Veel plezier en succes samen!
Omgeving:
[ ] Langs de weg
[ ] Park
[ ] Schoolplein
[ ] Speeltuinen
[ ] Markt
[ ] Huizen van andere
[ ] Restaurant – bar – cafe
[ ] Feesten
[ ] Hondenpension
[ ] Trimsalon
[ ] De auto
[ ] OV
[ ] Liften en of trappen
[ ] Mannen en Vrouwen
[ ] Kinderen
[ ] Verzorgingshuis
[ ] Joggers
[ ] Bezorgers
[ ] Huidskleuren
[ ] Dierenartsen
[ ] Honden
[ ] Katten
[ ] Paarden/ander vee
Overige:
[ ] Verkeer
[ ] Fietsers
[ ] Motorrijders
[ ] Skateboards
[ ] Rolstoelen
[ ] Stofzuigers
[ ] Wasmachines/wasdrogers
[ ] Verzorging (borstelen, wassen)
[ ] Medisch onderzoek
[ ] Alleen thuis blijven (liefst in bench)
Eigen toevoegingen:
Hondentraining / Cursus
Het is dan eindelijk zo ver, u heeft besloten dat u met uw maatje op hondentraining gaat. Een goede en leuke beslissing. Een cursus volgen is een goede manier om uw pup of hond te leren kennen maar ook een goede manier om hem op te voeden, oefeningen aan te leren, en samen bezig te zijn zodat uw band ook nog eens een heel stuk sterker word. Er zijn cursussen op allerlei niveaus van pup tot starterscursus. Wat voor cursus voor u en uw hond geschikt is is voor iedereen weer verschillend.
De wereld in hondentrainingen is erg groot, omdat de titel hondentrainer/hondeninstructeur niet beschermt is kan iedereen die het leuk vind een hondenschool starten. Dus erg belangrijk om van te voren goed te informeren wat welke hondenschool bied en het is ook niet onverstandig om uw familie, vrienden of kennissen om adviezen te vragen. Ook de dierenarts kan u vaak meer vertellen en goed adviseren.
Vaak zijn er wel een aantal zaken waar u op kunt letten bij het kiezen van de juiste hondenschool voor u en uw hond denk hierbij aan bijvoorbeeld:
– Zijn de instructeurs gediplomeerd?
– Zijn de methodes diervriendelijk? op gebied van trainingen word er steeds wel iets veranderd, het word steeds diervriendelijker. Waar vroeger vaak getraind werd doormiddel van ”straffen” word er tegenwoordig gewerkt met belonen. Dit geeft vaak sneller resultaat en is minder stress vol voor u en uw hond.
– Word er gekeken naar u en uw hond? Iedereen is weer anders en dat telt ook voor elke hond. Wat voor de ene hond prima werkt, geeft bij een ander hond misschien geen resultaat. Een goede hondenschool houd daar rekening mee. Word u toch gedwongen om steeds maar diezelfde manier van werken te volgen, dan is het wellicht beter om toch nog even verder te kijken naar een andere hondenschool.
– Let er op dat de groepen niet te groot zijn. Het is natuurlijk erg fijn als iedereen de gewenste aandacht krijgt.
– Kijk of de inhoud van de cursus aansluit bij uw wensen en verwachtingen.
– Kijk of de groepen van gelijke waarde/niveaus zijn.
Zo zijn er vast nog meer dingen waar u op kunt letten, maar het belangrijkste is toch wel dat u zich goed voelt bij de hondenschool naar keuze. Mogelijk kunt u een afspraak maken en vrijblijvend een paar proeflessen volgen! Dit maakt vaak de keuze al weer een stuk gemakkelijker. Het is belangrijk dat zowel u als uw hond een prettig gevoel heeft binnen een bepaalde groep.
Als een hond agressief gedrag vertoont kan uw reactie invloed hebben op de afloop VOor ue eigen veiligheid en die van anderen is het daarom belangrijk te weten hoe u met agressief gedrag om kunt gaan. Ook als u een gevecht ziet tussen honden of uw eigen hond is hier bij betrokken is het nuttig om te weten wat u kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Eigen hond:
Op het moment dat het hier om uw eigen hond gaat die agressie vertoont zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten: – Straf de hond niet voor dreiggedrag. Als u dat doet zal hij wellicht een volgende keer niet meer dreigen maar direct bijten.
– Neem dreiggedrag serieus. Uw hond geeft hier mee aan dat hij een situatie vervelend vind. Ga dus niet door met wat u wilde doen. Gaat het om iets wat echter moet gebeuren probeer dan een andere manier te verzinnen om uw doel te bereiken.
