Mijn hond leren blaffenMijn hond leren blaffen

Misschien vraag je je wel eens af, kan mijn hond eigenlijk wel blaffen? Daar is het antwoord eigenlijk heel makkelijk op te geven. Ja ook jouw hond kan blaffen.
Maar waarom hoor ik dit dan niet? Of misschien denk je wel, die hond blaft veel en komt dan gelijk het besef…” oh ik heb de mijne eigenlijk nooit echt horen blaffen”.

Honden blaffen natuurlijk om diverse redenen, denk dan aan bijvoorbeeld het feit dat ze het ergens niet mee eens zijn, ook kan het zo zijn dat ze ergens heel erg enthousiast van worden, of ze willen je gewoon iets duidelijk proberen te maken. Vaak zie je in combinatie met de lichaamstaal van je hond wat er aan de hand is en kan je hier dan ook op de juiste manier mee om gaan, of op reageren.  In sommige gevallen ook zonder reden. Dit is dan iets wat je de hond graag wilt afleren. Des te langer jij je hond hebt hoe beter je zal begrijpen wat je hond nu precies met zijn of haar blaf bedoeld.

Wil je nou ook graag jouw hond aan zijn blaf herkennen? Dan kan je dat ook gaan trainen. Maar hoe pak je dat aan, daar hopen wij een goed antwoord op te kunnen gaan geven.

Blaffen wil je natuurlijk op de juiste manier leren, zodat je ook het effect krijgt waar je zo op hoopt. Niet dat het blaffen van de hond ongewenst is en op een gegeven moment ergernissen gaat oproepen. Net als ieder andere commando wat jij je hond wil leren is het belangrijk dat je blijft herhalen en dit in combinatie met een beloning.

Hier onder proberen we in korte en duidelijke stappen meer uitleg te geven hoe jij jou hond kan trainen.

  1. Je hond laten blaffen is natuurlijk de eerste stap. Het makkelijkste is om zelf heel erg enthousiast te gaan doen, denk dan aan springen, wild doen, beetje stoeien met je hond daag hem uit. Geef hem een reden tot blaffen. Soms wil het ook nog wel eens werken om zelf blaffende geluidjes na te doen…
  2.  Als het dan eindelijk is gelukt om door jou dolle buien en grote enthousiasme hem of haar te laten blaffen stop je zelf direct met je enthousiasme en roep je tegelijk een commando, denk aan bijvoorbeeld het woordje ”Blaf” of ” Woef”. Bij deze commando geef je ook gelijk de beloning in bijvoorbeeld de vorm van een klein koekje.
  3. stap 1 en 2 blijf je keer op keer herhalen, je zal zien dat je hond na verloop van tijd dit commando onder de knie heeft en jij je niet meer hoeft uit te sloven door overdreven enthousiast te doen. Herhaling is dus stap 3, dit is zo ontzettend belangrijk. Dat is bij elk nieuw commando wat je de hond leert zo, door herhaling zal jouw hond het patroon eigen gaan maken.

Eigenlijk lijkt het allemaal dus niet zo moeilijk, heb je hier alleen net als bij ieder commando doorzettingsvermogen en flink wat beloningen voor nodig. Maar dat moet helemaal goed komen. Nu de basis van het blaffen is gelegd, kan je jouw hond ook leren blaffen door middel van handgebaren.

Wil jij nu ook jouw hond leren blaffen, dan lijkt het ons leuk als je ons laat weten hoe jij dit hebt aangeleerd. Dan plaatsen wij jouw verhaal op onze blog als je dit goedkeurt.