Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terrier werd voor het eerst gefokt in Engeland zo’n 200 jaar geleden om op vossen te jagen. ‘Geboren om te graven’ is de rallykreet van deze hond. Hij is superactief, super slim en in de verkeerde handen, super destructief. De Jack Russell (Parson Russell als je aan de fokker kant van het hek woont) doet het het beste als hij bezig is met het jagen op ratten op een boerderij, gaat rijden met zijn eigenaar of meedoet aan terriërraces en earthdog-tests. Een Jack Russell Terrier is een leuke levendige hond, die met een duidelijke opvoeding het erg goed doet als huishond. Ook zijn ze gek op racen zoals hierboven aangegeven, behendigheid, jagen etc.. Het is een grond hond in een kleine verpakking.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Een alerte en actieve terriër met een levendige, intelligente uitdrukking. Die een duidelijke baas nodig heeft. Hij is geschikt voor race, jagen, behendigheid, frisbee en nog veel meer. Maar de Jack Russel is ook zeker geschikt als huishond.

Karakter:

Een stoere en onbevreesd, vriendelijk maar zelfverzekerde hond. Een waar je veel kanten mee op kan. Een Jack Russel kan een behoorlijke leeftijd halen.

Gebruik/functies:

– Jack Russell race
– Jagen
– Behendigheid
– Doggydance
– Frisbee
– Gehoorzaamheid

Lichaamsbeweging:

Een jack moet op zijn tijd en plaats zich even kunnen uitleven, het is dus een hond die veel beweging nodig heeft. Een rondje van een paar minuten is eigenlijk niet voldoende, hij moet zijn energie zeker goed kwijt kunnen. Als hij niet voldoende beweging heeft kan de Jack Russel erg ”vervelend” en druk worden in huis.

Verzorging:

De Jack Russell wordt geleverd in een gladde jas en een smerige of “gebroken” jas. Beide vereisen een minimale verzorging – slechts een paar keer per week een snelle borstel om het afstoten onder controle te houden. Hij is absoluut bedoeld als een hond zonder gedoe.
De rest is basiszorg. Trim de nagels indien nodig, meestal elke 2 weken. Poets de tanden regelmatig met een door de dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algemene gezondheid en een frisse adem. Controleer de oren wekelijks op vuil, roodheid of een slechte geur die op een infectie kan wijzen. Als de oren er vies uitzien, veeg ze dan weg met een wattenbolletje bevochtigd met een zachte, pH-gebalanceerde oorreiniger aanbevolen door uw dierenarts.

– Glad: Borstelen
– Broken: Borstelen en 2x in het jaar trimmen
– Ruw:Borstelen en 2x in het jaar trimmen

Daarbij bedoelen we echt trimmen en niet met de tondeuse wat trimsalons nog wel eens willen doen.

Omgang met kinderen:

Een Jack Russel en kinderen gaan prima samen, een kind kan een Jack Russel prima bezig houden en ze zullen elkaar heerlijk kunnen uitputten. Je moet beide alleen wel duidelijk maken tot hoever ze kunnen gaan.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Rug:

Recht. De lengte van schoft tot staartaanzet moet iets groter zijn dan de hoogte van schoft tot de grond.

Lendenen:

De lendenen behoren kort, sterk en goed gespierd te zijn.

Borst:

De borst is eerder diep dan breed, met voldoende afstand tot de grond, zodat de onderzijde van de borstkas zich halverwege de grond en de schoft bevindt. Vanuit de ruggengraat behoren de ribben goed gewelfd te zijn, waarna ze vlakker worden naar de zijden toe, zodat de omvang achter de ellebogen te spannen is met twee handen (span ongeveer 40 – 43 cm).

Kleur:

Wit MOET overheersen met zwarte en / of tankleurige aftekeningen. De tankleurige aftekeningen kunnen van de lichtste tot de warmste tankleur (kastanje) zijn GEEN black en Tan dit is een fok fout

Schofthoogte:

25 tot 30 cm

Ogen:

Amandelvormig Klein,donker en met een levendige uitdrukking. MOGEN niet bol zijn en de leden moeten goed aangesloten zijn. Liefst de oogleden zwart gepigmenteerd

Vacht:

Glad
Broken
Ruw

Deze vacht hoort weerbestendig te zijn dus niet te zacht omdat het een werkhond is.

Staart:

Recht op in rust mag hij hangen, liefst geen krul er in, we zien dit nog wel eens omdat de staart vroeger gecoupeerd werd. Dit is nu streng verboden!

Overige:

Een jack hoort een rechte rug te hebben met een goede staart aanzet. Ook moet hij voor en achter goed gehoekt zijn. Mooie recht in front. De kop moet krachtig zijn met mooie hangende of knop oren, GEEN recht opstaande oren dit is een fout.

Geschiedenis:

Toen Jack Russell (1795-1883), student van de goddelijkheid in Oxford, een terriër ontmoette met de naam Trump en verliefd op hem werd, werd een ras geboren. Met behulp van Trump ontwikkelde de vossenjagende Russell een onderscheidende soort Fox Terrier die bekend stond om zijn passie voor het volgen van de vos. De honden blonken uit door hun compacte, flexibele borst en lengte lichaam voor het afdalen van gaten na vossen, lange benen voor het volgen van de honden, witte kleur met slechts een stukje donkerbruin over elk oog en oor, een kleurpunt aan de wortel van de staart en een jas die beschermend was in alle weersomstandigheden en omstandigheden. De rassen op hun achtergrond waren waarschijnlijk de Old White English Terrier, nu uitgestorven, en een zwartbruine terriër vergelijkbaar met de vroege Manchester. De honden namen de naam van hun oprichter en kwispelen erin.