Honden trimmenHonden trimmen

Zodra je hond een te lange vacht krijgt kan dit irritaties opleveren, dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voor komen voor de problemen alleen nog maar groter worden.
Ee te volle vacht is natuurlijk ook een echte broedplaats voor ongedierte en ook dat is voor jouw trouwe viervoeter geen pretje. Het is daarom ook verstandig om met regelmaat de vacht van je hond goed te verzorgen en alle aandacht te geven om in een goede conditie te blijven.

Helaas is het niet altijd even makkelijk om dit zelf te doen en is er de optie om naar een honden trimsalon te gaan. Dit scheelt jou tijd, en is voor je hond alleen maar een prettige ervaring. Oké er zijn hierin natuurlijk ook uitzonderingen, want natuurlijk zullen er ook honden zijn die hier echt niet op zitten te wachten. Als je twijfelt of je het zelf aan kan is het raadzaam om te vragen of je een keer bij een trimsalon mag mee kijken, zo kom je er achter wat mogelijk de beste manier is om jouw hond zelf te trimmen.

Maar wat als je nu wel zelf de vacht van je eigen hond wilt trimmen? 

Dan zal je voor je gaat beginnen een aantal spullen in je bezit moeten hebben om het geheel tot een succesvol resultaat te laten leiden.
De onderstaande gereedschappen zijn prettig om klaar te leggen:

 • een goede borstel
 • een grove en normale kam
 • een föhn of een waterblazer
 • een tondeuse
 • een goede scherpe schaar met voorkeur zonder scherpe punten
 • en een effileerschaar

Knippen van de vacht.

Nu je alles hebt klaar gelegd is het raadzaam om je hond wanneer dit nodig is eerst gerust te stellen, want een hond die behoorlijk in de stress is is geen fijne manier van trimmen. Daarna is het fijn als je met een schone en droge vacht te werk kan gaan. Dit alles is voor jullie beide een prettigere manier van werken. Zorg dat je mogelijk eerst je hond heerlijk gaat wassen, zo kan je hem of haar daarna mogelijk klitvrij maken en prima drogen. Zodra de vacht van je hond mooie glad is en dus vrij van klitten kun je door naar de volgende stap.

De volgende stap is het knippen van de hond. Je kan zelf bepalen hoe vaak jij je hond knipt. Bij de ene hond is dit vaker dan bij de andere hond. Zorg er in elk geval voor dat de te lange haren rond de pootjes en de ogen weg zijn, deze kunnen natuurlijk altijd voor irritatie gaan zorgen wanneer deze te lang zijn. Zo is het ook belangrijk om te zorgen dat de haren in en rond de gehoorgang en de anus schoon en niet te lang zijn.

Knip de groter delen van het lichaam netjes bij met een schaar, en volg hierin de rondingen van het lichaam van uw hond.
Daarnaast heb je voor effileerschaar, deze gebruik je voor het uitdunnen van de vacht van je hond, de dubbele effileerschaar zal gemiddeld een 15% van de haren weg halen. Hierdoor zal de vacht van uw hond een stuk fijner aanvoelen.  De enkele effileerschaar gebruik je om de overgangen van de normale schaar bij te werken.

Plukken van de vacht.

Er zijn rassen die niet geknipt worden, (niet volledig althans). Maar deze worden geplukt. Dit kan je met de hand doen, je plukt de losse haartjes voorzichtig van je hond af. Dit doet geen pijn bij de hond.

Honden scheren.

Soms is de vacht erg dichtbehaard en is plukken geen optie, maar knippen ook niet. In dat geval is het een optie de vacht met een tondeuse te scheren. Je doet dit door steeds kleine stukjes weg te halen, je scheert altijd met de richting van de haren mee. Gebruik hierbij wel een scheerkam, dit om wondjes te voorkomen.

 • Je begint bij de kop en scheert vanaf daar door naar de nek en de schouders.
 • Daarna ga je van de horen naar de hals en de kin.
 • vervolgens ga je door naar de poten van de hond.
 • Nu kan je beginnen aan de buik, de rug en de zijkanten. (bij de staart en de buik kan je een korte kam van de tondeuse kiezen)
 • Als laatste zak je af langs de zijkanten van de achterpoten, let er wel op dat je aan de binnenzijde van de achterpoten voorzichtig bent.

Zorg er voor dat je het scheren heel erg zorgvuldig aanpakt, dit omdat je sneller wondjes kan veroorzaken en dit wil je totaal niet hebben. Als je twijfelt of je het zelf kan, dan is het advies om altijd naar een trimsalon uit te wijken.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties