Regels ProefdierenRegels Proefdieren

Uiteraard zijn er regels voor dierproeven. Je mag bijvoorbeeld geen make-up op dieren testen. Maar daar en tegen mogen bepaalde stoffen die in make-up zitten wel op dieren worden getest. Wanneer je een organisatie hebt die dierproeven doet ben je verplicht om een instellingsvergunning te hebben. Een organisatie die dierproeven doet moet daarnaast ook per onderzoek of onderwijs project een vergunning hebben. Deze moeten ze aanvragen bij de Centrale Commissie Dierproeven (CCD).

Wanneer je aan alle eisen voldoet kan je een vergunning krijgen. Een van de belangrijkste is dat de voordelen voor mensen, dieren en of de maatschappij opwegen tegen het gebruik van proefdieren. Wanneer er een andere mogelijkheid is om dat zelfde doel te bereiken is het verboden om proefdieren te gebruiken.

De CCD vraagt hiervoor advies aan het Dierexperimentencommissie (DEC) In het DEC zitten deskundigen op het gebied van dierenwelzijn, ethiek en wetenschap.

Er zijn uiteraard verder ook voorwaarden voor de uitvoering van dierproeven. Het is namelijk zo dat alleen speciaal opgeleide medewerkers dierproeven mogen uitvoeren. Elke organisatie die dierproeven doet, fokt of levert moeten een instantie voor Dierenwelzijn hebben. Deze instantie zorgt er voor dat alles volgens de regels verloopt.

Om het lijden van proefdieren zoveel mogelijk te voorkomen zet de overheid in op het vervangen, verfijnen en verminderen van dierproeven. Ze staan er voor om dierproeven zoveel mogelijk te vervangen door proefdiervrije methodes. Ze willen zo min mogelijk dieren gebruiken maar de kwaliteit van het onderzoek of onderwijs hoog houden. Zeker een belangrijke is dat ze het leed zoveel mogelijk willen beperken.

Wil jij nou meer weten over dierproeven, neem dan zeker op internet een kijkje bij diverse instanties.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties