Registratie van honden

Is uw hond al gechipt en geregistreerd? In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 komen hier regels bij.

Waarom nieuwe regels?

De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Niet alle honden komen van goede fokkers. Een groot deel van de handel is illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen. En er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Extra regels zijn daarom hard nodig. Zodat we dingen kunnen voorkomen als:

– pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder;
– vervoer van honden onder slechte omstandigheden;
– zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen;
– besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat);
– het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten.

Nieuwe regels registratie honden

Het nieuwe Identificatie & Registratie (I&R) Hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. In het nieuwe I&R Hond worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Het is straks direct duidelijk waar de hond vandaan komt. En van wie de hond een chip en paspoort kreeg. De bestaande registratieplicht voor bedrijfsmatige houders van huisdieren blijft bestaan. Hieronder vindt u per categorie hoe het nu is en wat gaat veranderen.

Informatie voor houders van honden

Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Of haalt u een hond uit het buitenland? Dan moet u bij ons een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen. Dit nummer heeft u nodig als u uw dier(en) chipt en registreert bij de dierenarts. Regels die voor u gelden leest u bij de informatie voor fokkers en importeurs.

DIRECT UW UBN REGELEN
Informatie voor fokkers en importeurs

Hoe het nu is:

– Fokkers en importeurs laten hun honden chippen door een dierenarts of chipper. De registratie van hun honden doen zij zelf bij een aangewezen databank.
– Honden in Nederland hebben alleen een paspoort nodig als zij naar het buitenland gaan.
– Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden.

Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

– Fokkers en importeurs registreren zichzelf bij ons. Zij krijgen dan een UBN. Heeft u als bedrijfsmatige fokker of importeur al een UBN? Dan kunt u gewoon dat nummer gebruiken.
– Een UBN is nodig om de hond te registreren. Zorg daarom dat u uw UBN bij de hand heeft als u uw hond(en) bij een dierenarts of chipper laat chippen.
– Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden én een paspoort hebben.
– De dierenarts of chipper registreert bij een aangewezen portaal dat de hond is gechipt. Daarbij is ook het UBN van de houder nodig.
– Als fokker registreert u de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal. Dit doet u ook met het chipnummer van de moeder.
– Het EU-dierenpaspoort wordt verplicht voor alle honden.
– De dierenarts registreert het paspoort bij een aangewezen portaal.
– Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
– Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Informatie voor kopers van honden

Hoe het nu is:

– Als koper mag u alleen een hond kopen met een chip en registratie.
– Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen databank.
– Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

– Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
– Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen portaal.
– Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Informatie voor dierenartsen

Hoe het nu is:

– De dierenarts (of chipper) chipt de hond.
– De dierenarts geeft een officieel dierenpaspoort aan de houder van een gechipte hond.

– Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

– De dierenarts zorgt voor het juiste praktijkadres in het register voor dierenartsen (CIBG).
– Alleen op dit adres ontvangt de dierenarts bestelde chips en paspoorten.
– De dierenarts registreert het chipnummer van de hond binnen 2 werkdagen bij een aangewezen portaal. Dit doet de dierenarts ook met het paspoortnummer. Voor beide registraties heeft de arts het UBN van de houder nodig.
– Heeft een houder geen UBN? Dan mag de dierenarts niet chippen en ook geen paspoort afgeven.
– De dierenarts is de enige persoon die de registratie van geïmporteerde honden of van honden met onbekende herkomst bij een portaal kan doen. En ook de enige die EU-dierenpaspoorten mag afgeven.

Informatie voor chippers

Hoe het nu is:

– De chipper (of dierenarts) chipt de hond.

Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

– De chipper moet bij ons ingeschreven staan. Iedere chipper registreert zich direct bij ons.
– Alleen geregistreerde chippers mogen chippen. En alleen met een registratie ontvangt u chips van een goedgekeurde leverancier. Deze worden geleverd op het praktijkadres die in het register staat.
– De chipper registreert het chipnummer van de hond binnen 2 werkdagen bij een aangewezen portaal. Hiervoor heeft de chipper het UBN van de houder nodig.

Informatie voor chip- en paspoortleveranciers

Hoe het nu is:

– Leveranciers krijgen van ons unieke nummers voor chips en paspoorten.
– Elke leverancier houdt een administratie bij. Hierin staat aan wie zij de chips en paspoorten verkopen.

Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

– Leveranciers houden digitaal een administratie bij. Dat doen ze bij ons. Hierin staan alle dierenartsen en chippers die chips en paspoorten hebben gekocht.
– Leveranciers mogen de chips en paspoorten alleen versturen naar het praktijkadres. Dit adres staat in ons register waarin alle chippers en dierenartsen staan.

Wat zijn aangewezen portalen?

Bij een portaal registreert u uw hond. U kunt ook andere huisdieren inschrijven, maar alleen voor honden is dit verplicht. Wij hebben daarom meerdere portalen aangewezen waar hondenhouders terecht kunnen. Om dierenwelzijn te verbeteren werken we met veel organisaties samen. Ook de portalen die wij hebben aangewezen doen hier actief aan mee.

Met de portalen hebben wij afspraken gemaakt. Elk portaal zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw gegevens veilig zijn. Alle gegevens gaan regelrecht vanuit de portalen naar onze centrale databank. Zo heeft de overheid informatie van alle honden in Nederland.

Hoe het nu is:

– Databanken bewaren gegevens van hondenhouders. Zij geven de gegevens die nodig zijn aan ons door.

Hoe het straks wordt:

– Databanken gaan portalen heten. De gegevens van hondenhouders worden dan direct aan ons doorgegeven.

Aangewezen portalen

BackHomeclub.nl – Virbac Nederland B.V.
Chipbase
Databank Honden – Raad van Beheer
Dierplatform – IKB Nederland
Hondregistreren.nl – Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders
Huisdier-registratie.nl
PetBase – Micpoint B.V.
Petlook
Stichting CHIP
Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)

Koop geen hond zonder chip

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Straks moet u er ook op letten dat de hond een paspoort heeft. U weet zo meer van de geschiedenis van het dier. U kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad. Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet. Zij willen waarschijnlijk onzichtbaar blijven voor de overheid. Vraag u dan af of deze persoon het beste met de hond voor heeft.

Heeft u per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Bent u opgelicht met een vals paspoort? Vraag dan in ieder geval direct een UBN aan. En laat uw nieuwe hond door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal.

Meer informatie

Heeft u vragen over de registratie van honden? Neem dan contact op met een van de portalen. Meer informatie over het houden, chippen en registreren van huisdieren vindt u bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.

Deze informatie komt van de website van RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).