– Blijf rustig, ga niet schreeuwen, mopperen, gillen of rennen. Dreigt uw hond naar u toe, blijf dan stil staan of trek uzelf rustig een stapje terug. Staar op dit moment uw hond niet aan.
– Vertoont uw hond aan de lijn agressief gedrag naar een andere persoon of een andere hond? Neem hem dan meteen mee naar de andere kant. Gedraag u daarbij rustig en vastbesloten.
– Voorkom dat de situatie zich herhaalt. Let op uw eigen veiligheid. U zou bijvoorbeeld bij herhaaldelijk gedrag kunnen overwegen om een muilkorf aan te leren. (er zijn meerdere mogelijkheden, bespreek deze eventueel met een dierenarts of een gedrags deskundige)
Bedenk hier na altijd hoe u dit gedrag van uw hond wilt gaan oplossen.
Hoe Agressie oplossen?
Als uw hond agressie vertoont zult u hier iets aan moeten doen. Hoe eerder u er aan gaat werken hoe groter de kans dat u het gedrag kunt veranderen. In alle gevallen maar zeker als het agressieve gedrag plotseling is ontstaan, is het verstandig om uw hond door een dierenarts te laten nakijken. Lichamelijk zaken zoals pijn of hormonen kunnen veel effect hebben op het gedrag. Misschien kan de oorzaak verholpen worden of u kunt leren hoe beter met fysieke beperkingen van uw hond om te gaan.
Agressief gedrag dat niet door een afwijking word veroorzaakt kan vaak met trainen worden verholpen of verminderd. Het is niet eenvoudig om zelf met dit gedrag aan de slag te gaan. Vaak is het moeilijk om te bepalen welke zaken een rol spelen. Soms speelt uw eigen onbewuste reactie mee. Maar in andere situaties bent u afhankelijk van gebeurtenissen in de omgeving die u zelf vaak niet in de hand heeft. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om zelf te gaan trainen omdat een ondeskundige aanpak ook averechts kan werken. Straffen en een harde aanpak kunnen de agressie ook erger maken.
Vreemde hond met agressie:
Als u op een agressieve manier door een andere hond word benaderd is het belangrijk dat u rustig blijft. Een goede reactie kan het gedrag vaak stoppen of voorkomen dat u word aangevallen. De volgende tips kunnen u helpen:
– Blijf stil staan, ga niet rennen of met uw armen zwaaien.
– Staar de hond niet aan maar kijk langs hem, draai uw gezicht en uw lichaam een beetje van de hond af.
– Als u word aangevallen probeer dan een voorwerp tussen u en hond te krijgen.
– Als u word omgegooid of u valt. Rol u dan in een bal en bescherm uw hoofd en nek met uw armen en handen. Blijf vooral stil liggen.
– Als u een vervelende ervaring met een hond heeft kunt u altijd de eigenaar er op aanspreken. De eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar hond.
Vechtende honden:
Ook honden onderling kunnen ruzie krijgen. Vechtende honden kunnen elkaar flinke schade toebrengen. Wat doet u als twee honden met elkaar in gevecht zijn, en wat doet u vooral niet? Ingrijpen bij een gevecht tussen twee honden is gevaarlijk. De honden zien in het heetst van de strijd geen verschil tussen uw handen en de andere hond. Ook uw eigen hond kan u dus bijten als hij vecht. Toch is het soms nodig om tussenbeide te komen, want het kan er zo fel aan toe gaan dat één van de honden het niet overleeft. Als u ingrijpt, moet u echter in de eerste plaats aan uw eigen veiligheid denken.
U maakt de grootste kans om de honden uit elkaar te kunnen halen als beide eigenaars actie ondernemen. Is uw eigen hond bij een gevecht betrokken, roep dan als het kan de hulp in van de andere eigenaar! De volgende methodes kunt u eventueel proberen:
– Soms helpt het om de honden flink te laten schrikken. Gooi bijvoorbeeld water over hen heen, met een emmer of gebruik een tuinslang. Een hard geluid maken kan ook helpen.
– Een deken, dekbed of uw jas over de koppen van de honden heen gooien geeft soms ook het effect dat de honden elkaar even loslaten uit verwarring.
– Is er een slootje in de buurt, dan kan het werken om de honden daarin te duwen.
– Een manier om honden uit elkaar te halen is om beide honden tegelijk, elk door hun eigen eigenaar, bij de achterpoten (bij de knieën, dus zo dicht mogelijk bij het lichaam) te pakken en op te tillen. Vaak laten ze dan los. Pas hierbij wel op dat de hond u niet kan bijten en doe dit alleen in het uiterste geval. Pak honden niet bij de onderkant van hun poten want dan beschadigt u de gewrichten, en pak hen ook niet bij de staart.
