Duitse Herder

De capaciteiten van dit ras gaan veel verder dan zijn oorsprong als herdershond. De Duitse herder heeft naam gemaakt als politie- en militaire hond, geleide- en hulphond, zoek- en reddingshond en speurhond. Hij heeft uitgeblonken in elke hondensport, waaronder behendigheid, gehoorzaamheid, rally, tracking en, natuurlijk, hoeden. Duitse herders werken nog steeds veel op boerderijen en ranches over de hele wereld, inclusief de Verenigde Staten. Als je paarden hebt, zullen ze naast je draven en je helpen de paarden terug in de schuur te zetten als je klaar bent.
Er is enige toewijding voor nodig om met een Duitse herder te leven. Wees voorbereid op voldoende beweging en mentale stimulatie. Een half uur durende wandeling twee keer per dag, plus een krachtige speel- of trainingssessie, is een goed begin.
De beschermende maar liefhebbende Duitse herder is een geweldige keuze voor gezinnen met kinderen, maar alleenstaanden en koppels die van het buitenleven houden, passen ook goed bij dit ras. Met voldoende beweging en mogelijkheden om hun aanzienlijke atletiek en hersens te gebruiken, kunnen deze veelzijdige metgezellen alles aan, van een klein stads appartement tot een grote ranch. Ze zijn niet geschikt voor het leven in de achtertuin of een hondenhok, maar moeten als lid van het gezin binnenshuis wonen.

Algemeen beeld

Raskenmerken:

De Duitse herder is een lieve hond met een zacht karakter, het is een hond die erg moedig is. De honden zijn energiek en ook erg intelligent.

Karakter:

De honden zijn moedig en intelligent en leren graag, ze zijn graag met de baas op stap en zijn erg gehoorzaam en gehecht aan een baas.

Gebruik/functies:

De honden zijn goed voor het waken, verdedigen en voor het speuren, het is een goede lawinehond, een goede geleidehond en een politiehond. Veelzijdig inzetbaar dus! Zie ook de tekst boven aan.

Lichaamsbeweging:

De honden hebben veel beweging nodig en zijn graag buiten, lange wandelingen vinden ze dan vaak ook heerlijk.

Verzorging:

De honden hebben weinig vachtverzorging nodig. Borstelen vinden ze heerlijk. En het is altijd prettig om een mooie haar partij goed bij te houden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw:

De Duitse herder staat voor wat hoger op de poten dan achter, de honden hebben een prachtige lange staart en staande oren. Ze zijn erg alert.

Kleur:

De honden zijn zwart, ijzergrauw of asgrauw van kleur. De honden kunnen ook bruine of gele aftekeningen hebben. Vaak hebben ze ook een zwart zadel op de rug. De vacht heeft niet veel verzorging nodig.

Schofthoogte:

De Duitse herder heeft een schofthoogte van ongeveer 62,5 cm (reuen), de teef is wat kleiner.

Ogen:

De ogen van de Duitse herder staan goed naar voren, ze zijn erg alert.

Vacht:

De honden zijn zwart, ijzergrauw of asgrauw van kleur. De honden kunnen ook bruine of gele aftekeningen hebben. Vaak hebben ze ook een zwart zadel op de rug. De vacht heeft niet veel verzorging nodig.

Staart:

De staart van de honden loopt naar beneden en is vaak erg dik van de haren.

Een stukje geschiedenis:

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de Duitse herder afkomstig uit Duitsland, waar hij in de negentiende eeuw in de eerste plaats is opgericht door kapitein Max von Stephanitz, die een hond wilde ontwikkelen die kon worden gebruikt voor militair en politiewerk. Het resultaat was een hond met opvallend goed uiterlijk, intelligentie en veelzijdigheid. De aanpasbare en aantrekkelijke honden trokken snel de aandacht van hondenliefhebbers in andere landen. Hoewel Rin Tin Tin de beroemdste van de vroege Duitse herders is, was hij niet de eerste die naar de Verenigde Staten kwam. Van één is bekend dat deze in 1906 naar de Nederland is gebracht en de Kennel Club heeft in 1912 een Duitse herder geregistreerd. Het jaar daarop vormden mensen die geïnteresseerd waren in het ras de Duitse Shepherd Dog Club of America. Wereldoorlog I zette een deuk in de snelgroeiende populariteit van het ras omdat de honden geassocieerd werden met de vijand. Duitse herders trotseerden artillerievuur, landmijnen en tanks om Duitse soldaten in de loopgraven te voorzien van voedsel en andere benodigdheden.