Poedel

Algemeen beeld

Raskenmerken

De poedel is een atletisch gebouwde hond met een soepel bewegingsapparaat en heeft een gedurende het hele leven doorgroeiende vacht. Ze zijn uiterst intelligent en leergierig en daarmee goed inzetbaar voor sport en werk. Het kakrakter dient sociaal, vriendelijk en vrij van agressie te zijn. Over het algemeen hebben poedels een goede gezondheid, waarbij op de meest voorkomende erfelijke ziekten (daar waar testen bestaan) door erkende fokkers wordt getest.

Karakter:

De poedel is een sociale hond voor mens en dier. Ook zijn ze bijzonder intelligent. Een goede poedel zal zijn eigenaar willen behagen door graag opdrachten uit te voeren. Ze hebben daarbij veel en steeds nieuwe uitdaging nodig om zich niet te gaan vervelen (en dan op eigen initiatief uitdaging te zoeken).

Gebruik/functies:

Poedels worden door hun sociaal gedrag en intelligentie veel gebruikt voor sport (agility, G&G, doggydance en jacht) en voor werk (hulphond, blindengeleide hond, diabetis hond en ook worden ze ingezet bij b.v. autistische kinderen en psychologische ondersteuning)

Lichaamsbeweging:

De poedel heeft gemiddelde lichaamsbeweging nodig. Bij een goed opgebouwde conditie kunnen ze echter grote inspanningen aan. Zeker 1 keer per dag moeten ze even kunnen spetteren, waarbij ze in korte tijd zeer veel energie loslaten.

Verzorging:

De poedel op zich is een makkelijke hond om te houden. Gedrag is eenvoudig aan te leren en te corrigeren. De vacht vergt, afhankelijk van het gekozen model wel verzorging. Een showmodel is zeer bewerkelijk. Wanneer voor een eenvoudig model wordt gekozen is de verzorging van de vacht minder. Omdat de vacht gedurende het hele leven van de poedel doorgroeit dient regelmatig een bezoek te worden gebracht aan de trimsalon. Poedels worden overigens niet getrimd, maar geknipt.

Omgang met kinderen:

De poedel is sociaal, ook ten aan zien van kinderen. Vermits uit de juiste lijnen geselecteerd en normaal opgevoed kan de poedel prima met kinderen omgaan en is een leuke speelkameraad die veel tolereert. Wel kan mogelijk beschermend gedrag t.a.v. het kind ontstaan.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Elegant, met een soepel bewegingsapparaat en de zo typische dansende poedelloop. Lange beharing. Er zijn verschillende varieteiten in hoogte en kleur, die echter allen aan het zelfde poedelbeeld dienen te voldoen. De poedel heeft een smalle schedel met een lange voorsnuit, en lange, afhangende oren. Het lichaam heeft een lengte van 110% van de schofthoogte. De poedel heeft katvoeten. De hond dient middelmatig bespierd te zijn met een stevige rug en voldoende hoekingen en borstbreedte, diepte en welving.

Kleur:

Voor de Grote-, Middenslag-, en Dwergpoedel zijn er 2 aparte kleurgroepen:

– zwart, wit en bruin
– apricot, rood en grijs

Voor de ToyPoedel is er een gezamelijke groep waarin zwat, wit bruin, apricot, rood en grijs tesamen zijn. Daarnaast komt de poedel ook nog voor in niet erkende kleuren waaronder de blauwe, cream, harlekijn en black-Tan.

Schofthoogte:

– Toy Poedel 23 tot 28 centimeter
– Dwerg Poedel 28 tot 35 centimeter
– Middenslag Poedel 35 tot 45 centimeter
– Grote Poedel 45 tot 62 centimeter

Ogen:

Amandelvormig, donker.

Vacht:

Levenslang doorgroeiende bovenbeharing zonder onderbeharing. Door het ontbreken van een ondervacht is de poedel bij sommige (niet alle!) allergieen geschikt om als huisdier te houden.

Staart:

Lang, behaard, hoog aangezet, afhangend in rust, opstaand in actie.

Een stukje geschiedenis:

Al in de 16e eeuw werd melding gemaakt van de “Pfudel”, de eerste afbeeldingen stammen uit de 17e eeuw. Er zijn verschillende landen die de poedel als hun eigendom hebben geclaimd (Duitsland, Rusland, Frankrijk) maar in 1936 is besloten dat de poedel een Frans ras is. Ten tijde van het Franse keizerrijk was de poedel een hofhond, die alleen door de adel mocht worden gehouden, maar niet door het gewone volk. Na die tijd is de poedel voor verschillende taken ingezet, o.a. voor de waterjacht en als politiehond.