Duitse Staande hond (Langhaar)

De Duitse Staande hond (Langhaar) hoort bij de jachthonden en komt zoals de naam al doet vermoeden uit Duitsland. Het zijn vriendelijke honden en erg trouw. Ze kunnen goed jagen en ook als gezelschapshond zijn het prima honden. Ze hebben wel veel beweging nodig iedere dag, het jagen zit immers echt in het ras!

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De raskenmerken van de Duitse Staande hond (Langhaar) zijn dat ze vriendelijk zijn en dol zijn op jagen. De honden zijn binnen rustig en kunnen veel leren in korte tijd. De honden zijn dan ook erg leergierig en hebben de echte bouw van een jachthond. Jagen doen zij dan ook het liefst, maar aan de fiets meelopen of achter de bal aanrennen is voor deze honden ook prima, ook dan kunnen zij de energie goed kwijt.

Karakter:

Het karakter van de honden is open en vriendelijk, ze jagen graag en zijn gek op kinderen en andere honden. Samen spelen is gezellig voor deze honden want zo kunnen zij de energie goed kwijt. Dit zorgt er voor dat het karakter van de Duitse Staande hond (Langhaar) goed is voor mens en dier. Als zij samen kunnen zijn dan doen zij dat erg graag.

Gebruik/functies:

Het is een goede jachthond, ze kunnen goed jagen en zijn geschikt voor verschillende soorten jacht. Maar ook een prima gezelschapshond.

Lichaamsbeweging:

Het is een echte jager, dus de honden hebben genoeg energie om volop te kunnen bewegen. Ze vinden het heerlijk om te mogen jagen dan kunnen zij de energie goed kwijt.

Verzorging:

De vacht moet goed verzorgd worden, dat komt omdat de haren erg lang zijn. Regelmatig borstelen is dan ook van groot belang.

Omgang met kinderen:

De honden zijn lief voor kinderen en spelen graag met hen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De lichaamsbouw van dit ras is goed in balans. De honden zijn ongeveer 70 cm hoog en de teefjes 63 cm.

Kleur:

Bruin, Bruin met wit of schimmel, Donkerschimmel, Lichtschimmel, Forelschimmel, Bont in dit geval bruin-wit.

Schofthoogte:

Reutjes tussen de 63 en 66 cm. En teefjes tussen de 60 en 63 cm.

Ogen:

De ogen van dit ras kijken vriendelijk, als ze aan het jagen zijn, zijn ze erg prooigericht.

Vacht:

De vacht van de honden is langharig, daarom is borstelen zeker een aanrader.

Staart:

De staart van de honden wordt gestrekt gedragen, als ze vrolijk zijn kwispelen ze maar tijdens de jacht is hij gestrekt.

Een stukje geschiedenis:

De oorsprong van het ras ligt in Duitsland waar het is voortgekomen uit verschillende rassen, de Vogelhond, Otterhond en Spaanse Zijdehond. Er zijn in de loop van de tijd in de negentiende eeuw nog andere rassen als de Pointers en Setters ingekruist om de Duitse Staande Langhaar te perfectioneren. Het jaar 1879 is het jaar dat het fundament werd gelegd voor de gestandaardiseerde rasfokkerij en veredeling en vervolmaking van de jachteigenschappen van het ras, waaronder het sneller maken