Wat u in elk geval niet moet doen is met uw handen of gezicht in de buurt van de koppen van de honden komen. Probeer nooit de bek van een hond open te wrikken met uw handen en probeer de honden niet bij de halsband te pakken.
Ga niet staan schreeuwen: dat maakt de opwinding alleen maar groter.
Trek niet hard aan een hond als de ene hond de andere hond stevig vasthoudt en niet loslaat. U maakt de verwonding daarmee erger. Wacht op een moment dat de bijtende hond even zijn greep verslapt.
Is uw hond gewond, bel dan meteen een dierenarts of dierenambulance. Hondenbeten kunnen ernstig zijn en bovendien flinke infecties opleveren.
Ongewenst gedrag en voorkomen:
Elke hond moet opgevoed worden om in onze maatschappij te kunnen leven zonder problemen. Het natuurlijk gedrag van de hond is immers anders dan het gedrag wat wij als hun baasje graag willen zien. De hond moet leren wat wij van hem verwachten, hoe hij zich in allerlei situaties moet gedragen, welke regels er gelden, en wie er de leiding heeft. Dit geld niet alleen voor de grote honden, maar net zo goed voor de kleine hondjes. Vergis u niet in de opvoeding ook van kleine hondjes, die zijn vaak pittiger dan u denkt. Opvoeding van een pup vergt veel tijd en energie, maar je krijgt er wel je liefste maatje voor. Een volwassen hond heeft al een heel levensles achter de rug en zal vaak al alles geleerd hebben.
Het is altijd beter om ongewenst gedraag te voorkomen.. ”voorkomen is beter dan genezen”
Maar hoe pak je ongewenst gedrag aan?
In Theorie is het mogelijk je hond het woord ”Nee!” te leren. Wat je vervolgens kan gebruiken als een signaal voor ” stop waar je mee bezig bent”. Dit leer je in een aantal keren oefenen aan. Beloon je hond als hij naar ” Nee” luistert met een kleine beloning. Daarna kan je het gebruiken om je hond te stoppen als hij iets doet wat hij niet mag. (dat hopen we dan in elk geval)
Miscommunicatie:
Op zich is er niets mis met het woordje Nee, als het ook echt gebruikt wordt zoals hierboven beschreven: een signaal voor “Stop waar je mee bezig bent”. Helaas wordt het woordje Nee niet altijd goed gebruikt. Het woord wordt geschreeuwd bijvoorbeeld. Of meerdere malen achtereen gebruikt. Of men denkt dat na het zeggen van het woordje Nee, de hond precies begrijpt welk gedrag er van hem verlangd wordt. En als hij dan “niet luistert” dan is hij “koppig“, “eigenwijs” of zelfs “dominant“… Het misverstand tussen baas en hond is geboren.
Boontje komt om zijn loontje?
Als u wilt dat een hond stopt met ongewenst gedrag is het misschien handig om hem afleiding te bieden op het moment dat hij iets doet wat niet mag. Maak bijvoorbeeld een gek geluidje of noem gewoon eens zijn naam. Zo kunt u hem steeds op andere gedachten brengen. Voor zowel u als de hond kan dit een prettige oplossing zijn. Herhaal dit regelmatig zodat uw hond dit geluidje als een signaal ziet om te stoppen waar hij mee bezig is.
Pak dit probleem bij de oorzaak aan. En dan komt het belangrijkste. Achterhalen waarom de hond dat gedrag vertoonde. Want als u ongewenst gedrag bij de oorzaak kunt aanpakken, dan kunt u er duurzaam iets aan veranderen.
Neem als voorbeeld een hond die uitvalt naar een andere hond. U kunt er voor zorgen dat hij op dat moment stopt met blaffen, maar de eerst volgende hond die hij weer tegenkomt daar gaat hij weer blaffen. Na een aantal van dat soort ontmoetingen kunt u behoorlijk gefrustreerd raken, waarom blijft hij dan toch steeds weer?? Dat is wat u zich dan gaat afvragen. U kunt zich gaan afvragen of u misschien geen goede opleiding geeft, of dat uw hond dominant is, gefrustreerd of misschien is hij juist wel bang voor honden. U voelt wel aan dat elk van deze oorzaken een andere aanpak met zich mee brengt. WIlt u dus ongewenst gedrag duurzaam veranderen dan is het achterhalen van de oorzaak enorm belangrijk.
Ben jij een goede leider?
