HondenallergieHondenallergie

Je hebt een hondenallergie, wat is dat nou eigenlijk?

Een allergie voor honden is een vervelende aandoening waarbij je verschillende reacties kunt krijgen als je in contact bent geweest met een hond.
Dit kan in sommige gevallen ook bij indirect contact opspelen. De huidschilfers en de haren van een hond spelen hierbij de grootste rol die een allergie kunnen veroorzaken.
Door dat je de allergenen inademt kunnen de klachten ontstaan. De symptomen kunnen zijn:

 • Verstopte neus
 • Vervelende en harde niesaanvallen
 • Jeuk op de huid
 • Tranende ogen
 • Je kunt het benauwd krijgen
 • Huiduitslag

Als je een van deze klachten herkent dan zou het raadzaam kunnen zijn om een allergie test te laten doen. Je weet dan binnen de kortste keren of je een allergie voor honden hebt.
Het zal spannend zijn tot het moment dat je weet of je een allergie hebt, er zal van alles in je kunnen opkomen aan vragen. Bijvoorbeeld wat kan ik doen om mijn hond toch heerlijk bij me te kunnen houden, of als je nog geen hond hebt kan je nadenken wat je gaat doen mocht je wel een allergie hebben.

Er zijn ook hypoallergenen honden, deze zullen minder huidschilfers hebben en een vacht die dit dan ook niet afstoot. Maar welke rassen zijn dit dan?
De onderstaande rassen zijn bijvoorbeeld een goede keus voor mensen met een allergie.

 1. Spaanse Waterhond:Deze hond is levendig en hardwerkend. Ze zijn goed in waken en hebben een vacht die weinig verzorging nodig heeft. Laat deze hond ongeveer 1 keer per jaar door een hondentrimmer scheren en je hebt er veel plezier van.
 2. Portugese Waterhond: deze hond is atletisch, loyaal en intelligent. Ze hebben een vacht die waterdicht is maar wel regelmatig onderhoud nodig heeft. Het is een hond die geschikt is voor een actief gezin.
 3.  Poedel: Deze hond is slim en actief, je hebt ze in diverse maten. Het is slim om de vacht van de poedel door een goede trimster te laten onderhouden.
 4. Peruaanse Naakthond: je hebt ze met en zonder haar, vooral de haarloze zijn erg populair onder de mensen met een allergie. Dit ras is lief, en beschermend naar zijn eigen gezin.
 5. Maltezer: Deze kleine lieve maar ook moedige hondjes hebben dan wel verzorging nodig maar vallen echt onder de hypoallergenen honden.
 6. Chinese Naakthond: Deze lieve, kleine, speelse en vrolijke hondjes houden van een actief leven. Ze zijn geschikt voor een gezin met kinderen en hebben zoals de naam al doet vermoeden nauwelijks haren.

Zo zijn er natuurlijk nog wel meer hypoallergenen honden, maar dit valt snel op te zoeken natuurlijk. Informeer anders eens bij iemand die er zelf ook weet van heeft of mogelijk ervaringen.
Verder is het wanneer je een hond hebt en een allergie van belang dat je bijvoorbeeld:

 • Je huis regelmatig stofzuigt, er zijn zelfs speciale stofzuigers voor huisdierharen
 • Zorgt dat de hond enkel en alleen in zijn of haar mand ligt
 • Je zorgt dat je hond zo min mogelijk verhaart
 • Je het matje van de Bench regelmatig wast

Verder is het verstandig om er rekening mee te houden dat er geen enkel ras voor de volle 100% kan voorkomen dat je geen allergische reactie vertoont.

Heb jij misschien nog tips of adviezen? Laat het ons dan zeker even weten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties