder de nek. De vacht kan worden verzorgd door minstens een of twee keer per week te borstelen om klitten of matten te verwijderen en huidoliën te verspreiden. Baad hem zoals nodig. De Sussex werpt matig af en dagelijks borstelen vermindert de hoeveelheid haar die op uw vloer, meubels en kleding terechtkomt.

De rest is basiszorg. Knip de nagels indien nodig bij en houd de hangende oren schoon en droog. Goede mondhygiëne is ook belangrijk. Poets de tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem.

Omgang met kinderen:

Met kinderen gaan deze honden erg goed overweg, ze zijn dol op elkaar en kunnen hun energie samen kwijt.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden staan laag op de poten, ze hebben veel haar, de oren zijn lang en hangen naast de kop. De ogen zijn donker van kleur en de staart is kort en wordt deels hoger gedragen.

Kleur:

De kleur van de vacht is goudkleurig.

Schofthoogte:

De Sussex Spaniel is gemiddeld 40 cm groot, de teefjes vaak wat kleiner.

Ogen:

De ogen van dit ras zijn wat donker van kleur.

Vacht:

De vacht is goudglanzend van kleur, dient regelmatig verzorgd te worden door te borstelen en te kammen.

Staart:

De staart is kort en wordt naar beneden gedragen.

Een stukje geschiedenis:

De Sussex is genoemd naar de provincie in Engeland, waar hij werd begunstigd als een jacht hond . Hij komt uit het landgoed van Rosehill Park, waar hij werd ontwikkeld in de 18e eeuw, en werd al in 1803 genoemd in een tijdschrift genaamd Sportsmen’s Cabinet . De heren van Sussex creëerden een hond die geschikt was voor hun zware kleigrond, dichte ondergroei en dikke hagen, een hond die de hele dag door kon gaan en op klokachtige tonen blafte om de jagers te waarschuwen dat ze op de goede weg waren.