Maltezer

De Maltezer komt oorspronkelijk uit Malta. Het zijn erg levendige en aanhankelijke hondjes. Daarnaast zijn ze ook zeer volgzaam en intelligent. Je kunt met de honden goed op cursus gaan om hen van alles te leren. De honden worden gemiddeld 25 cm groot en de teefjes zijn wat kleiner tot ongeveer 20-23 cm. Ze wegen ongeveer 3 tot 4 kg, het zijn redelijk snelle honden en ze bewegen graag, maar ze liggen ook graag bij je op schoot.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het ras staat bekend om zijn intelligentie, daarnaast ook om de volgzaamheid. De honden zijn graag bij je en doen dan ook graag alles mee. Ze houden van een cursus en zijn de hele dag lekker levendig. Ze kunnen prima mee naar buiten en luisteren goed, een cursus is aan te raden als je de honden vaak ergens mee naar toe wil nemen zodat de honden ook goed gesocialiseerd worden. Ze zijn lief voor kinderen en gaan ook goed met andere honden samen.

Karakter:

Het karakter van de honden is goed, ze zijn volgzaam, intelligent, aanhankelijk en erg lief voor kinderen en andere honden. De levendigheid van de honden is direct te merken, ze zitten niet graag stil en ze volgen je het liefst de hele dag. Als zij hun energie goed kwijt kunnen dan komen ze daarna lekker bij je op schoot liggen, het zijn dan ook echte knuffelhonden.

Gebruik/functies:

De honden zijn geschikt als gezelschapshond.

Ook zijn deze hondjes zeer geschikt om te showen.

Lichaamsbeweging:

De Maltezer heeft wel beweging nodig want ze zijn vrij levendig.

Verzorging:

De verzorging van de vacht is belangrijk, te denken aan borstelen en kammen en eens of twee keer per jaar naar de trimsalon.

Omgang met kinderen:

Ze gaan goed overweg met kinderen, ze spelen graag samen en zijn vriendelijk en zachtaardig.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden zijn klein, ongeveer 25 cm hoog en de teefjes maximaal 23 cm. Het is van belang dat de honden goed geborsteld worden zodat de haren niet voor de ogen vallen.

Kleur:

Veelal wit maar ook andere kleuren is mogelijk.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Maltezer is gemiddeld 25 cm, de teefjes zijn wat kleiner, maximaal 23 cm.

Ogen:

De ogen van de honden zijn donker van kleur maar niet altijd goed zichtbaar vanwege de enorme haarbos op de kop.

Vacht:

De vacht van de honden is lang en ze moeten zeker geborsteld en gekamd worden om het bij te houden.

Staart:

De staart van de honden is erg harig en wordt naar beneden gedragen.

Een stukje geschiedenis:

Een opmerkelijke Maltezer, Issa, was in de 1e eeuw eigendom van Publius, de Romeinse gouverneur van Malta. Issa werd in een gevierd epigram beschreven als “dartel … zuiverder dan de kus van een duif, zachter dan een meisje … waardevoller dan Indiase edelstenen.” Veel beroemde auteurs en wetenschappers, waaronder Plinius de Oude en Strabo, schreven over de schoonheid, finesse en onweerstaanbare charme van de kleine Maltese hond. De Grieken richtten graven op voor hun Maltezer en vanaf de 5e eeuw worden deze sierlijke honden vertegenwoordigd in Griekse keramische kunst. Er is archeologisch bewijs dat aantoont dat Maltese honden eigendom waren van de Egyptenaren die ze misschien hebben aanbeden. Tussen 1859 en 1873 waren er vierentwintig Maltese honden geregistreerd in het stamboek van de Kennel Club. Het was een tijd waarin Lady Giffard, die een grote fan van het ras was, deze zuivere witte honden met zulke zijdeachtige jassen en vriendelijke aard promootte naar andere geïnteresseerde partijen. Maltese honden zijn op veel schilderijen te zien en dit omvat royalty’s waarbij koningin Elizabeth I en koningin Victoria zijn beschilderd met hun loyale witte metgezellen. Ze werden geschilderd door illustere meesters zoals Goya en Joshua Reynolds en er wordt gedacht dat Mary Queen of Scots ook een van deze charmante kleine honden bezat.