Overlijden van uw trouwe vriend!
Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun trouwe viervoeter, één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. In slechts een klein aantal gevallen gaan huisdieren op een natuurlijke manier dood, in alle andere gevallen komt euthanasie ter sprake. Als het om welke reden ook, niet meer gaat met de situatie waarin uw huisdier verkeerd, dan kunt u in overleg met uw dierenarts, besluiten om uw huisdier te laten euthanaseren. Dit kan bij de dierenkliniek, maar kan ook bij u thuis plaatsvinden. ( Dit is per dierenartsenpraktijk verschillend).
Wat gebeurt er bij een euthanasie?:
In veel gevallen krijgt uw hond eerst een braunule (infuus) geplaatst in een van zijn poten. Via deze braunule krijgt uw hond de narcose toegediend, zodat hij/zij rustig in slaap valt. (het kan soms voorkomen dat uw huisdier een spiertrekking krijgt of gaat braken) De dierenarts laat u even met uw huisdier alleen, zodat u op gepaste wijze afscheid kunt nemen. Na enige tijd, als uw huisdier niet meer bij bewustzijn is, wordt de 2e injectie toegediend met euthanasievloeistof, waardoor het leven stopt.
Er zijn een paar zaken waar u rekening mee moet houden:
– De ogen sluiten niet.
– uw dier kan nog een laatste keer zijn bek openen en/of een geluidje maken.
– De spieren kunnen trillen of trekken.
– De urineblaas en of de darminhoud kan leeg lopen.
– Nadat de ademhaling is gestopt kan het hart nog korte tijd doorgaan met kloppen, uw dierenarts controleert altijd of het hart definitief gestopt is.
Wat zijn de mogelijkheden na de euthanasie?:
Er zijn verschillende mogelijkheden wat u kunt doen met het lichaam van uw huisdier als hij/zij is overleden.
– U kunt uw dier achterlaten, bij de dierenarts. In het geval van euthanasie aan huis kunt u vaak uw hond naar de dierenarts brengen. Hun zorgen er dan voor dat uw huisdier opgehaald word ter destructie**( onder aan dit bericht vind u hier meer informatie over).
– U kunt er voor kiezen om uw huisdier officieel te laten cremeren bij een huisdiercrematorium. Er zijn hier voor diverse mogelijkheden.
– U lunt uw huisdier meenemen en thuis begraven, of dit mag is afhankelijk van de regelgeving in uw gemeente.
– U kunt uw huisdier laten begraven op een officiële dierenbegraafplaats. Informatie hierover kunt u o.a. vinden op: www.dierenbegraafplaatsdewilgenhof.nl zo zijn er nog meer mogelijkheden deze kunt u op internet vinden.
Uw huisdier laten cremeren:
Wanneer u nog volop geniet van de fijne momenten samen, denkt u er waarschijnlijk liever niet aan het idee dat er een tijd komt dat u vaarwel tegen uw trouwe vriend zult gaan zeggen. Het overlijden van zo’n dierbare kameraad is voor veel mensen een zeer ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Het kan soms ook heel lastig zijn om dit verlies een plaatsje te geven. Als u beslist om uw huisdier een waardig afscheid te geven, krijgt u vanuit het desbetreffende crematorium ook de juiste begeleiding/ondersteuning als u dit wenst.
U kunt alles op uw eigen manier regelen en uw wensen staan voorop. U bepaald of u kiest voor een crematie al dan niet met afscheid nemen. Alles kan naar wens geregeld worden. De meeste huisdier crematoriums geven u verschillende mogelijkheden. U kunt altijd op de website van uw keuze kijken.
Onze tip is maak voor u zelf een lijstje wat u graag wilt, hier zijn altijd mogelijkheden toe.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
– wilt u uw huisdier zelf naar de laatste plek vervoeren,
– wilt u afscheid nemen van uw huisdier,
– kiest u er voor om bij een crematie bijv. afscheid te nemen met de door uw gewenste muziek?
– wilt u het netjes aangekleed hebben.
– kiest u voor individuele crematie of groeps crematie.
Wilt u uw hond begraven, ook hier zijn mogelijkheden voor, zo kunt u er ook voor kiezen om uw hond uit te strooien.
Er zijn vele mogelijkheden denk hier goed over na. Doe wat voor u goed voelt.
Kijk vooraf op de website van het door uw gekozen uitvaartcentrum.
Onze tip is om zeker een kijkje te nemen op de website van: http://shcn.eu/
Wat u ook beslist om te doen, volg uw eigen gevoel dat zit altijd goed!
**kijk op de site onder het kopje wat is destructie voor meer informatie.
Uw kind en het overlijden van uw hond
Voor veel kinderen zijn huisdieren heel belangrijk. Onderzoek toont aan dat 80% van de kinderen met hun problemen naar hun huisdier toegaan. Het zijn hun maatjes, vriendjes waar ze lief en leed meedelen, die ze kunnen knuffelen als ze behoefte hebben aan warmte en geborgenheid. Dieren bieden een “luisterend oor”. Bovendien veroordelen ze je niet. Daarom is de dood van een huisdier dan ook voor de meeste kinderen een verdrietige gebeurtenis. Zeker als uw kind een sterke band met het dier heeft, dan kan het niet anders dan dat er een rouwproces plaatsvindt op het moment dat het dier overlijdt.
