Ierse Wolfshond

De gigantische Ierse wolfshond heeft een indrukwekkend uiterlijk maar is zachtaardig van aard. Hij houdt van menselijk gezelschap en verwelkomt iedereen. Zijn ruwe vacht vereist wekelijkse verzorging en werpt matig af. Zie hieronder alle kenmerken van de Ierse Wolfshond! De Ierse wolfshond is een hond die hoort bij de windhonden. Het is een hond die gemiddeld 10 jaar oud wordt en ongeveer 54 kg kan wegen, de teefjes zijn vaak wat lichter.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het zijn honden die goed kunnen in een gezin bij kinderen. De honden zijn erg lief en zacht, ze houden van een wandeling en willen graag hun energie kwijt.

Karakter:

De honden hebben een zacht karakter, ze zijn kalm en onafhankelijk. Ze zijn ook onbewogen.

Gebruik/functies:

Het zijn echte gezelschapshonden, maar ook goede waakhonden en jachthonden.

Lichaamsbeweging:

De hond heeft veel ruimte nodig, hij moet zijn energie kwijt kunnen.

Verzorging:

De wolfshond heeft een ruwe vacht die vooral draadachtig en lang over de ogen en onder de kaak is. Uitgebreide verzorging wordt gedaan om de hond een perfecte uitstraling in de showring te geven, maar voor een huisdierbezitter is de vacht gemakkelijk te onderhouden. Er is gewoon veel hond om te verzorgen. Borstel of kam de ruige, harige vacht een of twee keer per week om dood haar te verwijderen en om matten of klitten te voorkomen of verwijderen. De dubbele jas werpt het hele jaar door matige hoeveelheden af, maar gaat niet door een zware eenjarige of tweejaarlijkse schuur. Een bad is zelden nodig.

Omgang met kinderen:

De honden kunnen goed overweg met kinderen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De honden staan hoog op de poten, de staart hang naar achteren en de oren hangen naast de kop.

Kleur:

De honden hebben een grijze en gestroomde vacht, deze kan echter ook rood, wit, zwart of reekleurig zijn.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de Ierse wolfshond is ongeveer 81-86 bij de reuen, de teefjes zijn vaak iets kleiner.

Ogen:

De ogen van deze honden zijn klein en donker.

Vacht:

De honden hebben een grijze en gestroomde vacht, deze kan echter ook rood, wit, zwart of reekleurig zijn. De hond moet regelmatig geborsteld worden.

Staart:

De staart van de honden hangt naar beneden en is vrij smal.

Een stukje geschiedenis:

Door de eeuwen heen bevolkten de enorme Ierse honden een aantal koninklijke hoven, waaronder die van Engeland Edward III, Henry VIII en Elizabeth I, evenals de Henry IV van Frankrijk. De honden werden ook gepresenteerd als koninklijke geschenken aan de rechtbanken van Zweden, Denemarken en Spanje. Helaas voor de Wolfshonden hebben ze hun werk een beetje te goed gedaan. Tegen de 18e eeuw was hun aantal afgenomen. Ze waren niet langer nodig omdat ze op de wolven van Groot-Brittannië en Ierland hadden gejaagd. De graaf van Chesterfield klaagde in 1750 dat hij ondanks een zoektocht van twee jaar geen van de honden had kunnen krijgen omdat het ras zo zeldzaam was geworden. Twintig jaar later schreef auteur Oliver Goldsmith dat de honden alleen als curiosa in de huizen van heren werden gehouden en merkte hij op: “Hij is buitengewoon mooi en majestueus van uiterlijk, de grootste van de hondensoort die ter wereld te zien is.