Heidewachtel liefhebbersHeidewachtel liefhebbers

Korte geschiedenis

De heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West-Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als vogelhonden. Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.In het begin van de vorige eeuw trof boswachter en kynoloog Edmund Löns op boerderijen in het Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.

Verschijning

De heidewachtel is een middelgrote hond. De schofthoogte ligt tussen de 50 en 56 cm. De kleur varieert van bruin-wit tot bruin-schimmel. De vacht is halflang, met franje aan oren en poten. Verder zien we graag een fraaie vlag aan de staart. De heidewachtel heeft een paar unieke raskenmerken. Ze zijn dol op zwemmen en rennen, maar vooral met de neus werken.

 

Meer weten over dit ras en de heidewachtel vereniging? Kijk dan op https://heidewachtenvereniging.nl  en kom meer te weten.