Wie is voor uw kind van belang als het huisdier is overleden?
Vaak is de dood van een huisdier de eerste keer dat een kind met de dood te maken krijgt. Hoe ermee wordt omgegaan is vaak bepalend hoe kinderen in hun latere leven met de dood omgaan. Iedereen in de omgeving van uw kind speelt hier in een grote rol.
Hoe kunt u uw kind helpen bij het verdriet?
Uw kind kan het verdriet om het verlies van zijn/haar huisdier sneller verwerken als er iets met het verdriet gedaan wordt. Het allerbelangrijkste daarbij is openheid. Als u uw kind op een voor hem/haar begrijpelijke manier uitlegt wat er aan de hand is, gaat het er veel beter mee om dan de meeste volwassenen. Voor kinderen hoort de dood bij het leven. Uw kind moet begrijpen dat het verdrietig mag zijn en mag huilen. Op deze manier verwerkt het zijn/haar verdriet veel beter. Door er samen met uw kind over te praten, er samen een boek over lezen of uw kind een tekening of een plakboek te laten maken, helpt u uw kind bij het verwerken van het verdriet. Maar er zijn nog talloze andere manieren om dit vorm te geven, kijkt u wat het beste bij uw kind past.
Het kan zijn dat uw kind tijdens het rouwproces boos wordt, op u omdat het dier dood is gegaan of op de dierenarts omdat hij het dier niet beter heeft gemaakt. Dit is een normaal onderdeel van het rouwproces. Geef uw kind de ruimte om boos te zijn.
Tips om uw kind met zijn/haar verdriet te helpen:
– Wees open en eerlijk. Afscheid nemen van een geliefd huisdier is verdrietig. Laat uw kind zijn/haar gevoelens uiten.
– Gebruik begrijpelijke taal. Woorden als “euthanasie”, “in laten slapen” en “een spuitje geven” werken alleen maar verwarrend. Als een dier geëuthanaseerd wordt is het beter om te spreken van “helpen met dood gaan”.
– Snel een ander dier nemen als vervanging van het oude dier is geen goed idee. Een dier kun je niet vervangen, ieder dier is een uniek individu.
– Er zijn goede en informatieve boeken over de dood van een dier verkrijgbaar. Deze boeken maken het onderwerp bespreekbaar.
– Doe iets met het verdriet. Maak een tekening, plakboek of een mooi verhaal. U kunt ook samen met uw kind een boom planten of een ander aandenken ter ere van het dier maken.
Welke hulpmiddelen zijn er om de dood van het huisdier bespreekbaar te maken?
“Dag muisje”, Robie H. Harris; vanaf ca. 2 jaar
“Vier bevertjes en een kastanje”, Michael Dudok de Wit; vanaf ca. 4 jaar
“Mathilde”, J. de Kinder; vanaf ca. 4 jaar
“Kikker en het vogeltje”, Max Velthuijs; vanaf ca. 5 jaar
“Derk Das blijft altijd bij ons”, Susan Varley; vanaf ca. 5 jaar
Dit zijn enkele voorbeelden. Het kan voor uw kind makkelijker zijn om er zo mee om te gaan. Mocht uw kind er echt last van krijgen dan is het mogelijk dat uw contact op neemt met uw huisarts, zodat u dit bespreekbaar kunt maken.
Bij de bestemming destructie kiest u ervoor om uw huisdier verwerken bij een destructor. Voor meer achtergrondinformatie hierover kunt u terecht op www.watisdestructie.nl. Wij willen u waarschuwen dat het beeldmateriaal wat u te zien krijgt, schokkend kan zijn maar het geeft duidelijk aan welke bewerking uw dier ondergaat. (zeker niet kijken als u een zwakkere maag heeft)
Destructie is geen crematie!
Er bestaan nogal wat misverstanden over de bestemming destructie. Bij destructie wordt een huisdier verkleind, gescheiden en verwerkt tot diermeel en vetten die als (bio)brandstof dienen. U kunt denken aan vloeibare biofuels (vetten)voor bedrijfsauto’s en diermeel (niet vette brandbare delen) als brandstof voor elektriciteitscentrales. Omdat slecht brandbare vloeistoffen relatief duur is om te verbranden en weinig energie bevat wordt na de verkleining de massa gedroogd. Dit cradle to cradle principe is GEEN crematie, wat veel mensen wel denken! Bij een crematie gaat uw dier ongeschonden in zijn originele staat in een installatie. Laat u uw huisdier achter bij uw dierenarts en geeft u niet aan welke bestemming u wenst, dan gaat uw dier altijd naar de destructie. Wilt u een crematie, dan is het belangrijk om dit duidelijk door te geven aan uw dierenarts.