Tot dat uw hond geleerd heeft hoe hij zich hoort te gedragen, is er een belangrijke taak voor u. U heeft in handen wat uw hond doet, en hoe hij zich gedraagt. Zorg dat u de leiding heeft en hij naar u luistert. Zorg dat hij niet in de fout kan gaan. Dus voor een hond die sloopt als je weg bent, zorgt u dat hij in de ruimte verblijft waar het geen kwaad kan. In dit geval is een bench helemaal handig. Voor een hond die overprikkelt raakt bij bezoek heb je ook iets klaar liggen waar hij afleiding in kan vinden. Voor een pup die achter kinderen aan holt is een puppyren ideaal. U bent de baas en u bepaalt wat goed is en wat niet.
Er zijn zo tal van voorbeelden, maar hoe consequenter u bent hoe sneller uw hond dit negatieve gedrag heeft afgeleerd, en hoe meer plezier jullie aan elkaar beleven.
Honden zijn roedeldieren, binnen een een roedel heerst er een rangorde. U weet dat uw hond onderaan in de rangorde moet staan om probleemgedrag te voorkomen. Maar hoe maakt u uw hond zijn positie duidelijk?
De hond met de meeste privileges is de leider. Deze mag dus als eerst eten en paren. De honden daar onder zullen proberen om hoger op te komen om zo meer privileges te bezitten, want hoe meer privileges hoe groter het aandeel van zijn genen in de volgende generatie zullen zijn.
Veel problemen ontstaan door een verkeerde verhouding tussen de baas en de hond. Om dit te voorkomen moet u uw hond lager in de rangorde hebben, lager dan uzelf, uw partner en eventuele kinderen of huisgenoten. Er zijn enkele regels om uw hond dit duidelijk te maken, denk dan bijvoorbeeld aan:
– De baasjes eten altijd als eerst. U kunt zijn voedsel klaar maken in zijn aanwezigheid, ga vervolgens zelf eten en geef daarna uw hond zijn eten. Ben hier consequent in vanaf het moment dat de hond bij u in huis komt wonen.
– Voer uw hond ook nooit wanneer u aan tafel zit. Anders zal uw hond voortaan gaan schooien wanneer u rustig aan tafel wilt eten. Bovendien denkt de hond dat hij hoog in de roedel staat als hij tegelijk met u mag eten.
– Laat de hond niet als eerste door de deuropening of andere nauwe doorgangen gaan.
– Op straat bepaalt u welke route wordt gelopen. De roedelleider leidt de roedel en bepaald waar de roedel heen gaat. Heeft de hond al bepaald waar u heen moet lopen, neem dan bewust een andere afslag.
– Ga niet naar de hond toe, maar laat hem naar u toekomen.
– U bepaalt wanneer de hond aandacht krijgt. Geef de hond niet altijd aandacht wanneer hij erom vraagt. Roep de hond ook eens naar u toe wanneer hij rustig op zijn plaats ligt en geef hem nu aandacht
Dit zijn enkele voorbeelden, het is natuurlijk helemaal aan u hoe u er mee om gaat, zolang uw hond maar weet dat u de baas bent. U bepaald en niet de hond.
Laat uw hond nooit alleen met kleine kinderen!! Kinderen tot ongeveer 12 jaar hebben een afhankelijke rang. Alleen wanneer de ouders aanwezig zijn zal de hond het kind als zijn baas beschouwen. In de afwezigheid van de ouders zal de hond proberen om de baas te zijn.
Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar u kunt beter problemen voorkomen dan genezen. Hou het voor iedereen zo prettig mogelijk, en zorg dat voor iedereen duidelijk is wat er verwacht word. Als er in een huishouden meerdere honden leven dan zullen deze onderling bepalen wie de hoogste in rang is. Dit proces kan soms gepaard gaan met aftasten, rangordespelen, en kleine confrontaties. Schrik hier zeker niet van en geef uw honden in dit geval de mogelijkheid om deze ”strijd” samen aan te gaan. U hoeft pas in te grijpen wanneer het echt uit de hand dreigt te lopen. Doe dit alleen niet te snel, want u houd dan een strijd in stand. Wanneer er geen duidelijke rangorde heerst weten de honden niet waar ze aan toe zijn en verkeren daardoor in stress situaties. Rangorde geeft duidelijkheid en daar hebben alle honden in een roedel behoefte aan.
