Hondenbelasting

Heeft u 1 of meerdere honden? Dan kan het zijn dat u elk jaar hondenbelasting moet betalen. Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. Dit betekent dat u deze belasting aan uw gemeente betaald. U kunt hier voor een afspraak maken bij het gemeentehuis en in sommige gemeentes is dit ook online mogelijk. Hier voor moet u even een kijkje nemen op de website van de gemeente waar u woont. Per gemeente kan het bedrag aan hondenbelasting ook verschillend zijn, daarom zetten wij hier geen tarieven neer.

Gaat u verhuizen en betaald u al hondenbelasting, geef dit dan op tijd door. Als uw hond is overleden geef dit dan ook door bij uw gemeente. U krijgt dan het onterecht te veel betaalde aan hondenbelasting terug.

In veel gemeentes is er regelmatig controle op hondenbezit. Mocht het zo zijn dat u geen hondenbelasting betaald dan kan het zo zijn dat u een boete krijgt.

Blindengeleidehond:

Als u vanwege een visuele beperking een blindengeleidehond heeft, krijgt u in de meeste gemeentes vrijstelling voor het betalen van hondenbelasting. U moet dit wel aan de gemeente doorgeven.

Meld altijd bij de aangifte dat het om een blindengeleidehond gaat. Wanneer u online aangifte doet, dan is er altijd een mogelijkheid om dit online ook aan te geven, u kunt dan een bewijsje als bijlage toevoegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het pasje dat het een blindengeleidehond is.