Oren schoonmakenOren schoonmaken

Het is belangrijk om de oren van je hond ook goed schoon te houden. Je moet zorgen dat je hond geen wondjes, vuil of een infectie in de oren krijgt. Sommige honden laten dit makkelijk toe, maar er zullen ook honden zijn die hier niet zo van houden. Het kan dus een lastig werkje zijn.

Het is van groot belang dat je de honden oren goed schoonmaakt, dit om dat een oorontsteking makkelijk om de hoek komt kijken, het is dan ook een van de meest voorkomende klachten die bij de dierenartsen gezien word.

Een oorontsteking ontstaat wanneer vuil en vocht zich ophopen in de tere huid van de oren, op deze manier zal er zich een ware broedplaats voor schimmels en bacteriën ontstaan. Wanneer deze huid van de hond week word zal er schade in het weefsel ontstaan en wordt er vanuit het immuunsysteem van de hond een reactie op gang gezet worden.

Er zijn natuurlijk meerdere manieren waarop een gehoorgang van de hond vervuild kan raken, zorg er dus altijd voor dat dit goed word bijgehouden.

Maar hoe maak je dan de oren van je hond schoon? 

Als je een jonge hond hebt is het makkelijker om regelmatig met de oren van je hond bezig te zijn, op deze manier zal je hond er al aan gaan wennen. Maar als je een oudere hond hebt en dit nog niet eerder hebt gedaan dan zal het misschien even wennen worden voor de hond, maar hou zeker vol, het zal op een gegeven moment een normale zaak voor de hond worden.

Als je hond het allemaal prima vind en de aanrakingen bij de oren goed toelaat dan kan je de oren van je hond vast pakken en deze schoonmaken, zorg er dan wel voor dat je bij de buitenste oorschelp blijft en dat je niet in de gehoorgang gaat zitten. Je moet alleen het overtollige verwijderen, want oorsmeer heeft in de gehoorgang natuurlijk ook een functie, het beschermt de oren tegen invloeden van buitenaf. Je kan de oorsmeer en het vuil verwijderen en de oren controleren op eventuele zichtbare beschadigingen.

Als je klaar bent is het belangrijk dat je de oren van je hond droog maakt met een schone droge doek.

Wat je zeker niet moet gebruiken om de oren van je hond schoon te maken:

  • Wattenstaafjes
  • Scherpe voorwerpen

Waar moet ik opletten? 

Let op de kleur van het oorsmeer. Als het namelijk zwart is dan kan dit duidelijk op ontstekingen. Dan is het noodzaak dat je dit even laat onderzoeken bij de dierenarts.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties