De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond, noch plomp noch licht van bouw, niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.
Algemeen beeld
Raskenmerken:
De rottweiler mits goed opgevoed is vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Maar ook aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Hij is zelfverzekerd en evenwichtig. De rottweiler heeft een sterk karakter, en is daarom ook niet geschikt voor iedereen. Vooral de reuen hebben de neiging tot dominatie.
Karakter:
In wezen vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Maar ook aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Hij is zelfverzekerd en evenwichtig.
Gebruik/functies:
Waak en verdedigings hond
Lichaamsbeweging:
De rottweiler heeft een gemiddelde lichaamsbeweging nodig. Ze moeten 3 a 4 keer uitgelaten worden, 4 x 5 minuten lopen is dan ook niet voldoende, hij moet zijn energie kwijt kunnen, dus 3 keer 20 minuten en 1 keer 45 minuten kan voldoende zijn. Mocht u een energieke rottweiler hebben, zorgt dat dat uw hond onder het lopen wat te doen heeft zodat hij lekker moe wordt, en hij zijn energie lekker kwijt kan. Een Dummie is daarbij een handig speeltje, als je hem leert dat hij de dummie steeds weer ophaalt zult u zien dat hij moe en tevreden terug komt van een wandeling.
Verzorging:
Een rottweiler heeft niet veel vachtverzorging nodig, kam hem echter wel, dit om de band baas hond te versterken. Tijdens de verharings periode moet je de dode haren regelmatig uit de vacht kammen, dit varieert van 3 weken lang 2 keer in de week tot 2 maand lang elke dag. Hou zijn oren en nagels in de gaten, is uw hond gevoelig voor vieze oren reinig die dan regelmatig met een goede oorcleaner. Loopt u weinig met uw hond op een harde ondergrond hou dan ook zijn nagels in de gaten deze moeten dan regelmatig geknipt worden. Vooral het extra nageltje aan de voorpoten moet u in de gaten houden, deze slijt niet tijdens het wandelen
Omgang met kinderen:
De rottweiler kan prima met kinderen. Is hij er niet mee opgegroeid dan kan hij nog wel eens te lomp zijn, voor kleine kinderen kan dit een beetje eng lijken.
Uiterlijke kenmerken
Lichaamsbouw:
De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond, noch plomp noch licht van bouw, niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.
Kleur:
Zwart met goed begrensde aftekeningen (brand) van een warme, roodbruine kleur aan wangen, snuit, onderzijde hals, borst en benen, alsmede boven de ogen en onder de staartwortel.
Schofthoogte:
Reuen : 61 tot 68 cm, 61-62= klein, 63-64= middelgroot, 65-66= groot-juiste grote, 67-68= zeer groot.
Teven: 56 tot 63 cm, 56-57= klein, 58-59= middelgroot, 60-61 groot-juiste grootte, 62-63= zeer groot,
Gewicht: reuen : ca. 50 kg, teven, ca 42 kg
Ogen:
Middelgroot, amandelvormig, donkerbruin van kleur, oogleden goed aansluitend
Vacht:
Bestaat uit dekhaar en onderwol. Dekhaar = Stokhaar, middellang, hard, dicht en goed aanliggend. De onderwol mag niet door het dekhaar heenkomen. Aan de achterbenen is de beharing iets langer.
Staart:
Normale staart, gedragen in het verlengde van de boven belijning, in rust iets lager hangend
Een stukje geschiedenis:
De Rottweiler rekent men tot de oudste hondenrassen. Zijn oorsprong gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Daar werd hij als herders en veedrijverhond gebruikt. De honden trokken met de Romeinse legioenen over de Alpen, beschermden de mensen en dreven hun vee. In de omgeving van Rottweiler kwamen deze honden samen met inheemse honden en vond vermenging plaats. De belangrijkste taak van de Rottweiler werd nu het bewaken en het drijven van het grote vee en de verdediging van zijn baas en diens eigendommen. Van deze Duitse Rijksstad Rottweiler kreeg hij zijn naam: Rottweiler slagershond. De veehandelaren (slagers) fokten deze honden alleen op prestatie en bruikbaarheid voor het werk. Zo ontstond in de loop van de tijd een uitstekende herders- en veedrijverhond, die ook als trekhond gebruikt werd. Toen men in het begin van de twintigste eeuw hondenrassen zocht voor de politiedienst, werd ook de Rottweiler daarvoor getest. Al snel bleek dat de hond voor de opgaven in politiedienst gesteld, bijzonder geschikt was. In het jaar 1910 werd hij dan ook officieel als politiehond erkend. De Rottweilerfok streeft naar een zeer krachtige hond zwart met roodbruine duidelijk begrensde aftekeningen, die ondanks een stoere verschijningsvorm toch adel bezit en die bijzonder geschikt is als geleideverdediging- en gebruikshond.