De wetenschap van de AcupunctuurDe wetenschap van de Acupunctuur

Gister hadden we het al over de acupunctuur bij honden vandaag gaat we iets meer in op de wetenschap hier van.
Omdat de Westerse wereld altijd alles wil bewijzen en verklaren doormiddel van onderzoeken is er in de afgelopen honderden jaren al heel veel onderzoek gedaan hoe de acupunctuur nu precies zijn werk doet en zijn vruchten afwerpt.

De meeste acupunctuur punten liggen in de buurt van bloedvaten en belangrijke zenuwen, op de betreffende punten zal de behandeling het grootste effect hebben. Of het nu om een hogere of lagere weerstand gaat. Wanneer deze punten worden gestimuleerd dan zal dit een lokale ontstekingsreactie geven die de doorbloeding verbeterd. Hierbij komen allerlei kleine stofjes vrij die dan weer de signalen aan het lichaam van je hond zullen doorgeven.

Het neurologische systeem word gestimuleerd. De prikkel die een acupunctuur naald geeft zorgt er voor dat de zenuwen en het ruggenmerg de prikkel doorgeeft aan de hersenen.
Met een functioneel MRI-onderzoek is bewezen en dus aangetoond dat elk acupunctuur punt een ander effect heeft op het zenuwstelsel en de hersenen. Zo wisten ze dan ook dat je met verschillende punten verschillende neurologische functies worden beïnvloed. Wat uiteindelijke weer resulteerde in het vrijkomen van stoffen waaronder, Cortisol, Endorfine, Dopamine en Serotonine. Deze stoffen werken onder andere ontstekingsremmend, verbetering van de afweer, en pijn verminderend. Fysiologisch zijn er veel verschillende effecten van de acupunctuur aangetoond.

Er zal ook nog altijd een hoop zijn wat we niet weten en wat dus nog niet is aangetoond. Daarvoor worden er altijd nog heel veel onderzoeken gedaan om dit zoveel mogelijk in kaart te brengen.

Acupunctuur kan gebruikt worden in combinatie met een reguliere behandeling, maar het is zeker niet noodzakelijk. Alleen enkel acupunctuur behandelingen kunnen ook voldoende zijn. Het is bewezen dat acupunctuur de vermindering van medicatie kan beïnvloeden. Maar dit is per dier en of mens weer verschillend.

Wanneer acupunctuur door een dierenarts met een gedegen opleiding word uitgevoerd spreken we over een veilige manier van behandelen. (Ivas gecertificeerd)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties