Eindelijk is het zo ver… vakantie! Even een aantal dagen er tussen uit met uw gezin. Alleen de voorbereidingen zijn al gezellig en leuk. Alleen dan is de vraag… is vakantie voor uw hond ook zo leuk? Gaat uw hond mee? Of gaat hij een aantal dagen naar een gezellig liefdevol logeeradres? Denk ook goed na over deze voorbereidingen! Zorg dat jullie allemaal de vakantie onbezorgd tegemoet kunnen gaan.
Als uw huisdier niet mee gaat op vakantie!
Als u besluit uw huisdier niet mee te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het regelen van verzorging van uw dier tijdens de vakantieweken. U kunt uw huisdier naar een pension brengen, oppas aan huis regelen of het dier onderbrengen bij familie of vrienden.
Het pension: Veel mensen vinden het vervelend om hun dier naar een pension te brengen, misschien omdat het een beetje aanvoelt alsof je je dier aflevert bij een asiel. Eigenlijk is dat wel heel erg jammer want in een pension werken mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om andermans dieren liefdevol te verzorgen. Zij weten door hun opleiding en ervaringen waar ze extra op moeten letten. Pensions zijn vaak al maanden vooraf vol geboekt. Dit is zeker het geval wanneer het hoogseizoen is en bij menig andere vakanties. Zorg dus altijd dat u op tijd gaat reserveren zodat uw trouwe vriend een liefdevol plekje heeft.
Het pension kan voorwaarden stellen aan het toelaten van uw huisdier, het is in elk geval verplicht om uw hond minimaal 7 dagen voordat hij naar het pension gaat geënt word tegen het parvovirus en de hondenziekte. Ook zijn de meeste pensions voor een enting tegen kennelhoest.
TIP!!: Vraag een pension ook wat u verder mee moet nemen. U moet bijvoorbeeld het dierenpaspoort van uw dier bij de pensionhouder achterlaten. Mocht de pensionhouder controle krijgen moet hij alle papieren van de dieren kunnen aantonen. Doet u dit niet, kan de pensionhouder het huisdier weigeren.
Als uw huisdier mee gaat op vakantie!
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond mee te nemen op vakantie. Dat is – wanneer het type vakantie dat toelaat natuurlijk prima, maar er zijn wel de nodige zaken waaraan in de voorbereiding aandacht besteed moet worden.
Reizen algemeen:
Als gereisd gaat worden met trein of vliegtuig moet ruim van tevoren worden gekeken naar de vervoersvoorwaarden voor uw hond. Zo moet vaak voor bepaalde modellen transportkooien worden gezorgd, en stelt een maatschappij bovendien vaak eisen aan grootte of gewicht van het huisdier. Bij vliegreizen moeten dieren soms lang van tevoren naar het ‘dierenhotel’ op Schiphol worden gebracht, en het kan nodig zijn om te zorgen voor kalmerende medicijnen. Er moet rekening mee worden gehouden dat de kosten voor het meenemen van een huisdier relatief hoog kunnen zijn.
Wanneer gereisd wordt met de auto moet voor huisdieren een plek worden ingeruimd die niet alleen voldoende ruimte biedt, maar ook zo veilig mogelijk is in geval van een eventuele noodstop. Sommige dieren hebben last van wagenziekte, maar in overleg met de dierenarts kunnen daarvoor preventief passende tabletten worden gegeven. Het grootste directe gezondheidsrisico in de auto is echter oververhitting. Honden zijn voor hun warmteregeling afhankelijk van verdamping via de tong (d.m.v. hijgen) en kunnen niet, zoals de mens, transpireren. In een kleine ruimte zoals een auto kunnen honden relatief snel oververhit raken, met als ernstigste gevolg een vaak fataal aflopende hitteshock. Zorg dan ook altijd voor voldoende ventilatie en laat huisdieren nooit in de auto achter, ook niet als het naar menselijke maatstaven niet zo erg warm lijkt te zijn.
Sommige honden kunnen last hebben van reisziekte. In het algemeen kunt u dit voorkomen of in elk geval enigszins te verminderen. Ga hier voor naar uw dierenarts.
Vaccinaties en Documenten:
Wanneer een huisdier wordt meegenomen naar het buitenland is het in de meeste gevallen verplicht om minimaal 21 dagen voor vertrek een inenting te laten geven tegen hondsdolheid (rabiës). De maximale geldigheidsduur van deze vaccinatie is 1 jaar, maar sommige landen hanteren andere termijnen die ook afhankelijk zijn van de gebruikte entstof (werkingsduur). Dierenartsen hebben de beschikking over een lijst waarop per land de invoervoorwaarden staan vermeld, en het is verstandig om ruim tevoren vast even hiernaar te informeren. Deze lijst, en nog veel meer informatie, kunt u ook vinden op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren bij het thema Dier en Vakantie.
