Russische toy terriër

Kiest u voor een Russische Toy terrier, dan kiest voor een trouwste kameraad ooit! Nooit zal hij van uw zijde wijken en u kan hem niet gelukkiger maken als hij bij u mag zijn… Door het kleine formaat van gemiddeld 25 cm en het lichte gewicht van gemiddeld 2 kilo kan hij heerlijk overal mee naar toe, desnoods in een tas met lastige situaties! Dus verdiep u gerust eens in dit schitterende ras!

Algemeen beeld

Raskenmerken:

het is een klein, fijn hondje met fijne botten. De grootte is toegestaan vanaf 20 cm tot een maximum van 28 cm en een gewicht vanaf 1,2 tot 3 kilo. Er bestaan 5 officiele kleuren: brown&tan, black&tan, red, sable en blue&tan (zeldaam) Hun speciale uitstraling komt tot recht door hun mooie oren, vlaggen genaamd, deze zijn lang zijde achtig behaard. Aan de staart heeft hij dezelfde “vlaggen”.

Karakter:

De Russische toy terrier is erg dapper, actief, stoer maar vooral zeer aanhankelijk. Hij gaat voor je door het vuur en zal alles voor je doen. Hij waakt over je en wil het liefst de gehele dag bij je zijn. Er zit terrier bloed in, dat is op sommige momenten te merken wanneer hij bijvoorbeeld een botje heeft, dat wil hij graag behouden en houdt het dan ook goed vast! Stevige kaken. Hij kan gerust alleen zijn mits het aangeleerd is…

Gebruik/functies:

Het ras is echt een gezelschapshondje en valt onder rasgroep 9. Ze zijn van origine gefokt voor het jagen en doden van ratten en muizen.

Lichaamsbeweging:

Het ras heeft niet heel veel beweging nodig, natuurlijk vinden ze het heerlijk om te wandelen, maar het is niet perse noodzakelijk om lange wandelingen te maken.

Verzorging:

De vacht heeft amper verging nodig, zelfs de oren en de staart niet. Gewoon laten groeien en verder niets aan doen, af en toe een keertje kammen en eens in de zoveel maanden een keertje wassen. Indien het noodzakelijk is om te wassen omdat hij heerlijk ergens in heeft liggen rollen, kan dat natuurlijk en is het geen enkel probleem. Wij kammen en wassen de hondjes alleen de dag voordat ze naar een show gaan, verder is het niet nodig. Ze verliezen bijna geen haren.

Omgang met kinderen:

De omgang met andere honden en kinderen is prima, als u ze op een juiste manier laat kennis maken gaat alles vanzelf sprekend, geen enkel probleem!

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

fijn, slank, gespierd.

Kleur:

black&tan
brown&tan
red
sable
blue&tan

Schofthoogte:

tussen de 20 en 28 cm met een tolerantie van 1 cm

Ogen:

kleine ogen, niet uitpuilend.

Vacht:

langharige versies hebben een ondervacht, zijde achtig.
de kort harige versies hebben geen ondervacht en hebben geen vlaggen aan de oren en staart.

Staart:

De staart wordt gedragen en heeft een mooie zijde achtige vlag.

Een stukje geschiedenis:

Het ras is ontstaan in 1900 in Rusland, destijds was het de Engelse toy terrier, de jaren verstreken en op een gegeven moment waren er geen raszuivere honden meer en de rasstandaard liep uiteen. In 1958 zijn er twee honden gebruikt die wat langere beharing hadden en deze zijn gebruikt om een nieuw fokprogramma op te starten en zo is de Russische toy terrier ontstaan. In 2006 is het ras FCI erkend in Nederland.