Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback of Pronkrug is een hond die hoort bij de dashonden en de lopende honden. Deze honden worden gemiddeld 12 jaar oud en wegen ongeveer 30 tot 40 kg. De honden zijn ongeveer 67 cm hoog en de teven zijn een paar cm kleiner. De honden zijn geschikt als gezelschapshond en als waakhond, vroeger waren het ook safarihonden. De honden zijn goed voor kinderen en ook met andere honden kunnen de honden goed samen. De Rhodesian Ridgeback of Pronkrug heeft niet veel verzorging nodig maar hij moet wel vrij kunnen bewegen en een tuin wordt daarom wel aangeraden. De honden zijn sportief, vrij onafhankelijk en kalm.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De honden zijn sportief maar ook kalm. Als de Rhodesian Ridgeback of Pronkrug zijn energie kwijt kan is het een prima huishond, ze waken ook erg goed, ook met kinderen en andere honden gaan zij goed samen.

Karakter:

De honden zijn onafhankelijk, kalm en ook sportief. Zij moeten de energie kwijt kunnen en kunnen volop genieten van een grote tuin zodat zij lekker kunnen bewegen.

Gebruik/functies:

De honden zijn vroeger ingezet als safarihond, nu zijn het waakhonden en gezelschapshonden.

Lichaamsbeweging:

De Rhodesian Ridgeback of Pronkrug heeft veel beweging nodig en is daarom ook geen geschikte stadshond ook op een flatje wordt echt afgeraden. De honden zijn groot en moeten zich vrij kunnen bewegen. De honden kunnen goed met andere honden spelen en ook zo raken zij hun energie kwijt.

Verzorging:

De honden hebben geen vachtverzorging nodig.

Omgang met kinderen:

De honden kunnen goed overweg met kinderen, samen spelen is voor beide een leuke uitdaging.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden staan hoog op de poten, ze zijn erg alert en kunnen erg strak kijken.

Kleur:

De honden zijn tarwekleurig tot roodbruin van kleur.

Schofthoogte:

De Rhodesian Ridgeback of Pronkrug heeft een hoogte van ongeveer 67 cm de teef is vaak iets kleiner.

Ogen:

De ogen van deze honden zijn amandelvormig en vaak wat donker van kleur.

Vacht:

De vacht van deze honden vraagt weinig verzorging. De honden hebben kort haar en borstelen is vrijwel niet nodig.

Staart:

De staart van deze honden is dun, bij de aanzet wel wat donker en wordt vaak naar beneden gedragen, soms wordt het uiteinde net tussen de poten gedragen.

Overige:

De honen zijn geschikt als gezelschapshond als er een tuin bij de woning is zodat de honden hun energie kwijt kunnen. De Rhodesian Ridgeback of Pronkrug kan goed met kinderen en met andere honden, het is een sportieve hond maar hij kan binnen ook kalm zijn.

Een stukje geschiedenis:

De Rhodesian Ridgeback begint zijn carrière in Zuid-Afrika. De lokale Boerenboeren hadden een werkhond nodig die hen zou helpen indringers af te weren, maar ook honden die goed zouden kunnen jagen en leven op kleinere porties in zware temperaturen die ze toen hadden. Wat ze eerst begonnen te doen was om kruisinghonden uit Groot-Brittannië, meestal Great Danes, Mastiffs, Greyhounds en Bloodhounds, te brengen met een lokaal, semi-gedomesticeerd ras dat werd gehouden door de pastorale stam van Khoikhoi. De lokale hond werd gekenmerkt met een rug op zijn rug en het is dezelfde rug die de Rhodesiër van zijn voorouder erfde. Vanwege hun natuurlijke gaven werden de honden voornamelijk gebruikt voor de jacht. En een van de jagers, genaamd Cornelius von Rooyen, zag al snel het potentieel in hen en begon deze honden te fokken. Hij slaagde er zelfs in om de eerste rasstandaarden vast te stellen die in 1922 werden gemaakt. De naam en de rasstandaarden werden officieel aanvaard en pas twee jaar later erkend. De honden vonden ook hun weg naar de VS, Canada en het VK. De vroege honden werden vóór WO II geïmporteerd en werden er ook tijdens gebruikt. De American Kennel Club accepteerde en herkende het ras in 1955.