Opnieuw controle bij ‘horrorfokker’ in EerselOpnieuw controle bij ‘horrorfokker’ in Eersel

Omroep Brabant meld vandaag het volgende op de website:

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) houdt dinsdag een controle bij een hondenfokker in Eersel. Ook de politie is aanwezig. Volgens de woordvoerder van de NVWA gaat het om een geplande actie, waarbij wordt gecontroleerd of de fokker de honden de juiste zorg geeft. Eerder bleek dat honden daar onder meer last hebben van schurft en gebitsproblemen.

Een maand geleden hield de NVWA ook al een controle bij de hondenfokker. Toen werden dertig honden in beslag genomen, omdat de dieren direct medische zorg nodig hadden, maar dat niet in Eersel kregen.

“We hebben toen ook geconstateerd dat er honden waren met schurft en tandsteen en dat er vieze hokken waren”, zegt de woordvoerder van de NVWA. “We hebben de fokker de tijd gegeven om dat te verbeteren. We komen nu kijken of dat zo is.” Als dat niet het geval is, worden er opnieuw honden meegenomen. Alle honden en de verblijven worden dinsdag gecontroleerd, samen met dierenartsen en gedragstherapeuten.

De fokker ligt al langer onder vuur en is inmiddels al tien keer bezocht door controleurs van de NVWA. Daarbij kwamen verschillende overtredingen aan het licht, zoals slechte kwaliteit van het drinkwater en te weinig vloeroppervlak in de hokken. Ook kwamen de dieren te weinig buiten.

Juridische strijd
Er is al langer een juridische strijd gaande rondom de fokker. In november vorig jaar dwong de gemeente via de rechter af dat alle honden, ruim vierhonderd, daar weg moesten zijn.

De fokkerij is in strijd met het zogenaamde bestemmingsplan en dus mogen op die plek geen dieren worden gehouden, oordeelde de rechter. Maar dat weghalen is niet gebeurd, want de fokker spande verschillende rechtszaken aan om dit te voorkomen.

Begin deze maand zei de rechter in Den Haag niet genoeg informatie te hebben om een uitspraak te kunnen doen over of de vierhonderd honden weg moeten. De zaak, die aangespannen werd door House of Animals, wordt volgende week behandeld. De rechter wil bijvoorbeeld eerst het uitgebreide inspectierapport van de NVWA hebben. Ook wil hij de fokker eerst zelf spreken, maar die was begin bij de zitting niet aanwezig in de rechtszaal.

Lees en zie het volledige artikel HIER