Help… heeft mijn hond Kennelhoest?Help… heeft mijn hond Kennelhoest?

Regelmatig komen er toch wel vragen voorbij als: ” heeft mijn hond kennelhoest?”
Allereerst willen wij benadrukken dat wij geen dierenarts zijn, maar dat wij zoveel mogelijk informatie voor iedereen binnen hand bereik willen hebben.
Wil jij zekerheid of er iets met jouw hond aan de hand is dan is het uiteraard altijd verstandig om jouw dierenarts te raadplegen.

Maar wat is dan eigenlijk kennelhoest?

Kennelhoest is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse veroorzakers van de voorste luchtweginfectie. Een van de bekende virussen is het Canine para-Influenza virus. En een van de bacteriën is de Bordetella Bronchiseptica bacterie.

Kennelhoest verspreid zich via de lucht, wanneer een besmet dier hoest of moet niezen komen de besmettelijke vochtdeeltjes in de lucht en deze worden via de lucht opgenomen door andere honden. Hoe sterker de weerstand van een hond is hoe minder snel hij of zij dit virus zal oppakken. Maar de minder weerbaardere honden zullen hier sneller ziek van kunnen worden.

De symptomen van kennelhoest:

  • Koorts
  • Benauwdheid
  • Hoesten al dan niet gepaard met slijm
  • Lusteloosheid
  • Luchtweginfectie
  • Mogelijk Braken
  • Tranende ogen
  • Verkouden / Niesen
  • Loop neus

Het is verstandig wanneer jij denkt dat jouw hond de kennelhoest heeft om naar de dierenarts te gaan. Een kennelhoest die niet op tijd ontdekt word en mogelijk behandeld word kan ernstige longontsteking tot gevolg hebben.

In principe zal de kennelhoest naar enkele dagen weer over gaan, mocht dit nu niet het geval zijn en mocht je hond hier echt ziek bij blijven dan is het uiteraard altijd verstandig om opnieuw de dierenarts te benaderen. Daarnaast is het goed om te weten dat de incubatietijd van kennelhoest tussen de drie en de tien dagen ligt. Dit is de tijd vanaf het allereerste moment dat de hond de infectie heeft opgelopen tot en met het moment dat de hond symptomen gaat vertonen.

TIP: vanaf de leeftijd van 9 weken mag je hond geent worden tegen kennelhoest. Zodra je hondje dan 12 weken is krijgt hij of zij nog een booster. Dan kan je hondje er weer een jaar tegenaan en daarna zal hij opnieuw elk jaar een enting kunnen halen tegen kennelhoest.