Zo is het voor veel landen voldoende wanneer de dierenarts de gegevens over de rabiësenting invult in het normale vaccinatiepaspoort, samen met de in dit paspoort opgenomen gezondheidsverklaring. Maar het kan ook zijn dat een extra gezondheidsverklaring nodig is, die enkele dagen voor vertrek moet worden afgegeven. Bovendien stellen sommige landen aparte eisen aan de taal waarin verklaringen gesteld moeten zijn. Het kan voor sommige landen ook nodig zijn om bloedonderzoek te laten doen om de bescherming tegen hondsdolheid te bepalen. Dat moet maanden voor vertrek plaatsvinden, dus vraag het tijdig aan uw dierenarts. Voor een aantal, voornamelijk buiten Europa gelegen landen, is het noodzakelijk om inentingsbewijzen en gezondheidsverklaringen te laten legaliseren door de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) en soms ook door het consulaat van het betreffende land. Voor welke parasieten moet ik mijn hond extra beschermen in het buitenland?
Hartworm: Honden kunnen besmet raken, doordat ze gestoken worden door een muskiet die larfjes van de hartworm met zich meedraagt. Deze larfjes ontwikkelen zich in het lichaam van het dier tot volwassen wormen, die zich nestelen in het hart en longslagaders. Hier kunnen ze jarenlang overleven en omliggende weefsels beschadigen. Een besmetting met hartworm zou kunnen leiden tot het overlijden van uw huisdier. De hartworm komt voor beneden de geografische lijn Parijs-Milaan. Maar ook in landen als Tsjechië en Slowakije komt hartworm al voor. Preventieve behandeling kan met Milbemax. Milbemax geeft u 1 keer op de dag van thuiskomst en een maand later nog 1 keer. Indien u langer dan een maand wegblijft is tevens het advies uw hond maandelijks op plaats van bestemming te behandelen.
Teken: kunnen diverse ziektes overbrengen zoals Babesiose, Babesia is een eencellige parasiet die zich in de rode bloedcellen vermenigvuldigt en geeft onder meer koorts en bloedarmoede. Deze besmette teken hebben zich al verspreid vanuit het zuiden tot de Belgische- Franse grens, en zijn in opmars. Preventieve behandeling tegen teken is belangrijk maar geeft geen 100% garantie, dus naast een behandeling met Frontline Combo, Advantix of Prac-tic is een dagelijkse controle zeer belangrijk. Zorg ervoor dat u goede tekenhaakjes meeneemt. Deze zijn ook goed bruikbaar als u zelf een teek mocht oplopen.
Leishmania: wordt veroorzaakt door een parasiet. Uw hond kan besmet raken via zandvliegjes die als gastheer voor de parasiet dienen. Het kan geruime tijd duren voordat uw hond verschijnselen van een besmetting vertoont. Er bestaan verschillende vormen van de ziekte. Er is bijvoorbeeld een vorm die vooral huidproblemen veroorzaakt. (schilfers, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels). En er is een algemene vorm waarbij de inwendige organen worden aangetast zoals de lever, nieren en de milt. Symptomen zijn te onderdrukken maar 100% genezing is niet mogelijk.
Met advantix bestrijdt en voorkomt u de zandvliegen die leishmania overbrengen. Op die manier is uw hond goed beschermd. Gebruik advantix voor en eventueel tijdens uw vakantie.
De Vossenlintworm: is een lintworm van de vos die buiten Nederland en in Zuid-Limburg in bosrijke omgevingen voorkomt. Deze lintworm is tevens besmettelijk voor de mens, en kan zeer ernstige problemen veroorzaken! Milbemax werkt tegen de vossenlintworm. Het advies is uw hond te behandelen op de dag van thuiskomst en de maand na thuiskomst.
Uw hond en de vakantie checklist
[ ] Indien nodig, regel op tijd een plaats in het dierenpension.
[ ] Zorg dat uw dier gechipt is en laat uw huisdier registreren.
[ ] Maak tijdig een afspraak met uw dierenarts voor de inentingen, een gezondheidscertificaat en preventieve.
[ ] middelen tegen parasieten.
[ ] Behandel uw dier tegen vlooien, teken en wormen.
Meenemen:
[ ] Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring.
