Houdverbod Engelse BulldogsHoudverbod  Engelse Bulldogs

Nieuws artikel van Rijnmond

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil het houden van honden met een te korte snuit verbieden. Volgens de minister lijden de honden onder hun uiterlijk en hebben ze vaak ademhalingsproblemen. Dat plan is hard aangekomen bij de opvang van Engelse Bullen in Den Bommel.
“Door dit verbod mag ik de honden die ik nu heb nog wel houden, tot ze overlijden”, vertelt Yvette de Groot van Yvette’s Engelse Bullenhuisje. Met haar opvang probeert ze iedere Engelse Bulldog een fijn thuis te bieden, maar daar lijkt met het verbod een eind aan te komen. “Nieuwe honden mag ik dan niet meer opnemen.”

Lijden onder het uiterlijk

De zorgen om dieren met een te korte snuit bestaan al langer. In 2014 werd het fokken van de dieren, waaronder mopshonden en katten met dubbelgevouwen oren, verboden. Toch wordt er nog steeds illegaal gehandeld in de beestjes en worden ze gehouden als huisdier.

Daar wil Adema nu een einde aan maken. Niet alleen pleit hij voor een zogeheten ‘houdverbod’, ook wil hij het tonen van zulke dieren verbieden. “Geen enkel huisdier zou moeten lijden onder zijn uiterlijk”, vindt minister Adema.

Happen naar adem

Veel mensen kiezen bij het nemen van een huisdier voor kenmerken die ze schattig vinden, zoals honden met een korte snuit of katten met vouwoortjes. “Ze hebben de beste bedoelingen, maar weten vaak niet dat dieren permanent kunnen lijden onder deze eigenschappen”, aldus Adema. Honden met een te korte snuit moeten bijvoorbeeld constant happen naar adem.
Adema geeft aan dat een houdverbod ook automatisch een handels- en importverbod betekent. De Koninklijke Hondenbescherming laat in een persbericht weten ‘bijzonder blij te zijn met het voornemen van de minister’.

Inslapen

Voor Yvette komt het mogelijke houdverbod als een klap. Mocht ze toch stiekem een nieuwe Engelse Bulldog ontvangen, dan kan dat grote gevolgen hebben. “Als er controle komt, kan dat misschien betekenen dat het hondje moet worden ingeslapen”, vertelt Yvette. “Dan moet je dus met een gezonde hond naar een dierenarts. Dat lijkt mij niet de bedoeling van de minister.”
Zelf heeft ze een betere oplossing, geeft ze aan. “Wijs mensen erop niet voor een paar honderd euro een hondje aan te schaffen bij een broodfokker. Bij een goede fokker betaal je een paar duizend euro, maar dan weet je dat je een gezonde hond koopt.”
Lees het artikel hier
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties