Algemeen beeld
Raskenmerken:
Dit ras is erg goed van vertrouwen en aanhankelijk naar de baas toe. Ze zijn gek op de baas en doen graag dingen samen. Ze hebben veel beweging nodig, het is daarom goed om de tijd te nemen als je voor deze honden wilt gaan zorgen, ze moeten iedere dag namelijk veel wandelen.
Karakter:
Het karakter is goed, ze zijn lief voor kinderen en meestal ook voor andere honden, je moet ze goed in de gaten houden. Er kunnen ook erg dominante Staffordshire bulterriërs tussen zitten en deze kun je maar beter niet bij andere honden laten, de kans op vechten is dan namelijk groot.
Gebruik/functies:
Het zijn echte gezelschapshonden.
Lichaamsbeweging:
De Staffordshire bulterriër heeft veel beweging nodig, een huis met tuin is voor hen dan ook aan te raden.
Verzorging:
De honden hebben niet veel verzorging nodig, alleen veel wandelen per dag.
Omgang met kinderen:
Het ras kan goed overweg met kinderen, ze vinden het fijn om samen lekker rond te rennen en te knuffelen, een echte gezelschapshond voor een gezin met kinderen.
Uiterlijke kenmerken
Lichaamsbouw:
De Staffordshire bulterriër staat niet zo hoog op de poten, de staart wordt strak naar achter gedragen en de oren hangen een beetje naast de kop. Ze hebben erg sprekende ogen.
Kleur:
Allerlei kleuren zijn mogelijk, ook in combinatie met de kleur wit.
Schofthoogte:
Gemiddeld 40 cm maar de teefjes vaak wat kleiner.
Ogen:
De ogen zijn erg sprekend, vaak donker van kleur.
Vacht:
De vacht kan verschillende kleuren hebben en heeft niet veel verzorging nodig.
Staart:
De staart van de honden wordt vaak strak naar achter gedragen en is dun.
Een stukje geschiedenis:
De verschillende bullebakrassen, zoals ze bijgenaamd zijn, bestaan al eeuwen. Ze dateren minstens zo ver terug als de 15 e eeuw, toen bullbaiting – de intimidatie van een stier door een bulldog – was niet alleen de beste manier om vlees mals op de hoef, het was ook een populaire vorm van volksvermaak. Pit bull-type honden ontstonden in de 18e eeuw, het resultaat van kruisen tussen grote en woeste bulldogs en kleinere, snellere maar net zo vasthoudende terriërs.