Engelse Bulldog

De Engelse bulldog is een ras dat afkomstig is uit Engeland. Het is een gladharige hond en hij is ook redelijk fors gebouwd. De honden hebben namelijk erg veel spieren en zijn ook erg sterk. Het zijn erg moedige honden maar vaak goedaardig van kwaad. Ze zijn lief voor kinderen en kunnen ook samen met andere honden, ze moeten goed worden gesocialiseerd.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

Het is een ras dat erg sterk overkomt, de honden zijn ook erg sterk maar zijn erg lief voor mensen. Het zijn honden die moedig en onbevreesd overkomen, maar ze zijn ook erg ondernemend, trouw en waaks. De honden kunnen dan ook worden ingezet om de boel thuis de bewaken. Ze hebben ook een tuin nodig zodat zij hun energie kwijt kunnen, ze hebben namelijk wel de hele dag door wat beweging nodig en dan kunnen ze daarna binnen worden gehouden.

Karakter:

Het karakter van de honden is goed, het zijn moedige honden en ze zijn lief voor andere mensen en dieren. Ze hebben veel kracht en dat stralen zij ook meteen uit, de bouw van de honden is namelijk fors en de honden zijn goed gespierd. Ze vinden het heerlijk om te ravotten met andere honden omdat zij op deze manier ook goed hun energie kwijt kunnen.

Gebruik/functies:

Het ras Engelse bulldog kan worden ingezet als waakhond en als gezelschapshond.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben heel wat beweging nodig, ze hebben een goed uithoudingsvermogen en vinden het heerlijk om buiten te zijn.

Verzorging:

De vacht van de Bulldog is gemakkelijk te verzorgen, maar zijn rimpels hebben wat speciale zorg nodig. Dit is wat u moet weten.

Borstel de korte vacht van de Bulldog drie keer per week met een rubberen curry of een zachte borstel om het glanzend en gezond te houden. Als je hem goed poetst, zou hij geen frequente baden nodig hebben. Bulldoggen werpen normaal gesproken niet zwaar af, maar tijdens de lente en de herfst zie je misschien wat meer haar loskomen als je borstelt. Voer het poetsen op totdat de schuurperiode eindigt.

Het verzorgen van de rimpels in het gezicht en de neus vereist iets meer inspanning. Afhankelijk van de individuele hond , moeten rimpels mogelijk een paar keer per week of elke dag worden schoongemaakt. Veeg de rommel uit de rimpels met een zachte, vochtige doek of een babydoekje en droog ze vervolgens grondig af. Als vocht achterblijft, worden rimpels het perfecte petrischaaltje voor bacteriegroei. Doe hetzelfde voor de inkeping bij de staart en het buitenste vulvale gebied. Als u vragen heeft over huidproblemen of rimpelproblemen, neem dan contact op met uw dierenarts, die een specifiek verzorgingsregime kan voorschrijven.

Omgang met kinderen:

Ze kunnen goed overweg met kinderen, goed socialiseren is van groot belang.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

Het is een ras dat stevig is gebouwd, ze zijn erg gespierd en staan breed. De honden hebben kleine oren en een grote kop. De staart is vaak klein en ze zijn glad behaard.

Kleur:

De honden zijn vaak eenkleurig of ze hebben meerdere kleuren, te denken aan wit, zwart en bruin.

Schofthoogte:

De schofthoogte van de reu is gemiddeld 30-36 cm, de teefjes zijn vaak wat kleiner.

Ogen:

De ogen van de Engelse bulldog zijn donker van kleur.

Vacht:

De vacht is gladharig en daarom is er niet veel vachtverzorging nodig.

Staart:

De staart van de honden is kort, maar ze kunnen als zij blij zijn wel kwispelen, dan zie je dan aan de honden.

Overige:

Het zijn gespierde honden met veel energie, maar ze zijn niet agressief. Het zijn lieve honden voor mens en dier en goed socialiseren wordt altijd aangeraden.

Een stukje geschiedenis:

De Bulldog bestaat al minstens 500 jaar, in welke vorm dan ook. De vroegste types waren lang en woest, noodzakelijke eigenschappen voor een hond wiens taak het was om een stier bij de neus te grijpen om hem op zijn plaats te houden. Bull-baiting, zoals deze activiteit werd genoemd, had een daadwerkelijk doel – bijvoorbeeld om stieren te fokken of te castreren – maar het werd ook een populaire vorm van entertainment in een tijd dat er geen bioscopen, televisies of videogames waren. Het uiterlijk van de Bulldog bleef ongeveer hetzelfde gedurende de vroege negentiende eeuw, maar dat begon te veranderen met het verbieden van hondengevechten in Engeland (een andere populaire “sport”) en de opkomst van hondenshows. Mensen die Bulldoggen fokten voor de tentoonstelling, selecteerden voor honden met kortere benen en grotere koppen totdat ze aankwamen bij een hond met een zwaar, dik, laag geslingerd lichaam, brede schouders en een massief hoofd. Ze matigden ook het temperament van de hond, van moeilijk tot vriendelijk, van agressief tot moedig, maar nooit gemeen. De moderne Bulldog heeft een vreedzaam en waardig karakter.