Een pup zal in eerste instantie de laagste positie hebben binnen de roedel, in de socialisatie fase zijn de pups al heel druk bezig met dominantieverhoudingen onderling en ze zijn zich aan het bekwamen in allerlei verschillende soorten handelingen. Voorbeeld is het uitdagen, verdedigen, vluchten, aanvallen en onderwerpen. Dit gebeurd allemaal instinctmatig en het is een aandoenlijk gezicht als je een kleine pup van nog geen 7 weken zijn even oude zusje ziet bestijgen zonder dat ze nu eigenlijk weten wat ze doen. Moederhond speelt nu een belangrijke rol, zij heeft de grenzen bepaald tot waar de pups mogen gaan. Wanneer ze in de pubertijd komen zal de rangorde opnieuw bepaald worden. Dit zal dus tussen de 6 en 18 maanden zijn.
Als u een puppy aanschaft moeten deze nog opgevoed en gesocialiseerd worden. Is ook allemaal alleen maar leuk om een extra sterke band tussen u en de hond te krijgen. De pup hoort te weten wie de baas is. In de periode dat u de pup socialiseert maakt hij of zij kennis met allerlei dingen en prikkels in het leven die altijd op zijn of haar pad kunnen en zullen komen. Zo leert de pup hier goed mee om gaan. Een groot deel van deze socialisatie begint al bij de fokker. Maar zodra de pup met u mee naar huis gaat moet u ook direct met deze socialisatie door gaan.
Maar wat is socialiseren nu precies?
Socialisatie is een proces waarbij de hond leert zich aan te passen aan de normen van het gezin waar hij mee samenleeft. Het Doel is dan ook dat uw pup bekend word gemaakt met de wereld om zich heen. Dit maakt het voor de pup ook vele malen makkelijker om normaal te functioneren in zijn of haar leef omgeving. Onderdeel van de socialisatie is om uw pup overal mee naar toe te nemen. Neem deze bijvoorbeeld mee naar het schoolplein of naar de markt. Laat de pup dan rustig wennen aan alle prikkels om zich heen. Het helemaal niet erg om in het begin de pup op de arm te nemen. Hij kan dan rustig met uw steun de wereld verkennen en u voorkomt dat hij wil vluchten. Als u dan merkt dat de pup erg nieuwsgierig om zich heen kijkt kunt u de pup neer zetten en zo kan de pup kennis maken met al deze prikkels. Als u merkt dat de pup op een bepaalde prikken wat angstig reageert loopt u door en geeft u dit geen aandacht, zo weet de pup dat het geen ”gevaar” is dus geen rede voor angst. Als u dit ”angstgedrag” negeert zal de pup makkelijker met deze prikkels kunnen om gaan. Wat u kunt doen is dit zelfde moment waarop uw pup deze angst toont nog eens die situatie op zoeken, dit kunt u blijven herhalen tot de pup er niet meer op reageert en ook deze situatie als normaal ziet. Zo gaat u pup alle prikkels leuk vinden. Laat voorbijgangers en kinderen uw pup voorzichtig aaien zo leert de pup ook met andere mensen en kinderen om te gaan.
Beloon u pup bij slecht gedrag niet, dit kunt u het beste negeren. Zo weet uw pup dat iets totaal niet kan. Probeer elke nieuwe ervaring positief te maken voor uw pup.
Het is aan te raden om met uw pup een puppycursus te volgen. Deze cursussen worden in elke plaatst wel gegeven. U zult merken dat uw pup dit erg leuk vind, en een cursus is een geschikte manier om uw pup te socialiseren met andere honden. En zo komt u ook nog eens meer te weten over uw pup.
Wat wij ook verstandig vinden, maar dit moet u natuurlijk allemaal voor u zelf bepalen is dat u met uw pup regelmatig langs de dierenarts gaat. Daar een lekker snoepje halen, zo leert uw pup dat de dierenarts toch eigenlijk best wel leuk is. Als de pup op latere leeftijd nare ervaringen beleefd bij de dierenarts is het voor de pup veel moeilijker om dat negatieve gevoel te koppelen aan de dierenartsenpraktijk. Socialiseren houd niet op bij 1 positieve ervaring, het is erg belangrijk om de ervaringen te blijven herhalen. Op deze manier went uw pup er het beste aan en zal hier erg veel succes uit halen. Blijf tijdens dit proces ook altijd weer nieuwe prikkels op zoeken maar ook prikkels die uw pup al goed kent en weet hoe er mee om te gaan. Doe op 1 dag niet te veel prikkels op zoeken, uw pup heeft natuurlijk ook zijn of haar rust nodig om dit alles te kunnen verwerken.
Hopelijk gaat u heel veel plezier beleven aan het socialiseren, en genieten u en uw trouwe viervoeter van alle momenten die jullie samen gaan ontdekken.