[ ] Kopie van het registratiebewijs van het dier bij een databank met daarop het chipnummer van het huisdier.
[ ] Eigen voer & water voor onderweg (en een eet- & drinkbak).
[ ] Verklaring van de dierenarts voor eventuele medicijnen die worden meegenomen.
[ ] Speeltjes.
[ ] Halsbandje met kokertje waarop het vakantieadres of telefoonnummer vermeld staat en een duidelijke foto van het huisdier.
[ ] Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming.
[ ] Voor honden een mand en/of deken en voor katten een kattenbak en strooisel.
[ ] Eventueel een muilkorf.
[ ] Hondengordel (is in Duitsland verplicht).
[ ] Eventueel een extra riem.
[ ] Eventueel een zwemvest.
[ ] Vlekkenspray voor ongelukjes.
[ ] Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten.
[ ] Hondenpoepschepje en -zakjes.
[ ] Handdoek.
Reisapotheek voor dieren:
[ ] Eventuele medicijnen.
[ ] Vlooien-, teken- en wormmiddelen.
[ ] Tekentang , pincet & draadtang.
[ ] Een schaar met ronde punten.
[ ] Zelfklevende, stevige bandages in 2 maten.
[ ] Coldpack om zwellingen en verrekkingen te behandelen.
[ ] Per stuk verpakte antibacteriële doekjes.
[ ] Steriele gaasjes voor het afdekken van wonden.
[ ] Desinfecterende lotion speciaal voor huisdieren.
[ ] Thermometer.
[ ] Sterke plakband.
ADVIES: Bestel eventueel noodzakelijke medicijnen tijdig voor uw vertrek bij uw dierenarts. Neem voor de gehele vakantie voldoende medicijnen mee. ( mogelijk voor een extra aantal weken)
En dan nu genieten van uw welverdiende vakantie!!
Vuurwerk en uw hond
Oud en Nieuw betekent champagne en vuurwerk. Feest dus voor veel mensen, maar niet voor honden, die vaak vreselijk bang zijn. En niet zonder reden, omdat vuurwerk levensgevaarlijk voor hen kan zijn. Jaarlijks lijden veel dieren onder extreme angst, niet alleen de dag van de jaarwisseling maar ook de dagen daarvoor en daarna, als er veel knallen te horen zijn. Bovendien zijn er elk jaar weer slachtoffers door vuurwerk. Niet alleen onder mensen, maar ook onder dieren vallen jaarlijks (ernstige) slachtoffers.
Voorkom nare ervaringen:
Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen, waardoor ze getraumatiseerd kunnen raken of uit paniek kunnen vluchten. Als een hond een nare ervaring opdoet door vuurwerk, kan die angst bij de volgende knallen alleen maar verder toenemen. De hond kan na verloop van tijd ook geluiden gaan generaliseren en bijvoorbeeld niet alleen meer angstig reageren op vuurwerk, maar ook op onweer, een deur die dichtslaat of een brommer die voorbij rijdt. Het allerbeste is om te voorkomen dat je hond angstig wordt voor vuurwerk door hem tijdig te laten wennen aan diverse (harde) geluiden. Voor je pup is dit een belangrijk onderdeel van de habituatie fase waarin je hem blootstelt aan allerlei soorten prikkels, waaronder geluiden. Als je jouw hond rustig aan verschillende geluiden laat wennen, zal hij er na verloop van tijd niet of nauwelijks meer op reageren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van geluidsopnames van vuurwerk en deze geluiden eerst op een laag volume afspelen. Als de hond rustig blijft bij het horen van de knallen, kan het volume steeds iets verhoogd worden. Indien de hond angstig reageert, straf hem dan nooit, maar bied de steun en rust die hij nodig heeft. Beloon je hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont tijdens het horen van het vuurwerk.
Pas op met medicijngebruik:
Soms geven hondenbezitters hun angstige hond kalmerende medicatie rondom oudejaarsavond. Wij willen waarschuwen voor zulke medicijnen die de geluidsgevoeligheid vergroten, terwijl de hond zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt. De hond kan niet meer wegrennen waardoor hij rustig lijkt, maar de angst is er nog steeds en kan hierdoor alleen maar groter worden. Indien je medicatie overweegt, overleg dan eerst met de dierenarts welk medicijn geschikt is om jouw hond te steunen tijdens de vuurwerktijd.
Tips en adviezen:
Rond de jaarwisseling zal er een hoop geknal zijn. Om de hondenbezitter en zijn hond enigszins op weg te helpen om deze knallende avond door te komen, Kan je op verschillende sites toch wel adviezen en tips vinden.