Mechelse Herder

Mechelse Herder een uitmuntende, vrij dominante werkhond. Atletisch, krachtig, gespierd, snel, intelligent, moedig en zeer actief. Een onvermoeibare hond die altijd wil werken.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De Mechelaar is moedig, oplettend, werkwillig, gehecht aan eigen mensen waaks en temperamentvol.De Mechelse Herder is een werkhond,die uitblinkt in het verdedigen van zijn baas en diens eigendommen. Hij is ongevoelig voor slecht weer en is bijzonder graag buiten, zijn lichaamsbeweging moet hier uiteraard op afgestemd zijn. De Mechelaar beweegt zich met gratie, is een onvermoeibare werker en laat zich voor ieder doel africhten.

Karakter:

De Mechelse Herder staat vooral bekent om zijn werkwilligheid, vasthoudendheid, scherpe intelligentie, hardheid, oplettendheid, slimheid, moed, enz. Hij is ook zeer trouw en natuurlijk ook zeer waaks. De Mechelaar beschermd zijn gezin en hun bezittingen zeer overtuigend tegen kwaadwillende. Daarom wordt hij tegenwoordig veel gebruikt als politiehond. De Mechelaar is een beweeglijke en temperamentvolle hond die dominant kan zijn. Als je een goede verhouding hebt met je hond en je bent met hem bezig kan hij ook in een kennel gehouden worden. Ze zijn dan ook enorm gehecht aan hun baas.

Gebruik/functies:

Het is een geweldige sporthond. In de eerste plaats omdat hij onvermoeibaar en erg wendbaar is. Maar ook omdat hij wil leren en wil gehoorzamen. Deze hond staat steeds klaar, is trouw en wil niets liever dan samenwerken met zijn baas. Hij is een uitmuntende waakhond, verdedigingshond, drugshond, speurhond, lawinehond enz.

Lichaamsbeweging:

De oorspronkelijke taak van de Mechelaar is het drijven van vee. Maar tegenwoordig worden ze meer gebruikt als politiehond, lawinehond en reddingshond.De Mechelaar is een werkhond in hart en nieren. Ze hebben niet alleen veel beweging nodig voor hun energie kwijt te raken maar hebben ook een behoefte aan geestelijke bezigheid. De Mechelaar is geschikt voor verschillende hondensporten zoals: behendigheid, africhting, flyball en gevorderde gehoorzaamheid.

Verzorging:

De verzorging van de kortharige Mechelaar vergt niet veel tijd. Men hoeft niet bang te zijn dat het haar in de knoop gaat of gaat klitten.Het grootste deel van het jaar is een regelmatige borstelbeurt met een stevige kortharige borstel of een borstelhandschoen ruimschoots voldoende om de losse haren en vuil te verwijderen.

Omgang met kinderen:

Een Mechelse herder is een hond die zich kan aanpassen aan kinderen mits constante supervisie en door hem van jongs af een specifieke opvoeding te geven. Een Mechelse herder heeft nood aan een goede opvoeding en de juiste begeleiding. Laat echter nooit kinderen achter bij eender welke hond van welk ras ook.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De Mechelse Herder is een harmonieus, evenredig gebouwde hond. Hij oogt robuust en sierlijk en draagt zijn hoofd. Het lichaam is niet te breed, en meer vierkant dan de Duitse Herder

Kleur:

Vaalrood met zwarte punten, liefst met zwart masker en zwarte oren.

Schofthoogte:

Teven tussen de 56 en 62 cm, voor reuen tussen de 60 en 66 cm.

Gewicht : 25 -30 kg

Ogen:

Amandelvormig en donker.

Vacht:

De beharing moet altijd dicht zijn, goed aanliggend, van een goede textuur en samen met de wollige ondervacht een uitstekende beschutting vormen. Bij de Mechelse herders betekent zwart-gevlamd dat er haren zijn met zwarte uiteinden, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd. Dit zwart is in ieder geval gevlamd en mag zich noch als grote platen, noch als echte strepen (stroming) vertonen. De Mechelse Herder is uitsluitend vaalros zwart-gevlamd (fauve-charbonné), met zwart masker. Een weinig wit op de voorborst en de tenen wordt geduld.

Staart:

Goed ingeplant, minstens tot aan de sprong doch bij voorkeur verder reikend; in rust hangend gedragen en in actie meer opgeheven, doch niet hoger dan horizontaal gedragen, zonder ooit een haak of een afbuiging te vormen.

Een stukje geschiedenis:

De Mechelse Herder komt uit de Kempen en het Noorden van Brabant. Hij werd daar gebruikt als drijver en hoeder van schaapskudden. Het ras is zeer geschikt voor africhting en heeft een sterke bewakingsdrift. Door de jaren heen is de Mechelaar een veelzijdige gebruikshond gebleven.