Diarree bij honden



Diarree bij honden

Iedereen weet natuurlijk wel wat diarree is, dit komt helaas ook bij onze honden voor. Diarree kan net als bij mensen diverse oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen is het niet verontrustend wanneer je hond last heeft van diarree. We onderscheiden diarree in twee soorten. De ene is chronische diarree, deze duurt langer dan 7-10 dagen en komt met regelmaat weer terug. De andere is acute diarree deze duurt korter dan 7-10 dagen, acute diarree word vaak veroorzaakt door een virusinfectie. . Diarree bij een hond herken je aan een onrustig gedrag, maar ook dat tijdens het uitlaten er diverse kleine hoopjes ontlasting komen, soms gepaard met slijm of wat bloed. Daarnaast kan het zo zijn dat je hond aandrang heeft maar dat er niets komt. Ook kan het zo zijn dat je hond erg winderig is en dat je de buik van je hond hoort borrelen.

Diarree kan diverse oorzaken hebben zoals we hier boven al vertelde, de meest voorkomende zijn:

  • verandering van de voeding
  • voedselallergie
  • ontsteking in de darmen
  • wormen of parasieten
  • stress

Het is verstandig om naar een dierenarts te gaan wanneer je hond naast diarree ook last heeft van braken, of nijging tot braken. Is je hond nog erg jong, of juist al erg oud dan is het ook raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Zorg dat je hond voldoende drinkt en zeker niet uitdroogt.

Wanneer je een dierenarts raadpleegt, word er gekeken naar de oorzaak van de diarree, na aanleiding hiervan kan een behandelplan opgesteld worden. Als je hond te maken heeft met Giardia, dan zal deze behandeld worden met Metrazol of Panacur. Over het algemeen zullen de overige huisdieren dan ook behandeld worden.

Bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.