Dromen



Dromen

Misschien zal je jezelf wel eens afvragen of een hond nou eigenlijk ook droomt. Je zal je hond vast wel eens in zijn slaap zien bewegen of rare geluiden horen maken, dan denk je waarschijnlijk ” he wat is dat nou?”. Net als bij mensen gaan honden ook in een REM ( Rapid Eye Movement) slaap, in deze slaap zullen ze dus ook dromen. Deze fase word ook wel de droomslaap genoemd. Het jammere hier aan is vaak alleen dat we alleen maar kunnen raden waar de hond over droomt op dat moment. Ze kunnen het ons namelijk niet vertellen dat maakt het net een stuk moeilijker.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, en uit deze indicaties blijkt dat de hersenactiviteit van honden tijdens diverse slaapstadiums laten zien dat ook honden dromen. Of de dromen vergelijkbaar zijn met wat wij als mens dromen is niet met alle zekerheid te vertellen. Tijdens de onderzoeken werd er veel al naar het ponsgebied van de hersenen gekeken, deze zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de bewegingen tijdens het dromen. Zo zijn er ook onderzoekers geweest die het ponsgebied van de hersenen hebben uitgeschakeld, hier door konden de onderzoekers een hypothese vormen over de dromen van de honden. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de dromen van de honden ook vaak in de aanleg van het ras ligt. Waar een waker makkelijker droomt over het beschermen van zijn gezin kan bijvoorbeeld een jager weer dromen over op jacht gaan.

Tijdens het dromen kunnen honden ook een raar geluid maken, sommige mensen vergelijken dit met een jankend / huilend geluid. Tijdens de slaap hoeft dit geluid zeker niet te duiden op een ”nachtmerrie” het kan juist ook een positieve betekenis hebben. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat het een onaanvaardbaar geluid is, en dat je merkt dat je hond erg onrustig is of veel stress laat zien. Dit is juist niet wat je wilt dus dat moet je natuurlijk wel in de gaten houden.

Al met al kunnen we concluderen dat honden dus ook degelijk kunnen dromen. Nu maar hopen dat we ooit nog kunnen achterhalen waar ze over dromen.
Droomt jou hond ook wel eens?