Shar Pei

De Shar-Pei is een hele leuke, lieve en bijzondere hond met een stoer uiterlijk en een hartje van goud.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Korte compacte vierkant gebouwde en gespierde hond met een kop die wat van een nijlpaard weg heeft. Als pup zitten ze onder de rimpels, ze worden daarom ook wel rimpel hondjes genoemd.

Karakter:

De Shar-Pei heeft een heel eigenzinnig en vriendelijk karakter. Ze zijn wat terughoudend naar vreemde mensen toe. Een Shar-Pei komt naar u en niet andersom. Als u ze wilt aaien en ze kennen u niet dan draaien ze hun koppie weg en negeren u.

Een Shar-pei is heel erg op hun baasje gesteld. Daarnaast zijn het hele goede gezinshonden. Ze zijn aanhankelijk, trouw, eigenwijs, intelligent, soms lui en ontzettend liefdevol. Ze zien er voor veel mensen heel stoer of angstaanjagend uit, maar het zijn ontzettende vrijkousen en kroelen graag. Soms zijn ze echter wel wat jaloers bijvoorbeeld als er meerdere dieren in huis zijn die net even wat meer aandacht krijgen. Een Shar-pei zal dan er alles aan doen om te laten merken dat hij/zij ook graag aandacht wil.

Gebruik/functies:

een hele makkelijke en lieve huishond

Lichaamsbeweging:

regelmatig wandelen is al voldoende voor een Shar-Pei

Verzorging:

Verzorgingsvereisten zijn afhankelijk van de individuele Shar-Pei. Wekelijks borstelen kan voldoen aan de behoeften van zowel de “paardengecoate” (kortharige) variëteit als het “borstelgecoate” type (iets langer), maar sommige Shar-Pei van beide typen kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen. Shar-Pei met huidproblemen kan wekelijks baden en dagelijks borstelen nodig hebben. Alle Shar-Pei hebben regelmatige rimpelverzorging nodig. De rimpels moeten met een vochtige doek worden weggeveegd en vervolgens grondig worden gedroogd om infectie te voorkomen. Smeer de huid niet in. Shar-Pei heeft kleine, strakke, driehoekige oren die vatbaar zijn voor chronische oorproblemen omdat er niet voldoende lucht in de smalle gehoorgang circuleert. Hoewel het niet zo gemakkelijk is om de oren van een Shar-Pei schoon te maken als voor de meeste rassen, moet regelmatig worden schoongemaakt om terugkerende schimmel- of bacteriële infecties te voorkomen.

Omgang met kinderen:

De shar-Pei is een kindvriendelijke hond die heel erg goed met kinderen kan opschieten. Een Shar-pei is ook heel erg nieuwsgierig naar kinderen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De Shar-Pei is een actieve, compacte, vierkant gebouwde en gespierde hond van middelbare grootte. Ze hebben een tamelijk groot hoofd in verhouding tot hun lichaam. De Shar-pei heeft wat weg van een nijlpaard. Ze hebben kleine driehoek vormige oortjes die op hun kop liggen en met de puntjes naar hun ogen wijzen. De lengte van de stop tot aan de neus is ongeveer gelijk aan de lengte van de stop tot achterhoofd. De Shar-pei heeft rimpels op zijn schedel en schoft. Er zijn 2 verschillende mondvormen: de bone mouth(dunne snuit) & meath mouth (dikke snuit).

Kleur:

De kleuren van de Shar-Pei zijn :

Red, Fawn, Red Fawn,Mahony Rood deze kleuren kunnen ook met een zwart masker, Bruin & Zwart.

Shar Peitjes met deze kleuren hebben over het algemeen ook een blauwe tong en donkere ogen.

Er zijn er ook met dilute kleuren (dan ontbreekt het zwarte pigment,en dan hebben ook de neus en de nagels dezelfde kleur als de vacht, Shar Peitjes met een dilute kleur hebben ook een lavendel kleurige tong en hun ogen zijn iets lichter van kleur.)

De Dilute kleuren zijn :

Creme,Chocolate, Blauw, Lilac, Isabelle & Abricot.

Een bijzondere dilute kleur is 5 Point Red.

Schofthoogte:

De schoft hoogte is tussen de 44 cm & 51 cm en het gemiddelde gewicht ligt tussen de 20 & 30 kilo.

Ogen:

De Shar-Pei heeft over het algemeen grote donker amandelvormige ogen met een fronsende uitdrukking.

De dilute kleuren hebben iets lichter ogen.

Vacht:

Shar-Pei betekend zand-huid,omdat de vacht van de Shar-Pei kort, hard & borstelig is, behalve op hun koppie, daar is hun vacht zo zacht als fluweel, ze hebben geen ondervacht.

Er zijn 3 verschillnde vacht soorten:

1. Horsecoat: Kort, Borstelig & Hard. Deze vacht soort kan soms wat huidirritatie geven omdat de vacht wat kan prikken. De haren kunnen soms zo hard zijn dat ze door je broek heen kunnen prikken. 2. Brushcoat: De vacht is wat langer en voller dan de Horsecoat,maar mag niet langer zijn dan 2,5 cm. 3. Bearcoat: Dit is een nette benaming voor een foute vacht soort en deze is langer dan 2,5 cm. Shar-Peitjes die deze vacht hebben worden ook vaak vergeleken met een Chow-Chow. Peitjes met een Bearcoat vacht worden uitgesloten om mee te fokken en worden gediskwalificeerd op een show.

Staart:

De staart aanzet van de Shar-Pei is hoog en ligt met een hele of met een halve krul over de rug. De staart aanzet is wat dikker en loopt uit in een punt. De staart van een Horsecoat loopt in een dunnere punt als de Brushcoat.

Overige:

Jammer genoeg kan de Shar-Pei zomaar ineens aangevallen worden door andere honden. Dit komt omdat het uiterlijk van de Shar-Pei dreigend kan overkomen op andere honden. Dat komt door de rimpels op hun kop waardoor andere honden kunnen denken dat ze hun lip optrekken. Daarnaast lijkt het door de rimpels die ze in hun nek hebben alsof hun haren omhoog staan. Dit herkennen honden vaak als een dreigende houding.

Een stukje geschiedenis:

De Shar-Pei komt van oorsprong uit de stad Dailak, in de chineze provinie Kwung Tung, en is 1 van de oudste hondenrassen ter wereld. Aan de hand van beeldjes van de Shar-Pei en aardewerken voorwerpen met afbeeldingen van de Shar-Pei die gevonden zijn, gaat men ervan uit dat de Shar-Pei uit de Han Dynastie tijd 200 jaar v Chr. komt. De Shar-Pei werd vele jaren als jacht en waak hond gebruikt en heeft net als de Chow Chow een blauwe tong. Hierdoor dacht men vroeger dat als de Shar-Pei ging blaffen en de blauwe tong zichtbaar was dat daardoor het kwaad zou afschrikken. Daarom heeft de Shar-pei ook tempels bewaakt. Tijdens het communistische bewind van Mao Zedong werd de Shar-Pei als status symbool gezien en moest men een hoog bedrag aan belasting gaan betalen voor de Shar-Pei. Dit konden veel mensen niet opbrengen. Er zijn toen veel Peitjes gedood en omdat er ook nog eens een hongersnood was in China werden er ook veel Peitjes opgegeten. Hierdoor was de Shar-Pei in 1947 bijna uitgestorven. Enkele fokkers uit Hongkong vonden dit heel erg en besloten de Shar-Pei van China naar Hong kong te importeren. Dankzij deze reddingsactie overleefde de Shar-pei en kwamen in 1979 de eerste Shar-Pei’s in Nederland.