
Wanneer we een hond aan willen schaffen word het steeds populairder om een herplaatser uit te kiezen. Waar het vroeger een ramp was om honden te herplaatsen vanuit bijvoorbeeld een asiel word het de laatste jaren steeds een stuk gemakkelijker om er voor te kiezen een hond uit het asiel een gouden mandje te bieden.
Waar veel mensen denken dat een herplaatser uit het asiel al een behoorlijke rugzak heeft kan dit in veel gevallen echt wel mee vallen. Honden komen in veel verschillende situaties in het asiel terecht, soms is het baasje van de hond helaas overleden en was er niemand anders die voor het trouwe vriendje kon zorgen, ook is het mogelijk dat een hond uit huis geplaatst word vanwege ziekte van de eigenaar. Maar helaas zijn er ook zwervertjes bij en deze honden verdienen net als de rest ook een gouden mandje.
Wist je dat asielhonden tegenwoordig voor gemiddeld een 85 tot 95% succesvol gekoppeld worden aan een liefdevol gezin.
Herplaatser komen ook voor bij bijvoorbeeld de fokker. In de meeste gevallen gaat het hier om rashonden die helaas terug gekomen zijn bij de fokker door wisselende omstandigheden, deze fokker gaat dan voor dit hondje op zoek naar een nieuwe eigenaar.
Bij rasvereniging kan dit zelfde voorkomen, ook hier word met enige regelmaat een adoptiegezin gezocht voor een hond binnen de vereniging. Gelukkig is het wel zo dat mogelijke geïnteresseerde in een herplaatser vaak door een redelijk strenge selectieprocedure moeten. Hiermee willen ze voorkomen dat het een minder succesvolle match word of dat de hond in het criminele circuit beland.
Waar moet je meer voor opletten?
Eigenlijk kunnen we hier heel erg simpel een antwoord op geven, wanneer je via internet op zoek gaat naar een herplaatser, denk dan bijvoorbeeld aan marktplaats dan is het verstandig om je zelf goed te orienteren. Helaas gebeurd het via dit soort websites vaak dat je in contact komt met een broodfokker, deze moet je eigenlijk zien te vermijden. Hoe lief en schattig deze ook zijn, je komt vaak met een hoop ellende te zitten.
Enkele tips als je na denkt over een herplaatser.
Het is altijd fijn om voor jezelf een aantal punten op een rijtje te hebben wanneer je in aanraking komt met herplaatsers. Zo maak je het vooral voor je zelf een stukje gemakkelijker om een hond of hondje te herplaatsen.
1. Het is makkelijker om eerst kennis te maken met mogelijk geïnteresseerde. Je kan op je gemak kijken in welke omgeving een hond terecht kan komen.
2. Als je hier heel erg positief over bent dan kan je de mogelijkheid aangrijpen om de hond in contact te laten komen met de mogelijke nieuwe eigenaren.
3. Belangrijk is dat je duidelijke afspraken maakt met de mogelijke geïnteresseerde, het moet van beide kanten klikken.
4. Spreek af hoelang een proefperiode kan duren.
5. Wanneer een oefenperiode succesvol is verlopen, dan is het belangrijk om alles samen op papier te zetten. Maak op papier ook duidelijk wat er gebeurd wanneer het onverhoopt toch niet meer goed zal gaan. Zo vermeld je ook welke spulletjes je allemaal hebt meegegeven met de hond. Denk dan aan bijvoorbeeld een Bench, een mand, speelgoed, voer etc.
6. Wanneer jij het niet vertrouwd en er geen goed gevoel bij hebt, doe het dan zeker niet!