Shih Tzu

De Shih Tzu is een vriendelijke intelligente, hond met een ietwat prettig eigenzinnig/eigenwijs karakter. Soms krijg je het idee van: ‘vraag het maar netjes dan doe ik het’. Wanneer je zelf onvoorwaardelijk je liefde aan dit fantastische ras geeft zal je die ook idem terugontvangen.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Stoer uiterlijk, overvloedige beharing, brede snuit, kleine handame hond, grote donkere ronde ogen, neuslengte van 2,5 cm. Staart dragend in een boog over de rug ongeveer op schedelhoogte, dit noemt men de zgn. teapot tail.

Karakter:

Heel vriendelijk maar zelf bepalend naar wie wel of niet toe te willen gaan, dit gedrag toont dan de typische oosterse trekjes.

Lichaamsbeweging:

De Shih Tzu kán een flinke wandeling aan, vind het heerlijk ook om te wandelen, maar het is geen pré om dit elke dag te doen, lekker rennen in en rond het huis geeft ook al een fijne lichaamsbeweging.

Verzorging:

De vacht van de Shih Tzu groeit continu. Veel eigenaren kiezen ervoor om het haar kort te houden, waardoor het enigszins krullend en luchtig lijkt. Anderen houden de jas liever lang en luxueus. Vanwege dit vachttype is routinematige verzorging een absolute noodzaak. De Shih Tzu moet een of twee keer per week worden geborsteld (maximaal één keer per dag als de vacht lang wordt bewaard). Kapsels kunnen om de paar weken nodig zijn. Wanneer het gezichtshaar niet is getrimd, kan het de ogen irriteren. Daarom zie je Shih Tzus versierd met een topknot of een boog.

De Shih Tzu wordt een hypoallergeen hondenras genoemd vanwege hun lage afstotingspatroon. De losse haren blijven eerder in de vacht dan in de lucht. Houd er echter rekening mee dat de allergenen in huidschilfers en speeksel blijven, dus er zal nog wat aanwezig zijn in de omgeving van de hond. Als je gevoelig bent, is het verstandig om tijd met een Shih Tzu door te brengen om te zien of dit ras je allergieën veroorzaakt voordat je er een aanneemt.

Omgang met kinderen:

Omgaan met kinderen gaat prima, maar leer een kind altijd dat een hond een hond is ( dit geldt voor elk ras) en op zijn tijd zijn/haar rust nodig heeft.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Allereerst hoor je jezelf te verbazen wanneer je de Shih Tzu optilt, niet een klein iel hondje maar je hebt dan echt wat in handen. Dus graag stevig, met goede bespiering. En wanneer de Shih Tzu voldoende lichaamsbeweging krijgt, dan zal deze ook bespiering tonen. De benen zo recht mogelijk, met een mooie brede diepe borstpartij. De rug recht en de achterbenen mooi uitgrijpend zodat je de voetzooltjes kan zien tijdens het gaan.

Kleur:

In principe zijn alle kleuren toegestaan, voorkeur wordt gegeven aan witte pluim aan staart, witte snuit, witte bles en witte voetjes. Regelmatig worden er ook solid red met zwart masker gezien, dit is ook erg mooi.

Schofthoogte:

Deze was altijd maximaal 26,7 maar sinds kort is de FCI rasstandaard veranderd naar een schofthoogte van maximaal 27 cm

Ogen:

Groot, rond ( niet TE bol) en donker, breed uit elkaar staan, de ogen zijn een redelijk gevoelig punt, en zijn verzorging nodig ( goed schoonhouden) en doordat ze zo laag bij de grond zijn en met van alles en nog wat in contact kunnen komen kan een beschadiging door bv. een tak oid. voorkomen.

Vacht:

Lang, licht golvend is toegestaan. Let wel dat er verschil is in makkelijke vachten en dat er ook moeilijke vachten zijn die snel klitten.

Staart:

Hoog gedragen pluim over de rug als een soort van theepot-oor, dit noemt met een tea-pot-tail.

Overige:

Voor het aanschaffen van elk ras geldt eigenlijk de volgende regel: ‘bezint eer ge begint’ maw. denk aub. goed na over de aanschaf van welk ras dan ook. Laat u goed voorlichten, ga desnoods bij meerdere fokkers informatie winnen. Een goede fokker zal u ook willen informeren zonder dat deze een nest heeft.

Een klein stukje geschiedenis:

De shih tzu is ontstaan in Tibet, waarschijnlijk rond de 7e eeuw, en ze zijn misschien wel de kleinste van de Lhasa Apso’s daar geweest. Geschonken als geschenk aan de Chinese keizers, ontwikkelde het ras zich tot de hond die we vandaag herkennen. Liefhebbers speculeren over kruisen met Pekingese om het gezicht te verkorten en selectie voor de kleinere honden van het Lhasa-type. De naam shih tzu betekent “leeuwenhond” in het Chinees, wat verder de voorouders verwart omdat leeuwenhond meestal de Pekingees aanduidt. Het Chinese koningschap hield shih tzu en fokte en toen de Britten aankwamen, ging het ras naar Engeland en vervolgens naar de Verenigde Staten. Helaas heeft de communistische overname in China het grootste deel van de inheemse voorraad weggevaagd. Niemand betwist dat deze charmante kleine honden bedoeld waren als gezelschapshonden. Hun primaire functie lijkt vanaf het begin een heerlijk bedrijf te zijn.