Siberische husky

De Siberische husky is een hond die hoort bij de keesachtigen en de poolhonden. De honden zijn erg onafhankelijk met een sterke neiging tot weglopen. Deze honden worden dan meestal ook niet losgelaten, ze kunnen ook erg vriendelijk en aanhankelijk zijn. De honden worden gemiddeld 12 jaar oud en worden ongeveer 59 cm hoog. De teefjes zijn wat kleiner. De honden wegen ongeveer 27 kg en de teefjes wegen wat minder. De vacht van deze honden is toegestaan in alle kleuren, de hond is geschikt als sleehond en wordt ook ingezet als gezelschapshond, het is geen waakhond. De honden kunnen goed overweg met kinderen en ook met andere honden. De honden hebben ook veel beweging nodig en ze moeten af en toe geborsteld worden en gekamd.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De honden kunnen goed overweg met kinderen en met andere honden. Ze zijn erg energiek en hebben volop beweging nodig. De honden hebben een sterke drang om weg te lopen dus let op met loslaten.

Karakter:

De honden hebben een goed karakter, ze zijn erg vriendelijk voor mens en dier. Ze vinden het fijn om lekker te mogen wandelen en moeten hun energie goed kwijt kunnen.

Gebruik/functies:

De honden worden ingezet als sleehond en gezelschapshond, het zijn geen waakhonden.

Lichaamsbeweging:

De Siberische husky heeft veel beweging nodig, ze vinden het heerlijk om lekker te mogen rennen.

Verzorging:

Zoals bij elk ander ras, moeten Siberische husky’s regelmatig worden verzorgd om ervoor te zorgen dat hun jassen en huid in topconditie worden gehouden. Ze moeten ook regelmatig dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om ervoor te zorgen dat ze fit en gezond blijven. Bovendien moeten honden voedsel van goede kwaliteit krijgen dat gedurende hun hele leven aan al hun voedingsbehoeften voldoet.

Omgang met kinderen:

De honden kunnen goed overweg met kinderen en vinden het heerlijk om samen te mogen rennen, zo kunnen zij ook hun energie goed kwijt.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden zijn stevig gebouwd, ze hebben een dichte vacht en hebben staande oren. De staart is dik en wordt naar beneden gedragen.

Kleur:

De kleur van de vacht mag diverse kleuren hebben.

Schofthoogte:

De honden worden gemiddeld 59 cm hoog en de teefjes zijn wat kleiner.

Ogen:

De ogen van de honden zijn donker van kleur en zijn erg sprekend.

Vacht:

De vacht van de honden kan in verschillende kleuren voorkomen, te denken aan zwart, grijs en wit. De honden moeten geborsteld en gekamd worden met regelmaat.

Staart:

De staart van de Siberische husky is vrij dik behaard, lekker dik en lang. De staart wordt naar beneden gedragen.

Een stukje geschiedenis:

De Siberische Husky is één van de vijf rassen waarmee volgens ministerieel besluit gesport mag worden. De eerste officiële wedstrijden met husky’s vonden plaats in Alaska in 1908. De First Alaskan Sweepstake werd gehouden over een afstand van 408 mijl (650 km). De husky’s renden van Nome over zee-ijs, door de toendra, over bergen en door een dal naar het goldrushstadje Candle en weer terug. De Alaskan Sweepstakes zette de Siberian Husky op de kaart en leverde beroemde namen op in de sledehondensport, zoals Scotty Allen, John Johnson en Leonard Seppala. De races veranderden al vrij snel van karakter: de afstanden werden korter, de snelheden van de husky’s groter.