Hond schrikt van vuurwerk.Hond schrikt van vuurwerk.

Hond Üllie stierf door vuurwerk ”hij schrok zich dood”

Huisdiereigenaren kijken met angst en beven uit naar de jaarwisseling. Honden en katten kunnen zo schrikken van het vuurwerk dat ze weglopen of zelfs sterven van de stress. Wat kunnen baasjes nog doen om hun huisdieren te helpen? “Klassieke muziek opzetten werkt echt.”

De cijfers liegen er niet om: elk jaar slaan honderden huisdieren op de vlucht voor het vuurwerk. Volgens Amivedi, de organisatie die vermiste huisdieren bijhoudt, zijn er tijdens de afgelopen jaarwisseling 547 dieren weggelopen. Slechts een deel hiervan is weer herenigd met de baasjes. 182 katten, 26 honden, 16 vogels en 12 knaagdieren zijn helaas niet teruggevonden.

Maar de huisdieren kunnen ook zo hard schrikken dat ze de stress die hierdoor veroorzaakt wordt niet overleven. Yvonne Stolk weet daar alles van. Zij verloor een aantal jaar geleden haar hond Üllie. “Ze schrok zich dood en probeerde de hele tijd onder de bank te kruipen, wat niet kon. Vervolgens deed ze niets anders dan rennen. Door de stress kon ze dagenlang alleen maar braken.” Üllie was er zo slecht aan toe dat ze overleed aan uitdroging.

Sieneke Groenman van de Koninklijke Hondenbescherming raadt baasjes aan om honden een plekje in de woning te laten zoeken waar ze zich veilig voelen. “Dat kan ook de wc of de badkamer zijn.” Ook adviseert ze om thuis rustige muziek op te zetten voor de huisdieren. “Klassieke muziek opzetten werkt echt, het zorgt voor een bepaalde rust in huis.”

Speciaal voor alle huisdieren zendt Radio 4 tijdens de jaarwisseling een speciale selectie aan extra rustige klassieke muziek uit. “Ik heb geen huisdieren, vertelt presentator Hein van Eekert van Radio 4. “Maar wat ik met ze gemeen heb, is een enorme angst voor vuurwerk. Ik vind het mooi om te zien, maar ik ben niet zo blij dat het op elke straathoek wordt afgestoken.”

Muziek zonder vuurwerk
Van Eekert gaat verder: “Voor de binnenblijvers heb ik op oudejaarsavond daarom een programma samengesteld met rustige, warme en gezellige muziek: soms voor op de achtergrond, soms om zachtjes mee te neuriën. Geen muzikaal behang, maar wel muziek zonder vuurwerk, met de warmte en knusheid van de open haard.”

Ook Yvonne had klassieke muziek opstaan tijdens de jaarwisseling. “Je merkt wel dat honden er rustiger van worden, maar voor Üllie was het geluid dat er doorheen kwam alsnog veel te hard.” Ook haar andere hond is nog erg getraumatiseerd door het vuurwerk. “Als ze harde knallen hoort wil ze alleen maar wegrennen. Het is afschuwelijk, dit wil ik nooit meer meemaken.”

 

**BRON: RTL NIEUWS