Schnauzer

De (Dwerg)schnauzer is een hond die hoort bij de pinschers en schnauzers. Het zijn prettige gezelschapshonden, zeer waaks en vurig. De honden zijn tamelijk druk en bewegen veel. De honden zijn erg vriendelijk en liefhebbend. Het zijn dan ook echte gezelschapshonden, de honden kunnen erg goed met kinderen en ook met andere honden. Het is een erg sportieve hond dus hij moet zich ook uit kunnen kuren. De honden hebben dus dagelijks veel beweging nodig, een tuin wordt met de Dwergschnauzer dan ook wel aangeraden. Je moet de hond ook twee keer per jaar laten plukken, ook zelf borstelen hoort bij de verzorging. De honden worden gemiddeld 15 jaar oud.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De honden zijn lief, zeker voor kinderen. Ze doen niets liever dan de hele dag volop met hen bewegen. De Dwergschnauzer is nou eenmaal een hond die veel beweging nodig heeft en als hij overdag zijn energie goed kwijt kan dan kan ij de rest van de dag binnen worden gehouden.

Karakter:

Het karakter van deze honden is goed, ze zijn erg waaks, druk en liefhebbend. Ze zijn vriendelijk naar mens en dier en een goede gezelschapshond, voor binnen en buiten.

Gebruik/functies:

De honden zijn geschikt als waakhond en ook als gezelschapshond.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben veel beweging nodig, het beste kunnen de honden buiten worden gehouden overdag zodat zij lekker kunnen bewegen tenzij je een aantal per dag volop met ze kunt bewegen dan zijn ze binnen ook rustig.

Verzorging:

De honden moeten 2x per jaar geplukt worden en regelmatig borstelen en kammen hoort er ook bij.

Omgang met kinderen:

De Dwergschnauzer kan goed overweg met kinderen, buiten samen rennen doen zij erg graag.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden staan hoog op de poten en hebben een korte staart. De oren worden overeind gedragen. De honden zijn niet zo groot, maar waken erg goed

Kleur:

De honden zijn ruwharig en zijn meestal donker van kleur. Verschillende varianten zijn mogelijk.

Schofthoogte:

De honden zijn gemiddeld 35 cm groot (minimaal 30 cm).

Ogen:

De ogen van deze honden zijn donker van kleur, vaak zitten er donkere haren voor waardoor je de ogen niet direct kunt zien.

Vacht:

De vacht van deze honden is ruwharig, zwart van kleur in diverse varianten. De honden moeten 2x per jaar geplukt worden en moeten ook geborsteld worden, ook kammen wordt hierbij aangeraden.

Staart:

De staart van deze honden is kort, wel breed.

Een stukje geschiedenis:

De standaard is de oudste van de drie Schnauzer-rassen. Hij is afgebeeld in kunstwerken van Albrecht Durer dat dateert uit 1492. Dit waren all-purpose honden die eigendommen en vee bewaakten, muizen, ratten en ander ongedierte doodden en de boer of koopman beschermden op de weg naar of van de markt. Hun voorouders waren herders- en beschermerrassen. Langs de weg, de ruwharige pinschers, zoals ze oorspronkelijk bekend waren, werden gekruist met de grijze Wolfspitz en de zwarte standaard Poedel . Het resultaat was de bekende peper en zout en zwarte jassen die vandaag in de Standard Schnauzer worden gezien. De honden werden tentoongesteld op shows in de jaren 1870 en er werd een rasstandaard voor hen geschreven die een hond beschrijft, net als de moderne hond. De draadharige pinschers werden uiteindelijk bekend als Schnauzers, een woordspeling die verwees naar de kenmerkende snuit van de hond (schnauze in het Duits) met zijn baard en snor. Dat was ook de naam van een populaire showhond van die tijd, en het ras nam zijn naam aan.