Mexicaanse Naakthond

(ook wel: Xoloitzcuintli )

De Mexicaanse naakthond is een ras dat zoals de naam al zegt uit Mexico komt. De honden zijn leergierig en zijn graag onder de mensen. Het is al een oud ras en stamt af uit de tijd van de Azteken, ze zijn mensen ook gewend en kunnen prima met hen samenleven, ze worden gemiddeld 25 tot 35 cm groot.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De raskenmerken van de Mexicaanse naakthond zijn dat ze graag werken en zich ook onder de mensen bevinden. Ze staan bekend om de naam naakthond, ze hebben weinig verzorging nodig. De honden zijn al erg oud, ze stammen af uit de tijd van de Azteken en zijn sinds die tijd ook al mensen gewend en leven graag met hen samen.

Karakter:

Het karakter van de honden is vriendelijk en ze zijn leergierig. Het zijn honden die al verschillende eeuwen leven, ze zijn er al sinds de tijd van de Azteken. De honden zijn lief voor kinderen en andere honden, ze vinden het fijn om samen te leven en ze zijn volgzaam. Verzorging hebben de honden niet echt nodig, het zijn niet voor niets naakthonden.

Gebruik/functies:

Het zijn gezelschapshonden.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben beweging nodig en vinden het fijn om lekker buiten te zijn met je.

Verzorging:

Het verzorgen van de hond is vrij eenvoudig, maar er zijn enkele speciale overwegingen voor dit haarloze ras. Als hij een jas heeft, borstel deze dan wekelijks met een zeer zachte borstel. Veeg de huid dagelijks schoon met een doek die is bevochtigd met warm water om vuil te verwijderen. Een bad met een milde hondenshampoo eenmaal per week of om de paar weken helpt de huid vlekvrij te houden. Breng hydraterende lotion dagelijks of naar behoefte aan, afhankelijk van de huidconditie en het klimaat. Sommige haarloze rassen zijn gevoelig voor lanoline, dus vraag de fokker welke lotion ze op haar honden gebruikt.

De rest is basiszorg. Trim de nagels indien nodig en poets de tanden regelmatig met een zachte tandenborstel en hondentandpasta voor een goede algehele gezondheid en frisse adem. Controleer de oren elke week en maak ze indien nodig schoon met een door uw dierenarts aanbevolen schoonmaakmiddel. Haarloze rassen zijn gevoelig voor zonnebrand, dus breng zonnebrandcrème aan (vraag uw dierenarts om een hondenveilige aanbeveling) of kleed hem in een honden-T-shirt. Hij heeft misschien warme hondenkleding nodig in de wintermaanden.

Omgang met kinderen:

De Mexicaanse naakthond kan goed overweg met kinderen ze hebben een vriendelijk karakter.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De Mexicaanse naakthond is gewoon gebouwd en redelijk slank. Hij heeft smalle poten en de oren staan overeind. Ze hebben donkere ogen die recht naar voren staren.

Kleur:

De huid van de honden is grijs, maar ook andere kleuren komen voor.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Mexicaanse naakthond is 25-35 cm.( zowel voor Reutjes als Teefjes)

Ogen:

De ogen van dit ras zijn donker van kleur en amandelvormig.

Vacht:

De vacht van de honden heeft geen verzorging nodig, het zijn namelijk naakthonden.

Staart:

De staart van de honden is kort.

Een stukje geschiedenis:

Dit is ook wel eens de eerst genoemde hond van Amerika, daar gebruikte ze de naam Xoloitzcuintli. (Het wordt uitgesproken als ‘show-low-eetz-kweent-lee’. Of neem de gemakkelijke uitweg en noem hem gewoon ‘show-low’)

Het is een haarloos ras, dat al vele eeuwen bestaat. Zoals blijkt uit de afbeeldingen op pre Colombiaans aardewerk en rapporten van de Spaanse veroveraars. De honden met een warm lichaam werden gewaardeerd om hun genezende eigenschappen en stonden bekend om het helpen bij kiespijn, slapeloosheid en kwalen die profiteren van warmte, zoals reuma en astma. Ze waren populair in de jaren 1930 en 1940. Kunstenaars als Frida Kahlo en Diego Rivera hebben het ras vaak in hun werken afgebeeld. Maar zoals zo vaak gebeurt, verloor de hond zijn populariteit. Het aantal van het ras daalde zo laag dat de American Kennel Club deze hond uit zijn stamboek elimineerde.