Schotse terriër

De Schotse terriër is een hond die hoort bij de terriers. Het is een hond die erg waardig en trouw is, verder zijn deze honden erg afstandelijk als zij mensen niet kennen. Ze kunnen wel goed overweg met kinderen, ze kunnen ook met andere honden goed samen spelen. De honden zijn vroeger veel gebruikt als jachthond en nu geschikt als gezelschapshond. De honden zijn prima honden die je op een flat zou kunnen houden, ze moeten natuurlijk wel op uur en tijd uitgelaten worden. De honden moeten twee keer per jaar geplukt worden, daarnaast moeten de honden ook geborsteld en gekamd worden, dit is vrijwel iedere week nodig als je het goed bij wilt houden. De honden worden gemiddeld 12 jaar oud en wegen tussen de 8 en de 10 kg. De honden zijn zwart van kleur en zijn erg snel.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De Schotse terriër is een lieve hond, deze is erg trouw aan zijn baasjes maar als hij mensen niet kent dan kan hij erg wantrouwend zijn. De hond kan gehouden worden op een flatje en is erg kalm.

Karakter:

De honden zijn goed voor kinderen en andere honden, de honden kunnen op een flatje worden gehouden en moeten 2x per jaar geplukt worden. De honden bewegen graag en zijn goede gezelschapshonden.

Gebruik/functies:

De honden zijn geschikt als jachthond maar nu meer als gezelschapshond.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben niet zoveel beweging nodig maar gaan wel graag een stuk mee wandelen. De Schotse terriër kan op een flatje of in de stad worden gehouden.

Verzorging:

Het gebeeldhouwde uiterlijk van de Scottie vereist wat werk in de vorm van regelmatig borstelen en knippen, zozeer zelfs dat de Scottish Terrier Club of America een geïllustreerde verzorgingsgids publiceert . De zware handleiding heeft gelamineerde pagina’s in een ringband met drie ringen en bevat verzorgingsinstructies voor puppy’s, huisdieren en showhonden. U moet minimaal één tot drie keer per week de vacht borstelen. Mis de buik of de gebieden waar de benen het lichaam ontmoeten niet, anders raken ze verstrikt. Zorg ervoor dat je helemaal tot op de huid borstelt. Als je gewoon over de jas gaat, mis je veel klitten. Nadat je de vacht hebt geborsteld, ga je er opnieuw door met een kam om resterende losse haren te verwijderen. Kam de baard en ander gezichtshaar ook uit, vooral na de maaltijd of na uw Scottie-drankjes. Je moet ook leren hoe je de vacht kunt strippen, het verwijderen van dood haar met de hand, wat twee keer per jaar nodig is. Leer hem zelf te knippen of neem hem mee naar een professionele trimmer als je wilt dat hij het kenmerkende Scottie-silhouet heeft. De rest is basiszorg. Trim de nagels indien nodig, meestal elke week of twee. Poets de tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem.

Omgang met kinderen:

De honden kunnen goed overweg met kinderen en ze spelen graag samen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden zijn klein, ze hebben korte pootjes en de oren en de staart worden omhoog gedragen.

Kleur:

De honden zijn vaak zwart van kleur, ook tarwekleurig komt voor bij de Schotse terriër.

Schofthoogte:

De honden zijn ongeveer 25 cm groot.

Ogen:

De ogen van deze honden zijn donker van kleur en vaak verstopt onder de haarmassa op de kop.

Vacht:

De vacht van deze honden is gestroomd, en moet goed geborsteld en gekamd worden, 2x per jaar plukken wordt wel aangeraden.

Staart:

De staart van deze honden is kort en wordt omhoog gedragen.

Een stukje geschiedenis:

De Scottie is een van de vele terriërrassen die in Schotland en Engeland zijn ontstaan om ongedierte op boerderijen uit te graven en te doden. Lange tijd waren alle Schotse terriërrassen op één hoop gegooid, maar in 1877 eindigde een verhitte discussie op de pagina’s van het Live Stock Journal over wat een echte Schotse Terriër maakte, in een uitdaging van de redactie om een beschrijving te bedenken van wat een Scottie was. Gordon Murray publiceerde een gedetailleerde beschrijving van de juiste Scottie in een brief aan de Stock Keeper. Drie jaar later stelde JB Morrison een standaard voor het ras op, en de essentie ervan blijft vandaag.