Hoe leer je apporterenHoe leer je apporteren

Apporteren wat is het nou eigenlijk? 

Apporteren is niets anders dan jouw hond het laten ophalen van het voorwerp wat jij zojuist weg ”gegooid” hebt. Dit kan natuurlijk van alles zijn, een bal, een stok, een flos, je kan het zo gek niet bedenken. Je ziet regelmatig mensen in de omgeving voorwerpen weggooien en daar zie je dan de hond achteraan rennen. Deze gaat dit voorwerp dan halen om deze weer terug naar het baasje te brengen. De hond kan uit zich zelf besluiten het voorwerp op te halen, of je kan je hond ook aanleren te moeten wachten dit te doen tot jij hem het commando geeft om het zojuist weggegooide voorwerp op te gaan halen. Apporteren kan op verschillende manieren, door de hond zal het ervaren worden als een spel. Wat het natuurlijk ook zeker gaat zijn.

Het is naast een spel ook zeker meer dan dat. Het kan op diverse manieren gebruikt worden maar ook zeker met het oog op later. Je word ouder en je wilt graag dat je hond iets voor je doet. Denk aan bijvoorbeeld de krant van de grond oppakken die jij zojuist per ongeluk hebt laten vallen.  Als jij je hond wilt leren apporteren is ook hierbij herhaling erg belangrijk in combinatie met beloningen. Als jij je hond leert apporteren is het belangrijk dat je de momenten van oefenen niet te lang maakt, houd het kort en doe dit dan verdeeld over de dag een paar keer.

Hier onder in een paar stappen kort uitgelegd wat jij kan doen om je hond het apporteren te leren.

  1. Kies een voorwerp waar jouw hond helemaal blij van word, jij gaat tegenover je hond zitten en laat je hond kennismaken met dit voorwerp. Elke keer als je hond met zijn neus of mond bij het voorwerp is geef je de hond complimenten en een kleine beloning. Nu dit duidelijk is bij de hond dat het om dit voorwerp gaat ga je naar de volgende stap.
  2. Nu mag jij gaan staan en ook nu zorg je dat je stap 1 hier in gaat herhalen, maar wel terwijl jij staat.
  3. Nu is het belangrijk dat jouw hond het voorwerp in zijn mond neemt, zorg dat hij dit voorwerp steeds langer vast houd en complimenteer je hond overduidelijk en geef de beloning.
  4. Je hond heeft inmiddels het vasthouden van het voorwerp onder de knie, nu kan je starten met het voorwerp steeds verder van je af te leggen. Elke keer is het de bedoeling dat je hond het voorwerp pakt en het aan jou terug geeft. Elke keer als dit gebeurd geef je de hond een compliment en een beloning..
  5. Als dit allemaal goed gaat dan kan je nu beginnen met het voorwerp een eind verder op te gooien, en het steeds verder weg te doen. Daag je hond uit en blijf hem vooral complimenten geven, je zal zien dat je hond er zichtbaar van gaat genieten en het apporteren als van zelfsprekend gaat zien.

Tip: Als je niets steeds een beloning in de vorm van een koekje of snoepje wilt geven kan je er ook voor kiezen om een clicker te gebruiken. Maar zorg er bij een clicker wel voor dat je hem op de juiste manier gebruikt.